Politika

Pomoćnik američkog državnog sekretara: Priština da povuče odluku o zabrani dinara na KiM

Komentari

Autor: Tanjug

13/02/2024

-

20:01

Pomoćnik američkog državnog sekretara: Priština da povuče odluku o zabrani dinara na KiM
Pomoćnik američkog državnog sekretara: Priština da povuče odluku o zabrani dinara na KiM - Copyright Tanjug AP/Boris Grdanoski

veličina teksta

Aa Aa

Pomoćnik američkog državnog sekretara Džejms O'Brajen izjavio je danas da su SAD zabrinute zbog uredbe Centralne banke u Prištini (CBK) o zabrani upotrebe dinara na Kosovu i Metohiji i istakao da prištinske vlasti treba da povuku tu odluku.

On je u intervjuu za "Glas Amerike" na albanskom jeziku rekao da je Priština zabranom dinara dovela u pitanje partnerstvo sa Sjedinjenim državama jer je tu odluku donela, uprkos protivljenju Vašingtona.

"Imao sam nekoliko razgovora sa Kurtijem u periodu pre objavljivanja odluke. Razumeo je našu zabrinutost, obećao je da će raditi na tome, ali je jasno odlučio da odobri odluku. Ako nas ne tretira kao partnera, postavlja se pitanje da li ovu vladu možemo smatrati partnerom", poručio je O'Brajen.

Upitan da li SAD nameravaju da Prištini uvedu restriktivne mere ukoliko ne odustane od te odluke, on je rekao da ne upućuje javno "nejasne pretnje".

"Ali ako nas ne tretira kao partnera, ni mi se nećemo odnositi prema vladi Kosova kao prema partneru", rekao je O'Brajen.

On je naglasio da vlada privremenih institucija u Prištini treba da odustane od odluke o zabrani dinara, dodavši da je uredba CBK doneta uprkos tome što su SAD savetovale vladu u Prištini da ne donosi takve odluke.

"Moderne evropske zemlje rešavaju ovakva pitanja preliminarnim dijalogom i na vreme o tome obaveštavaju svoje stanovnike", naveo je američki zvaničnik.

Prema njegovim rečima, prištinska vlada je ostavila određeni broj građana KiM "u nedoumici kako da plaćaju hleb, kiriju i struju".

"Ovo nije oblik efikasnog upravljanja. Veoma smo zabrinuti, jer ovo pokazuje nesposobnost vlade da služi svojim građanima. Biti deo Evrope danas znači rešavati probleme kroz dijalog uz efikasno planiranje i upozorenje. Ova odluka je saopštena ishitreno, bez upozorenja i bez pokušaja da se postojeći mehanizmi koriste za pronalaženje odgovora na sve probleme koji bi se mogli pojaviti", naveo je O'Brajen.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija