Politika

Ko su sve poslanici koji čine novi saziv Skupštine Srbije: Najviše političkih veterana, ali ima i debitanata

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/02/2024

-

22:29

Ko su sve poslanici koji čine novi saziv Skupštine Srbije: Najviše političkih veterana, ali ima i debitanata
Ko su sve poslanici koji čine novi saziv Skupštine Srbije: Najviše političkih veterana, ali ima i debitanata - Copyright EPA/ANDREJ CUKIC

veličina teksta

Aa Aa

Mesec i po dana od održavanja vanrednih parlamentarnih izbora, novi poslanici Skupštine Srbije prošle nedelje seli su u skupštinske klupe. Konstitutivna sednica protekla je, podsetimo, burno, pa su vesti o atmosferi u srpskom parlamentu stavile na stranu pitanja o tome ko je sve ovoga puta zapravo seo u skupštinske redove. Među onima kojima je potvrđen mandat nalaze se brojna poznata politička lica, poneka poznata ličnost, a među njima je najviše pravnika.

Od 18 lista koje su, podsetimo, učestvovale na izborima 17. decembra, njih 10 je obezbedilo mesto u Skupštini Srbije, od čega je najviše pripalo listi "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" koja ima 129 poslaničkih mesta. Sa liste "Srbija protiv nasilja" u skupštinu je ušlo 65 ljudi. Iz redova Socijalističke partije Srbije ovoga puta stiže 18 poslanika, dok će koalicija NADA imati 13. Nova parlamentarna snaga je i lista doktora Branimira Nestorovića "Mi - glas iz naroda". U skupštinu je ušlo i pet manjinskih lista.

Među poslanicima SNS kojima je potvrđen mandat nalaze se mnoga poznata imena, iako će neki možda podneti ostavke i prepustiti mesto drugima sa izborne liste. Reč je o Milošu Vučeviću, Ani Brnabić, Vladimiru Orliću, Neveni Đurić, Milenku Jovanovu, Vladimiru Đukanoviću, Milovanu Drecunu. Tu su i bivši košarkaši Dejan Tomašević i Željko Rebrača, direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima Arno Gujon. Na listi su i Tatjana Macura, Goran Rakić, Marijan Rističević, Lepomir Ivković, Jadranka Joksimović...

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

Kada je reč o listi "Srbija protiv nasilja" na listi narodnih poslanika nalaze se Radomir Lazović, Miroslav Aleksić, Dragan Đilas, Marinika Tepić, Srđan Milivojević, Borko Stefanović, Zdravko Ponoš, Biljana Đorđević, Aleksandar Jovanović, Slobodan Cvejić, Pavle Grbović, Zoran Lutovac, Đorđe Pavićević...

U skupštinu su sa liste SPS, mada bi i tu mogle da se očekuju ostavke na poslaničke mandate s obzirom na to da je sva prilika da će SNS nastaviti koalicionu saradnju sa socijalistima i zajedno formirati vladu, ušli Ivica Dačić, Dragan Marković Palma, Marko Milošević, Snežana Paunović, Slavica Đukić Dejanović, Branko Ružić, Dušan Bajatović, Novica Tončev...

Tannjug/Nemanja Jovanović

 

Lista "Mi - glas iz naroda" ima 13 poslanika, između ostalih, Branimira Nestorovića, Sinišu Ljepojevića, Aleksandra Pavića, Branka Pavlovića.

Šest poslanika imađe lista "Savez vojvođanskih Mađara" i oni su Balint Pastor, Elvira Kovač, Boris Bajić, Jožef Tobiaš, Emeše Uri i Akoš Ujhelji. 

Usame Zukorlić i Edin Đerlek predstavljaće listu "Usame Zukorlić - Ujedinjeni za pravdu - SPP - DSHV", Selma Kučević i Ahmedin Škrijelj listu "SDA Sandžaka - dr Sulejman Ugljanin SDA Sandžaka", Šaip Kanberi sa liste "Politička borba Albanaca se nastavlja" i Slobodan Nikolić biće predstavnik Ruske stranke.

Kada je reč o zvaničnim profesijama poslanika, u novom sazivu Skupštine Srbije biće najviše pravnika i ekonomista, slede politikolozi, a u parlamentu će sedeti i 14 lekara i 12 penzionera. Broj žena u novom skupštinskom sazivu biće za nešto manji nego u prethodnom – ukupno 91 (34,4 odsto).

Inače, novi saziv Skupštine Srbije bi prema najavama trebalo da ima najmanje 14 poslaničkih klubova. Prema Poslovniku Narodne skupštine, da bi se poslanička grupa obrazovala potrebno je da se predsedniku Narodne skupštine dostavi spisak svih članova koji su potpisali pristup toj grupi, a na spisku se posebno naznačava ko su predsednik poslaničke grupe i njegov zamenik. U prethodnom sazivu bilo je ukupno 16 poslaničkih klubova, jer su i stranke koje su zajedno nastupale na izborima u okviru jedne liste imale svoje poslaničke grupe.

Još se ne zna ko će biti predsednik parlamenta

Novi saziv parlamenta se smatra konstituisanim potvrđivanjem najmanje dve trećine poslaničkih mandata. Na dnevnom redu konstitutivne sednice je i izbor predsednika Narodne skupštine.

Poslovnik predviđa da predlog kandidata za predsednika Narodne skupštine podnosi najmanje 30 narodnih poslanika. Pre pristupanja izboru predsednika parlamenta, Narodna skupština odlučuje da li će se glasati tajno ili javno, a za predsednika Narodne skupštine izabran je narodni poslanik za koga je glasala većina od ukupnog broja narodnih poslanika. Broj potpredsednika Narodne skupštine, prema Poslovniku, se utvrđuje na predlog predsednika parlamenta. Osim utvrđivanja mandata na sednici nije došlo do izbora predsedavajućeg. 

Euronews/Printscreen

 

Kako je istakao Bojan Klačar, izvršni direktor Cesida, očito je da se oko tog rešenja i dalje razmišlja u okviru vladajuće koalicije i vrlo je verovatno da će se sa tim rešenjem izaći u narednim danima, budući da oko predloga za predsednika Narodne skupštine mora postojati i vrlo jasna većina.

"Glasanjem za predsednika Narodne skupštine mi ćemo i de facto dobiti potvrdu ko će činiti vladajuću većinu u narednom periodu. U suštini, ako bi bila ideja da se Narodna skupština pokuša da pretvori ili da joj se vrati mesto i značaj koje ona ima, a to je da bude mesto dijaloga, pa makar taj dijalog bio i veoma oštar, onda bi bilo dobro da predsednik skupštine bude neko ko je u ovom momentu spreman da pažljivo sasluša argumente jedne i druge strane i da bude osoba koja bi imala, sasvim sigurno mora imati poverenje vladajuće koalicije, ali da bude osoba koja ima možda i neko bazično poverenje od strane opozicionih stranaka. Takođe, odabirom predsednika Narodne skupštine, i to je vrlo važno i treba jasno reći, da se bira faktički treća ili četvrta osoba po političkoj moći u Srbiji", rekao je Klačar.

Predstavnici opozicije položili zakletvu u holu Skupštine Srbije

Podsetimo, poslanici koalicije "Srbija protiv nasilja" i koalicije NADA položili su poslaničku zakletvu u holu Skupštine Srbije, jer kako su rekli, ne žele da polažu zakletvu sa ljudima koji "svakodnevno krše zakone i kojima reči te zakletve ništa ne znače".

Predsednik Narodnog pokreta Miroslav Aleksić rekao je da će opozicija učiniti sve da se ponište izbori i da se, kako je rekao, normalizuje stanje u državi, jer smatraju da mandati ne odražavaju volju građana.

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

On je najavio da će nastaviti borbu u parlamentu.

Radomir Lazović iz Zeleno-levog fronta rekao je da je prva pobeda opozicije to što je uspela da zaustavi održavanje konstitutivne sednice.

U Skupštini Srbije u četvrtak je počela konstitutivna sednica, a posle oklupljanja poslanika usledila je pauza koju je odredio najstariji poslanik, predsedavajući Stojan Radenović kako bi verifikaciona komisija utvrdila izveštaj o mandatima narodnih poslanika.

U pauzi i poslanici vladajuće koalicije, kao i poslanici opozicije nosili su transparente. Vlast na njima ukazuje šta je sve urađeno u prethodnom periodu dok su poslanici opozicije nosili transparente na kojima tvrde da su izbori održani 17. decembra 2023. godine pokradeni. 

Komentari (0)

Srbija