Politika

Rok za predaju izbornih lista 26. novembar: Ko sve može da je podnese?

Komentari

Autor: Tanjug

02/11/2023

-

10:03

Rok za predaju izbornih lista 26. novembar: Ko sve može da je podnese?
Rok za predaju izbornih lista 26. novembar: Ko sve može da je podnese? - Copyright AP/ Darko Vojinovic

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević izjavio je danas da izborne liste mogu da se podnesu do 26. novembra, odnosno 20 dana pre održavanja izbora, kao i da predstavnici lista svakog trenutka mogu da se najave i predaju svoje potpise.

"Izborne liste mogu podneti političke stranke, koalicije političkih stranaka, odnosno udruženja građana koje podnesu 10.000 pravno valjanih overenih izjava birača. Izuzetak su stranke nacionalnih manjina za koje je neophodno da podnesu najmanje 5.000 overenih izjava birača", rekao je on za RTS.

Dodao je da se redosled lista na glasačkom listiću ne određuje žrebom, kao za predsedničke izbore, nego po redosledu proglašenja izborne liste, što znači da kako liste budu proglašavane tim redosledom će i biti na izbornoj listi. Govoreći o kalendaru predizbornih aktivnosti rekao je da se one mogu podeliti u tri grupe, pri čemu je prva, omogućavanje kandidovanja učesnika u izbornom postupku, druga obrazovanje biračkih odbora a treća sprovođenje tehničkih priprema za izbore, od kojih je najvažnije određivanje biračkih mesta.

Prema njegovim rečima, biračka mesta određuju opštinske i gradske izborne komisije, u roku od 10 dana od dana raspisivanja izbora, a RIK određuje biračka mesta u inostranstvu, kao i u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija 20 dana pre dana održavanja izbora.

Organizovanje biračkih odbora

"Birački odbori će biti obrazovani 10 dana pre održavanja izbora, na osnovu predloga koje opštinskim, odnosno gradskim izbornim komisijama, podnesu predstavnici, odnosno poslaničke grupe, i podnosioci izbornih lista", naveo je Dimitrijević.

Istakao je da se još ne zna koliko će biti biračkih mesta i da će se taj broj znati kada se biračka mesta utvrde. Na pitanje da li će biti dovoljno vremena za sve predizborne i izborne radnje rekao je da je posao koji predstoji obiman i kompleksan ali da vremena ima i da nema bojazni da će sve neophodne radnje biti preduzete.

Na pitanje šta je fer kampanja i šta su učesnici predizborne trke dužni da poštuju, Dimitrijević je rekao da su ovde važne dve stvari - obaveze državnih organa i institucija, ali i obaveze učesnika u izbornom postupku.

"Što se tiče državnih organa, Republička izborna komisija je zaštitnik sprovođenja izbora u pogledu primene zakona o izboru narodnih poslanika. Dakle, na nama je obaveza i odgovornost da uspešno sprovedemo preko ovih ostalih organa za sprovođenje izbora, odnosno lokalnih izbornih komisija i biračkih odbora, i oni će taj posao obaviti na zakonom propisani način", rekao je on.

Kako je pojasnio, Zakon o izboru narodnih poslanika je definisao i posebno telo, Nadzorni odbor za izbornu kampanju, koje je nadležno za praćenje ponašanja učesnika u izbornom procesu i već je imenovano od strane Narodne skupštine. Ističe da će ovo telo obavljati nadzor nad podnosiocima izbornih lista, kandidatima za poslanike, kao i javnim medijskim servisima i slično.

Dimitrijević je naveo da će se izbori održati i u 65 jedinica lokalne samouprave pa će u tim gradovima i opštinama birači glasati na dva glasačka listića.

"Što se tiče samog izbornog listića, mi smo na jučerašnjoj sednici utvrdili oblik, sadržinu i boju glasačkog listića, tako da će se, što se tiče parlamentarnih izbora, glasati na listiću boje svetla kajsija, a kontrolni list za proveru ispravnosti glasačke kutuje biće plave boje", rekao je Dimitrijević.

Ukazao je da će se za lokalne izbore izgled listića utvrditi kasnije, a kada je reč o glasanju u inostranstvu, da RIK utvrđuje broj biračkih mesta u inostranstvu u zavisnosti od broja prijavljenih birača. Dimitrijević je naglasio i da građani koji su u inostranstvu a žele da glasaju mogu da se prijave u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Srbije.

Komentari (0)

Srbija