Politika

RIK poništio glasanje na izbornom mestu broj 12 u Bojniku zbog nepravilnosti

Komentari

Autor: Tanjug

27/12/2023

-

19:19

RIK poništio glasanje na izbornom mestu broj 12 u Bojniku zbog nepravilnosti
RIK poništio glasanje na izbornom mestu broj 12 u Bojniku zbog nepravilnosti - Copyright FoNet/Marko Dragoslavić

veličina teksta

Aa Aa

Republička izborna komisija (RIK) je usvojila je danas prigovor izborne liste "Nacionalno okupljanje" i odlučila da se glasanje na izbornom mestu broj 12 u opštini Bojnik poništi.  

Koalicija "Nacionalno okupljanje" koju čine Srpska stranka Zavetnici i Srpski pokret Dveri podnelo zahtev za ponavljanje u izbora zbog toga što je, kako tvrde, veći broj birača glasao javno i što im je sugerisano za koga da glasaju.  

Na sednici RIK-a je saopšteno da je uvidom u zapisnik o radu biračkog odbora utvrđeno da su članovi Biračkog odbora imali primedbe na postupak sprovođenja glasanja.  

Odluka o ponavljanju izbora na ovom izbornom mestu biće doneta na narednoj sednici, čiji se početak očekuje u toku ove večeri.  

Odbijen zahtev koalicije "Nacionalno okupljanje" za ponavljanje izbora u Lajkovcu

Na večerašnjoj sednici je odbijen drugi zahtev ove koalicije za ponavaljanjem izbora u opštini Lajkovac.  

U prigovorima, koje je RIK-u podnelo "Nacionalno okupljanje" navodi se da je zahtev za poništavanje glasanja u opštini Lajkovac podnet zbog propusta predsednika ili drugih članova biračkog odbora da unesu sve podatke o osvojenim glasovima izbornih lista, odnosnno da izborne liste koje nisu dobile nijedan glas evidentira sa brojem nula.  

U obrazloženju je navedeno da zapisnik rada biračkog odbora prema zakonu mora da sadrži samo brojeve glasova koje su izborne liste dobile, a ne i podatak o tome da neka izborna lista nije dobila glas.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija