Politika

Vučić sa Hristodulidisom: Kipar istinski prijatelj, hvala što poštujete teritorijalni integritet Srbije

Komentari

Autor: Tanjug

22/11/2023

-

14:06

Vučić sa Hristodulidisom: Kipar istinski prijatelj, hvala što poštujete teritorijalni integritet Srbije
Vučić sa Hristodulidisom: Kipar istinski prijatelj, hvala što poštujete teritorijalni integritet Srbije - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je, posle sastanka sa predsednikom Kipra Nikosom Hristodulidisom, da su danas nedvosmisleno potvrdili želju da se dodatno unaprede bilateralni odnosi i saradnja dve zemlje, i zahvalio Kipru na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

"Izrazio sam zahvalnost Kipru na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i poštovanju međunarodnog javnog prava i povelje UN i Rezolucije SB UN 1244", rekao je Vučić u svom obraćanju medijima.

Naglasio je da Srbija u potpunosti podržava norme međunarodnog javnog prava, Povelju UN, teritorijalni integritet i suverenitet Kipra, na zemlji i na moru. I takva politka Srbije je nepromenjiva, istakao je predsednik Vučić.

On je rekao da je Kipar istinski prijatelj naše zemlje, kao i da je Srbija istinski prijatelji i narodu i državi Kipar.

Tanjug/Rade Prelić

 

"Hristodulidis je veliki prijatelj Srbije, mi smo ponosni, srećni i zahvalni što je on gost naše zemlje. Želim vama i vašoj delegaciji da se u Srbiji osećate kao kod svoje kuće, kao što se i mi osećamo u Nikoziji", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je preneo da su danas prvo imali razgovore u četiri oka, pa zatim i razgovore  dve delegacije, kao i da će večeras biti priređena u čast gosta iz Kipra svečana večera.

"Sutra imamo nastavak razgovora, takozvani treći samit dve vlade ili treći savet o saradnji, kako god hoćete", rekao je Vučić i dodao da su takvi samiti prethodno održani 2013. i 2018. godine.

Vučić je dodao da takve samite Kipar održava samo još sa Egiptom i Grčkom, što pokazuje koliko je važan odnos naš prema Kipru i njihov prema nama.

Sutra potpisivanje tri sporazuma

Predsednik Srbije je rekao i da je Kipar jedna od zemalja koja snažno podržava evropski put Srbije i najavio da će danas ili sutra biti potpisana tri sporazuma o saradnji iz oblasti nauke, obrazovanja kao i iz oblasti saradnje diplomatskih akademija.

On je dodao da je sa kiparskim kolegom razgovarao na koji način dve zemlje mogu dodatno da podignu nivo usluga i razmenu roba, kao i nivo turističkih posete, pre svega građana Srbije Kipru, ali i obrnuto. Predsednik je pozvao kiparske investitore da razmisle o Srbiji kao o destinaciji za njihova ulaganja.

"Ovde su dobrodošli i uveren sam da će uz sve ono što dajemo kao podsticaje za dolazak investitora, ovde moći da se osećaju kao kod svoje kuće. To isto važi i za naše investitore na Kipru", rekao je Vučić.

Vučić je istakao da i u oblasti energetike postoje elementi moguće saradnje u budućnosti kroz projekat IstMed.

"Za nas je važna i saradnja u oblasti odbrane. Tu imamo već više godina izuzetno uspešnu saradnju u oblasti vojnoekonomskih odnosa i verujem da tu i takvu vrstu saradnje možemo dodatno da unapredimo. Ja ću u narednih 48 sati  predstaviti značajna nova dostignuća naše vojske i šta je to što smo zajednički radili sa našim kiparskim prijateljima", rekao je Vučić.

Hristodulidis: Stav Kipra o podršci teritorijalnom integritetu Srbije nepromenljiv

Predsednik Kipra Nikos Hristodulidis rekao je danas da je stav Kipra po pitanju poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije jasan i da ne može biti promenjen. Hristodulidis je, nakon susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu, rekao da su razgovarali o dijalogu Beograda i Prištine.

"Želim javno da ponovim našu podršku tim naporima srpske vlade. Stav Kipra je jasan. Naš stav ne može biti promenjen kada je reč o poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije", izjavio je Hristodulidis na zajedničkoj konferenciji.

Hristodulidis je istakao i da je Kipar najjača podrška Srbiji na njenom putu priključenja EU i smatra da je Srbija učinila u poslednje vreme veoma važne korake vezano za reforme, ali i u mnogim drugim oblastima.

"Smatramo da to treba da bude prepoznato od strane Evropske unije, ali i da se vidi u razgovorima i u zaključcima koje ćemo imati na sastanku Evropskog saveta u decembru. Mi kažemo i ističemo da je Kipar bio i jeste i da će biti jedan od najjačih pružalaca podrške Srbiji za evropske integracije", rekao je Hristodulidis. 

Predsednik Kipra zahvalio je Vučiću na gostoprimstvu i dodao da je siguran da kiparski narod oseća bliskost sa srpskim, a da je on sam danas među prijateljima.Hristodulidis je naveo da su on i Vučić imali izuzetnu razmenu mišljenja i razgovarali o tome kako da još više prodube bilateralne odnose.

"Poslednjih godina gotovo u svim sektorima odlično sarađujemo, a uvek postoji mogćnost i za dalju saradnju. Ja mislim posebno po pitanju odbrane. O tome smo mnogo razgovarali, a nastavićemo i sutra. Takođe, i u oblasti trgovine i turizma. Sutra ujutru ću posetiti kiparsku kompaniju koja je investirala u Srbiji, kao dokaz podrške kiparskim investicijama u Srbiji. Tokom poslednjih godina, dok ste vi, Vučiću, na vlasti, privredni razvoj se značajno povećao, što se vidi i u našim razgovorima i stavovima koje iskazujemo u Briselu", istakao je Hristodulidis.

Predsednik Kipra najavio je da će se o daljoj saradnji razgovarati i na Trećem međuvladinom sastanku između Srbije i Kipra u prisustvu ministara inostranih poslova, odbrane i prosvete.

"Radujem se zato što će u okviru posete biti potpisana i tri veoma važna memoradnuma o razumevanju u oblasti obrazovanja, nauke, inovacija, naprednih tehnologija i dalje saradnje ministarstva spoljnih poslova", rekao je Hristodulidis.

Tanjug/Rade Prelić

 

Govoreći o kiparskom pitanju, on je naveo da ono već pola veka muči njegovu zemlju i dodao  da se od momenta kada je preuzeo dužnost predsednika bori da se ponovo pokrenu pregovori o rešavanju tog pitanja.

"Ja sam zahvalan Srbiji na stavu koji drži, ne samo vezano za rešavanje kiparskog pitanja, već i za napore da se ponovo pokrenu pregovori u rešavanju ovog problema", rekao je Hristodulidis. 
On je podsetio da se njegova poseta poklapa sa dešavanjima u susedstvu Kipra, na Bliskom istoku, ali i u Ukrajini.

"Vezano za dešavanje u našem području obavestio sam gospodina predsednika o inicijativi Republike Kipar, pre svega za sklanjanje naroda iz tog područja, ali i za našu inicijativu da se stvori humanitarni pomorski koridor kojim bi se prenosila humanitarna pomoć na područje Gaze", istakao je Hristodulidis. 

Kako je on naveo, Srbiju i Kipar povezuje višegodišnje prijateljstvo i dodao je da se raduje što njegova poseta predstavlja korak u daljem jačanju veze između dve zemlje.

On je rekao i da ga raduje da u bliskoj budućnosti dočeka Vučića na Kipru i da nastave sa razgovorima. Naveo je i da će biti u stalnom kontaktu kako bi  učinili konkretne korake u svim sektorima, u bilateralnim odnosima i ojačali ih.

"Vezano za kiparsko pitanje, vezano za evropsku perspektivu Republike Srbije i naš kontakt će biti stalan", zaključio je Hristodulidis.

Doček uz najviše državne počasti

Ranije danas Vučić je poželeo dobrodošlicu predsedniku Kipra i istakao svoju uverenost u osnaživanje saradnje i prijateljstva između dva naroda.

"Dobro nam došli, dragi prijatelju. Radujem se Vašoj poseti, uveren da ćemo zajedničkim radom osnažiti saradnju i prijateljstvo između naših država i naroda", napisao je Vučić na svom Instagram nalogu "buducnostsrbijeav".

Vučić je dočekao Hristodulidisa uz najviše državne počasti, uz gardu Vojske Srbije i crveni tepih, a u delegaciji Srbije koja je dočekala Hristodulidisa su bili ministri odbrane i spoljnih poslova Miloš Vučević i Ivica Dačić.

Tanjug/Rade Prelić

 

Komentari (0)

Srbija