Politika

Vučić sa ambasadorima Kvinte i šefom delegacije EU: Tema sastanka ukidanje dinara na KiM, bez saopštenja za javnost

Komentari

Autor: Euronews Srbija

31/01/2024

-

18:34

Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se večeras s ambasadorima zemalja Kvinte – SAD, Velike Britanije, Francuske, Italije i Nemačke, kao i šefom delegacije Evropske unije.

Sastanku, koji je počeo u 18 sati u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike, prisustvovali su direktor Kancelarije za KiM Petar Petković i predsednik Izvršnog odbora Poštanske štedionice Bojan Kekić.

Kabinet predsednika Srbije obavestio je javnost da neće biti nikakvog saopštenja sa sastanka koji je održao sa predstavnicima Kvinte i EU. 

"Svaka formalna reč bila bi suvišna", navodi se u saopštenju.

Sastanku su prisustvovali šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre, te ambasadori Francuske Pjer Košar, Italije Luka Gori, Velike Britanije Edvard Ferguson, Nemačke Anke Konrad i predstavnik Ambasade SAD u Beogradu.

Vučić će posle večerašnjeg sastanka razgovarati sa visokim zvaničnicima iz administracije američkog predsednika Džozefa Bajdena, a za sutra je zakazan i susret sa ruskim ambasadorom Aleksandrom Bocanom Harčenkom.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Petković: Nikad teži sastanak, svima je jasno da je Kurti glavni krivac

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je večeras da nikad težem sastanku nije prisustvovao nego što je bio današnji predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ambasadora zemalja Kvinte, kao i da je svima u prostoriji bilo jasno da je za trenutnu situaciju na KiM glavni krivac premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

On je nakon sastanka Vučića sa ambasadorima u Predsedništvu Srbije rekao za Tanjug da je uredba o platnom prometu, koja će sutra stupiti na snagu još jedan nasilni akt koji je direktno usmeren na opstanak srpskog naroda.

"Predsednik Vučić je vodio suštinski važne odgovorne razgovore sa ambasadorima Kvinte, i sutra će imati brojne razgovore koji se odnose na to. Činimo sve da ovakvo ponašanje Kurtija zaustavo. Odluke ćemo donositi strpljivo i mudro imajući na umu dugoročni cilj", rekao je Petković.

Direktor Kancelarije za KiM je dodao da će se narednih dana Vučić obratiti javnosti u vezi ove teme i u vezi odluke o ukidannju dinara.

"Srpski narod treba da zna da ima iza sebe Srbiju i predsednika Vučića i nikada nećemo odustati od svoga naroda i borićemo se za zaštitu njihovih  prava, jer Srbi imaju prava na KiM da žive, opstaju, imaju svoju budućnost, platni promet i da funkcionišu naše institucije. Od toga nikada nećemo odustati", naglasio je Petković.

Euronews

Podsetimo, predsednik Vučić održao je sinoć hitan sastanak sa pojedinim ministrima Vlade Srbije zbog najave Prištine da od sutra, 1. februara, jedina valuta za plaćanje na Kosovu bude evro, dok se dinar povlači iz upotrebe.

Ambasadori zemalja Kvinte u Prištini zatražili su ranije da Kosovo obustavi primenu uredbe Centralne banke Kosova, koja predviđa da je jedina valuta plaćanja na Kosovu bude evro.

U zajedničkom saopštenju ambasadori Kvinte su poručili da suspenziju odluke treba doneti kako bi se "omogućio dovoljan period tranzicije i jasna i efikasna javna komunikacija".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija