Politika

Fon der Lajen: U interesu Prištine je da usvoji nacrt statuta ZSO, Varhelji: U EU kroz dijalog

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

08/11/2023

-

12:57

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da je u interesu Prištine sprovođenje nacrta statuta ZSO i da bi to bio veliki iskorak, dok je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji istakao da Priština mora da udvostruči svoje napore da dijalog sa beogradom uspe.

Ona je to rekla nakon predstavljanja izveštaja EK o priširenju, na pitanje albanskog novinara šta je sa zahtevom Kosova za pristupanje.

"Za Kosovo je važno da postoji jasan cilj učlanjivanja i to da bude jasno šta od Kosova očekujemo, a to je sprovođenje nacrta statuta ZSO. To bi bilo veliki iskorak, to je u interesu Kosova. Ako pogledamo Kosovo Srbiju važno nam je da svakoj zemlji damo mogućnost da se približe EU. Podsticaj je mnogo pozitivniji i pitanje je šta ste vi uradili da se približite EU", rekla je ona.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji rekao je da postoji zahtev Prištine da se pridruži EU i da je on u Evropskom savetu.

"Savet još nije zatražio mišljenje od EK. Mi smo spremni da ga damo. Naš utisak je da kada je Kosovo u pitanju evropski put se ostvaruje putem dijaloga. Kosovo mora da udvostuči napore da dijalog bude uspešan", istakao je Varhelji.

Podsetimo, u najnovijem planu rasta za Zapadni Balkan, koji je predstavljen danas u Briselu navodi se da Evropska komisija čvrsto veruje da proširenje ostaje ključna politika Evropske unije, a posebno da je punopravno članstvo Zapadnog Balkana u EU u političkim, bezbednosnim i ekonomskim interesima Unije.

Kako se navodi u dokumentu koji se tiče plana rasta Zapadnog Balkana, rat Rusije protiv Ukrajine još jednom ilustruje potrebu za odlučnim geostrateškim ulaganjem u stabilnu, jaku i ujedinjenu Evropu i ističe se da je rat imao značajan uticaj na partnere sa Zapadnog Balkana, stvarajući dodatni pritisak na njihove ekonomije i društva i stvarajući rizike po njihovu stabilnost.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da je istorijski dan, jer deset godina od događaja na Majdanu, Komisija predlaže otvaranje pregovore o pristupanju sa Ukrajinom i Moldavijom.

Kolegijum Evropske komisije doneo je odluku da pregovori sa Bosnom i Hercegovinom počnu kada se ispune određeni uslovi usklađenosti sa kriterijumu o članstvu, odnosno da se Savetu EU predloži i odobravanje Gruziji status zemlje kandidata pod uslovom ispunjenja određenih uslova.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija