Politika

Lajčak o susretima posvećenim normalizaciji dijaloga Beograda i Prištine

Komentari

Autor: Tanjug

03/12/2023

-

21:14

Lajčak o susretima posvećenim normalizaciji dijaloga Beograda i Prištine
Lajčak o susretima posvećenim normalizaciji dijaloga Beograda i Prištine - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je hronologiju sastanaka koje je održao proteklih dana, od kojih je jedan bio sa specijalnim izaslanikom Nemačke za Zapadni Balkan Manuelom Zaracinom sa kojim je razgovarao o statusu dijaloga. 

Lajčak je na Fejsbuku napisao da je nedelju završio u Slovačkoj, gde je na GLOBSEC Šato Bela forumu govorio o trenutnoj dinamici odnosa EU i Zapadnog Balkana i novom zamahu za proširenje.

"Ranije ove nedelje, otputovao sam u Rumuniju, u Bukurešt, gde sam učestvovao na događaju Evropskog saveta za spoljne odnose koji je bio fokusiran na budućnost proširenja EU", naveo je Lajčak. 

Kako je kazao, u razgovorima je bilo reči i o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, što je ključno za evropski put obe strane. 

"Na marginama događaja, imao sam korisnu razmenu o stanju u dijalogu, kao i o regionalnoj dinamici sa ministarkom inostranih poslova Rumunije Luminicom Odobesku. Veoma sam zahvalan na podršci Rumunije mom radu i njihovom aktivnom angažmanu na Zapadnom Balkanu", istakao je Lajčak.

On se, kako je napisao, sastao i sa finskom ministarkom spoljnih poslova Elinom Valtonen, sa kojom je razgovarao o dijalogu i obnovljenom nastojanju da se perspektiva Zapadnog Balkana pretvori u stvarnost. 

Lajčak je napisao da je pozdravio specijalnog nemačkog izaslanika za Zapadni Balkan Manuela Zaracina u Briselu, sa kojim je uporedio beleške o najnovijim dešavanjima u regionu i koga je obavestio o najnovijim informacijama o stanju dijaloga.

On se zajedno sa šefom Euleksa, generalom Đovanijem Pjetrom Barbanom, obratio Komitetu za spoljne poslove Evropskog parlamenta o najnovijim dešavanjima na severu KiM i napretku postignutom u dijalogu uz podršku EU.

"Sredinom nedelje sam krenuo na kratko putovanje u Berlin, gde sam se sastao sa Jensom Pletnerom, savetnikom za spoljne poslove nemačkog kancelara (Olafa) Šolca, kao i sa predstavnicima Ministarstva spoljnih poslova Nemačke", naveo je Lajčak.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija