Politika

Varhelji: Odluka CBK usvojena bez konsultacija, rešenje pronaći putem dijaloga

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Kosovo online

02/02/2024

-

15:13

Varhelji: Odluka CBK usvojena bez konsultacija, rešenje pronaći putem dijaloga
Oliver Varhelji - Copyright Printskrin/Tanjug video

veličina teksta

Aa Aa

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji saopštio je da je odluka Centralne banke Kosova o ukidanju dinara usvojena bez prethodnih konsultacija, i pozvao Kosovo da osigura da tranzicioni period bude dovoljno dug kako bi se pronašlo rešenje putem pregovora u okviru dijaloga kojim posreduje EU.

Varhelji je na društevenoj mreži Iks naveo da je Evropska komisija zabrinuta zbog uticaja odluke CBK na svakodnevni život kosovskih Srba i drugih zajednica širom Kosova, posebno na škole i bolnice.

"Komisija podržava izjavu koju je danas objavio visoki predstavnik preko svog portparola i dalje prima na znanje odluku Centralne banke da dozvoli prelazni period. Komisija poziva Kosovo da osigura da ovaj tranzicioni period bude dovoljno dug da se pronađe rešenje putem pregovora u okviru dijaloga uz posredovanje EU", naveo je Varhelji.

Podsetimo, Evropska unija je juče saopštila da je zabrinuta zbog posledica koje bi uredba Centralne banke takozvanog Kosova o ukidanju dinara i platnog prometa sa Srbijom mogla imati na svakodnevni život kosovskih Srba i drugih zajednica širom pokrajine. EU je apelovala  da obezbedi dovoljno dug period tranzicije i da pronađe rešenje za ovo pitanje putem pregovora u okviru Dijaloga koji koordinira Brisel.

U saopštenju u kome se se navodi da je EU obaveštena o uredbi Centralne banke takozvanog Kosova, koja danas treba da stupi na snagu, napominje da će uredba uticati i na finansijsku podršku koju kosovski Srbi dobijaju iz Srbije.

"EU je zabrinuta zbog posledica koje bi ova odluka mogla imati na svakodnevni život kosovskih Srba i drugih zajednica širom Kosova zbog odsustva prethodnih konsultacija, posebno zbog njenog uticaja na škole i bolnice, s obzirom na očigledno odsustvo alternativa u ovom trenutku", naglašava se u saopštenju.

Dodaje se da kratak prelazni period za primenu uredbe, u kombinaciji sa nedostatkom informacija i praktičnih rešenja za sve pogođene zajednice, rizikuje da ozbiljno zakomplikuje njihove živote.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija