Politika

Brnabić: Kineski predsednik nagovestio dolazak u Srbiju sledeće godine, to je velika stvar za nas

Komentari

Autor: Tanjug

06/11/2023

-

11:04

Brnabić: Kineski predsednik nagovestio dolazak u Srbiju sledeće godine, to je velika stvar za nas
Tanjug/Vlada Republike Srbije/ Peđa Vučković - Copyright Tanjug/Vlada Republike Srbije/ Peđa Vučković

veličina teksta

Aa Aa

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas u Pekingu, posle susreta sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, da je razgovor protekao odlično i da je Si nagovestio da će pokušati da tokom sledeće godine dođe u Srbiju.

"To je za nas velika stvar, za našu zemlju i sve naše građane. Potvrdili smo uzajamno partnerstvo, podršku, prijateljstvo u političkom i ekonomskom smislu", rekla je Brnabić novinarima.

U političkom smislu, kako je navela, Kina nikada neće promeniti svoj stav po pitanju Kosova i Metohije. Brnabić je istakla da Srbija u potpunosti poštuje politiku jedne Kine, što se neće promeniti. Što se tiče ekonomskih odnosa između Srbije i Kine, ona je rekla da su jako dobri i sve bolji.

Tanjug/Vlada Republike Srbije/ Peđa Vučković

 

"Naravno da očekujem novu eru o odnosima i međusobne razmene u trgovini posle potpisivanja Sporazuma o slobodnoj trgovini", navela je Brnabić.

Premijerka je posebno naglasila da je budućnost Železare Smederevo potpuno bezbedna i da vlasnik kompanije grupa HBIS ima jasne planove za dodatne investicije. Kako je rekla, sledeći fokus drugog kruga investicija u Železari Smederevo je energetska efikasnost i zelena tranzicija.

"Takođe planiraju da deo Železare radi na hidrogen, što je ideja da u narednih nekoliko decenija nema emisije štetnih gasova. To su neverovatne stvar", rekla je premijerka.

Brnabić posetila i Institut za genetiku i razvojnu biologiju 

Premijerka Srbije Ana Brnabić svoju radnu posetu Pekingu započela je sastancima sa kineskim kompanijama. Ona je razgovarala sa predstavnicima HBIS grupe koja je vlasnik smederevske železare, a potom i sa kompanijom JD.com o mogućnostima promocije srpskih proizvoda i turističkih potencijala Srbije na kineskom tržištu.

Premijerka je navela da koristi svaki trenutak boravka u Kini za razgovore sa kineskim privrednicima kako bi se obezbedile nove investicije.

Brnabić je posetila i Institut za genetiku i razvojnu biologiju Kineske akademije nauka. U razgovoru sa predstavnicima genetičke i bioinformatičke kompanije BGI, koja ima razvojni centar u Beogradu i 17 zaposlenih inženjera, Brnabić je rekla da podržava saradnju sa tom kompanijom koja je, kako je rekla, centralna tačka Bio4 kampusa.

BGI kompanija je partner za sekvenciranje genoma i bioinformatiku, sarađuje i sa fakultetima iz Srbije i naučnim institutima i stipendiraju studente iz Srbije.

"Jako sam srećna što imamo sistem školarina i razmenu studenata. Bez toga ne bismo uspeli da ostvarimo svoju biotek strategiju", istakla je Brnabić.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija