Politika

Vučić sa srpskom decom iz Severne Makedonije: Čuvajte naše običaje i kulturu

Komentari

Autor: Tanjug

06/01/2024

-

10:49

Vučić sa srpskom decom iz Severne Makedonije: Čuvajte naše običaje i kulturu
Vučić sa srpskom decom iz Severne Makedonije: Čuvajte naše običaje i kulturu - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas decu srpske nacionalnosti iz Severne Makedonije, koja su u poseti Beogradu povodom božićnih praznika, i poručio im da čuvaju naše običaje i kulturu.

"Čuvajte našu običaje, kulturu i časno ime velikog srpskog naroda kojem pripadate. Želim da vam zahvalim što ste ovde, verujem da ćete mnogo toga videti u Beogradu, da ćete zavoleti Srbiju, baš kao što volite i mesto odakle dolazite, baš kao što volite i Severnu Makedoniju", rekao je Vučić u Predsedništvu gde je deci podelio božićne paketiće.

On je srpskom narodu ma gde živi i SPC, patrijarhu Porfiriju uputio čestitke za Božić, najradosniji hrišćanski praznik.

"Našem narodu u Republici Srpskoj, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, a pre svega našem stradalnom narodu na delu Srbije, na Kosovu i Metohiji, da im kažem hvala što čuvaju srpsko ime i prezime, što čuvaju naša srpska ognjišta i našu srpsku kuću", rekao je Vučić.

Vučić je zahvalio deci, vaspitačima i nastavnicima iz Skoplja, Kumanova, Bitolja, Tetova što su došli u Beograd.

"Srećan sam što danas na Badnji dan mogu da vas ugostim. Sa radošću isčekujemo srca punih ljubavi Božić, najveći hrišćanski praznik posle Vaskrsa za decu i za sve druge, apsolutno najradosniji", rekao je Vučić.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Čini mi se da je vladika Nikolaj Srbima najbolje opisao Božić, rekao je Vučić, nakon čega je pročitao reči vladike Nikolaja.

"Vladika Nikolaj dao nam je i najpreciznije pojašnjenje simbolike naših drevnih običaja vezanih za ovaj praznik. Treba se setiti da se Gospod Hristos rodi u slami, pa razumeti zašto se kuća posipa slamom. Treba znati za božansku svetu Trojicu koja vlada svetom na četiri strane, pa razumeti zašto se baca po tri oraha u četiri ugla sobe. Treba znati da je Hristos hleb života, pa pojmiti smisao česnice", naveo je predsednik koji je pre prijema dece u zgradu Predsedništva uneo badnjak koji je osveštao vladika Stefan i češtitao današnji praznik.

"Važno je da očuvamo srpski jezik i kulturu"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je posle prijema dece srpske nacionalnosti iz Severne Makedonije da su mu gosti preneli da im se najviše u Beogradu svideo hram Svetog Save i "Zimska bajka" i da je srećan zbog toga i dodao da mu je jako važno da se očuvaju srpski jezik i kultura.

"Deca su srećna što u Severnoj Makedoniji vole Srbe i što su Srbi popularni kao narod, a Srbija popularna kao zemlja, traba najbliže odnose da imamo", rekao je Vučić novinarima posle prijema.

On je rekao da je zamolio svoju saradnicu Suzanu Paunović da sa ministrom finansija Sinišom Malim organizuje da deca odu na vrh Kule i da vide obe reke i kako je Beograd divan.

"Za nas je važno da deca čuvaju srpski jezik, srpsku kulturu zajedno sa njihovim nastavnicima. Jezik je suština svega. Veliki nemački narod, kada god je bio ugrožen, on se vraćao svom jeziku. I nisu slučajno najpoznatiji Nemci, Gete, Šiler, braća Grim...čuvajući nemački jezik i kulturu čuvali budućnost naroda. Nama su srpski jezik i srpska kultura izuzetno važni", rekao je predsednik.

Kako je istakao, kad god imamo teške trenutke i velike političke pritiske, ono što niko ne može da nam zabrani, to je da čuvamo jezik kojim govorimo, naše ćiriličko pismo, našu kulturu, naše bratstvo, naše zajedništvo sa našim narodom.

"To ne može niko nikada da nam zabrani i to je nešto što moramo da radimo. Ja sam srećan kad vidim ovu decu koja se raduju dolasku u Hram Svetog Save, koja se raduju napretku Beograda i Srbije", rekao je Vučić.

Srpska deca iz Severne Makedonije poklonila Vučiću sliku sa božićnim pozdravom

Deca srpske nacionalnosti iz Severne Makedonije, koja borave u poseti Beogradu povodom božićnih praznika, poklonila su predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću sliku sa božićnim pozdravom "Hristos se rodi", uz čestitanje Badnjeg dana i Božića predsedniku i celom srpskom rodu.

U posetu Srbiji došlo je 32-oje dece iz Skoplja, Bitolje, Kumanova i Tetova.

Angela Antevska iz Severne Makedonije rekla je da Srbiju oseća kao svoju kuću i da je čast biti ovde, u Beogradu.

"Naš osnovni zadatak u Severnoj Makedoniji je da čuvamo srpski jezik, ćirilicu i srpsku kulturu. Predsedniče, godinama ste pomagali svima u regionu, bili tu kada je bilo najteže i doprineli jačanju odnosa dva bratska naroda", izjavila je Angela.

Komentari (0)

Srbija