Politika

Dačić na ministarskom sastanku o Zapadnom Balkanu: Želimo evropske integracije, priznanje Kosova neprihvatiljivo

Komentari

Autor: Tanjug

05/02/2024

-

17:53

Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija želi da bude u evropskim integracijama, ali da ne može da prihvati da one budu uslovljene priznanjem Kosova.

"Kada su evropske integracije u pitanju, mi nemamo suštinsku primedbu. Želimo da budemo u evropskim integracijama. Jedino što ne možemo da prihvatimo jeste da one budu uslovljene priznanjem Kosova. Sa druge strane, raduje nas svaka ideja o tome kako da se ekonomski ojača Zapadni Balkan. Ako ima konkretnih ideja, mi ćemo u svemu tome da učestvujemo", rekao je Dačić u Rimu, gde prisustvuje sastanku ministara inostranih poslova grupe "Prijatelji Zapadnog Balkana".

Dodao je da Srbija nije protiv dijaloga, naprotiv, ali da traži da se svako vrednuje prema zaslugama, odnosno da se ne brane oni koji opstruišu dijalog, koji rade sve ono što je štetno i negativno i time ugrožavaju ne samo dialog, nego i mir i stabilnost u regionu.

Kako je rekao, Srbiju zanima i kako da se spreče moguće negativne posledice toga što neko pokušava da delove Ohridskog sporazuma, koje Srbija nije prihvatila, protumači kao priznanje ili članstvo Kosova u UN i drugim međunarodnim organizacijama i stavi te delove u Pregovaračko poglavlje 35 o pridruživanju EU.

"Time bi se praktično ugrozile evropske integracije. Time bi evropske integracije bile uslovljene priznanjem Kosova, što je za Srbiju apsolutno neprihvatljivo", naveo je Dačić.    

Printskrin/Tanjug video

 

Kada je reč o Slovačkoj i njihovom nepriznavanju nezavisnosti Kosova, Dačić je rekao da je njihova pozicija prilično jasna i da nova vlada na čelu sa premijerom Robertom Ficom i novim ministrom spoljnih poslova Jurajem Blanarom veoma otvoreno govori da Slovačka neće promeniti svoju odluku.

Dačić: Prvi prioritet Srbije zaštita teritorijalnog integriteta i suvereniteta

Srpski šef diplomatije takođe je kazao da je prvi prioritet Srbije zaštita teritorijalnog integriteta i suvereniteta i da ne može da ga ugrozi kako bi sprovela određene odluke koje nisu u njenom interesu.

On je to istakao odgovarajući na pitanje novinara da li Srbija može da računa na sredstva iz Plana rasta za Zapadni Balkan vrednog šest milijardi evra, imajući u vidu da je delimično uslovljena saglasnošću sa spoljnom i bezbednosnom politikom Evropske unije.

"Sve zavisi od toga šta će se nalaziti na kom nivou kao spoljna i bezbednosna politika Evropske unije. Srbija ima nekoliko prioriteta. Prvi je prioritet zaštite našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta. Mi ne možemo sada da kažemo da nas taj princip ne zanima zbog nekih drugih razloga. Mi ne možemo sada da dovedemo u pitanje naš teritorijalni integritet i suverenitet time što bismo sprovodili određene odluke koje nisu u našem interesu. Sve drugo je nebitno", rekao je Dačić.

Dodao je da Srbija ne može tek tako da uvodi sankcije i da na taj način ugrozi svoju međunarodnu poziciju i prijateljstva sa nekim zemljama.

"Sve zavisi šta je u pitanju. Kad su zemlje naši prijatelji u pitanju, mi ne možemo sad da kažemo, 'izvinite, nije ništa lično, ali mi moramo da glasamo za te sankcije'. Nešto moramo, ali nešto i ne smemo, zato što imamo deo koji se tiče zaštite naših nacionalnih i državnih interesa", zaključio je Dačić.

 

 

 

Komentari (0)

Srbija