Politika

Stano potvrdio da su Vučić i Kurti pozvani u Brisel, ali nije precizirao sa kim će razgovarati

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/10/2023

-

18:07

Stano potvrdio da su Vučić i Kurti pozvani u Brisel, ali nije precizirao sa kim će razgovarati
Stano potvrdio da su Vučić i Kurti pozvani u Brisel, ali nije precizirao sa kim će razgovarati - Copyright Prinskrin/Youtube/European Commission

veličina teksta

Aa Aa

Lideri Beograda i Prištine pozvani su na sastanke na marginama Evropskog saveta koji se održava krajem ove nedelje, potvrdio je briselskim novinarima portparol Evropske komisije Peter Stano.

Stano nije precizirao sa kim će sve Vučić i Kurti razgovarati i da li će biti i međusobnog sastanka.

Sa druge strane, kako nezvanično saznaje Euronews Srbija u Briselu, u ovom trenutku nije predviđen sastanak dvojice lidera na najvišem nivou, nego se radi o odvojenim sastancima. 

Kada su u pitanju susreti od pre nekoliko dana, Peter Stano ističe da su razgovori specijalnog predstavnika Miroslava Lajčaka u Beogradu i Prištini tokom vikenda bili fokusirani na to kako da se unapredi Sporazum iz Ohrida i naglašava da ne postoji namera da se on zameni. 

"Diskutovalo se o različitim predlozima i idejama, neki od njih su bili i u pisanoj formi, i ta diskusija će da bude nastavljena. To takođe uključuje i moderni evropski predlog za (statut) Asocijacije opština sa srpskom većinom", kaže Stano.

On dodaje i da se od obe strane očekuje brzo delovanje, kako bi pokazali da su posvećeni procesu normalizacije kroz ispunjavanje obaveza iz dijaloga i iz Sporazuma o putu ka normalizaciji, kao i svih prethodnih sporazuma bez preduslova i odlaganja, zaključuje Stano.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da očekuje da će za dva do tri dana ponovo ići u Brisel na razgovore sa Kurtijem, ali da o tome za sada ne može više da govori jer je takav dogovor.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija