Politika

Brnabić: Danas potpisujemo sporazum sa CERN-om, veliki uspeh za Srbiju

Komentari

Autor: Tanjug

09/12/2023

-

12:07

Brnabić: Danas potpisujemo sporazum sa CERN-om, veliki uspeh za Srbiju
Brnabić: Danas potpisujemo sporazum sa CERN-om, veliki uspeh za Srbiju - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da će današnjim potpisivanjem sporazuma o saradnji sa CERN-om Srbija postati jedna od samo sedam zemalja u Evropi koja je u programu kompjuterske obrade podataka za CERN.

Brnabić je na TV Prva rekla da je u Vladi Srbije razgovarala sa delegacijom CERN-a iz Ženeve, sa kojom će danas u Državnom data centru u Kragujevcu biti potpisan sporazum o saradnji.

"Razgovarali smo o našoj daljoj saradnji. Srbija je 2019. godine postala punopravni član CERN-a i to je nešto na čemu smo mnogo radili i tada je zabeležen taj neverovatan uspeh za našu nauku, a danas, veliki i važan dan, zato što danas u Kragujevcu, u našem Državnom data centru, potpisujemo sa CERN-om sporazum o saradnji, kako bi Srbija postala jedna od samo sedam zemalja u Evropi koja je u programu kompjuterske obrade podataka za CERN", rekla je Brnabić.

Ona je navela da je Srbija samo jedna od deset zemalja u svetu koja je obuhvaćena kompjuterskom obradom podataka za CERN i ukazala da je to jako važno za našu nauku, za referencu Srbije u nauci, istraživanju i svim naprednim oblastima.

Istakla je da je to važno i za našu omladinu, mlade naučnike i za referencu Srbije kao napredne zemlje.

Brnabić je istakla da biti rame uz rame sa zemljama kao što su Francuska, Nemačka, Italija, Holandija, Španija i Velika Britanija u Evropi, a u svetu još samo Amerika, Kanada i Koreja, govori o tome koliko se Srbija promenila u poslednjih nekoliko godina.

"Za šta glasaju ljudi 17. decembra, glasaju za to da li će ove stvari da se nastave ili će Srbija stati, a ništa od toga ne bi bilo da nije bilo predsednika Srbije Aleksandra Vučića i nas kao njegovog tima", istakla je Brnabić.

Osvrćući se na posetu Srbiji suosnivača kompanije Epl Stiva Voznijaka, Brnabić je rekla da je on Srbiju posetio iz dva razloga, navodeći da je prvi to što mu se, prema njenim rečima, sviđa samostalna, nezavisna spoljna politika Srbije, a da je drugi razlog to što je čuo šta je sve Srbija uradila u oblasti informacionih tehnologija.

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović i ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović potpisaće danas u Kragujevcu sa šefom odeljenja za informacione tehnologije Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) Enrikom Porkari Memorandum o razumevanju o saradnji u uvođenju i eksploataciji Svetske LHC računarske mreže. Memorandum o razumevanju potpisuje se sa ciljem da Republika Srbija dobije jedinstvenu priliku i podršku CERN-a da se priključi jednom od najznačajnijih naučnih projekata u svetu, saopštilo je Ministarstvo informisanja i telekomunikacija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija