Politika

Forin ofis: Poseta Kamerona Prištini znak podrške Londona stabilnosti Zapadnog Balkana

Komentari

Autor: Tanjug

04/01/2024

-

15:45

Forin ofis: Poseta Kamerona Prištini znak podrške Londona stabilnosti Zapadnog Balkana
Forin ofis: Poseta Kamerona Prištini znak podrške Londona stabilnosti Zapadnog Balkana - Copyright ZKM

veličina teksta

Aa Aa

Poseta britanskog ministra spoljnih poslova Dejvida Kamerona Prištini znak je podrške Londona stabilnosti na Zapadnom Balkanu, saopštio je Forin ofis.

Kako se navodi na sajtu britanskog ministarstva spoljnih poslova, Kameron će se tokom posete KiM sastati sa pripadnicima britanskog kontingenta Kfora, Najavljeno je, takođe, da će se, na kraju posete, Kameron sastati sa episkopom raško-prizrenskim Teodosijem u manastiru Gračanica i razgovarati o ulozi verskih vlasti u održavanju stabilnosti i smanjenju napetosti na KiM.

"Na kraju posete očekuje se da će se ministar spoljnih poslova sastati sa episkopom Teodosijem u manastiru Gračanica, srpskom pravoslavnom manastiru kod Prištine, koji je pod zaštitom UNESKO-a. Oni će razgovarati o vitalnoj ulozi verskih vlasti u negovanju stabilnosti u svim zajednicama na Kosovu i radu na smanjenju napetosti", piše u saopštenju.

Kameron je rekao da Britanija igra vitalnu ulogu u održavanju stabilnosti na Zapadnom Balkanu da bi se osiguralo da se sukobi iz prošlosti više ne razbuktaju, navodi se na sajtu.

Britanski stručnjaci za sprovođenje zakona bore se protiv korupcije i organizovanog kriminala na Kosovu, istakao je Kameron.

Nakon događaja u Banjskoj na severu KiM u septembru, Britanija je rasporedila dodatnih 200 vojnika u mirovnu misiju NATO-a, koji su se pridružili britanskom kontingentu od 400 pripadnika.

Kameron se u Prištini sastao sa predsednicom, šeficom diplomatije i premijerom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani, Donikom Gervala-Švarc i Aljbinom Kurtijem

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija