Politika

Počeo sastanak Vučića i rukovodstva Republike Srpske

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

04/08/2021

-

12:18

Počeo sastanak Vučića i rukovodstva Republike Srpske
Počeo sastanak Vučića i rukovodstva Republike Srpske - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa rukovodstvom Republike Srpske, a na kojem bi trebalo da bude reči o situaciji u Bosni i Hercegovini, posebno posle usvajanje takozvanog Inckovog zakona, kojim se krivično kažnjava negiranje genocida.

Naime, poslednjih dana u BiH ne stišava se bura nastala donošenjem Inckovog zakona i kontra-zakona Srpske kojim se kažnjava označavanja RS kao genocidne. Takođe, na sastanku bi trebalo bi da bude reči i o nastavku realizacije ključnih projekata koje Republika Srpska sprovodi zajedno sa Srbijom.

Sastanku prisustvuju srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, predsednica RS Željka Cvijanović, predsednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović i predsednik Vlade RS Radovan Višković.

U razgovrima učestvuju još i predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, premijerka Ana Brnabić, ministri Nikola Selaković, Aleksandar Vulin, Siniša Mali.

Tanjug/Zoran Žestić

 

Kako je najavljeno, posle sastanaka, koji je u Vili Mir počeo oko podneva, planirane su izjave za medije u 13.00 sati.

Predsednik Vučić je najavio sastanak sa političkim predstavnicima Srba u BiH posle odluke bivšeg visokog predstavnik Valentina Incka da izmeni krivični zakon i zabrani i kažnjava negiranje genocida.

Inckove izmene zakona Skupština Republike Srpske proglasila je "neprimenjivim", a političke stranke u RS su odlučile da bojkotuju institucije u BiH.

Vučić je ranije rekao da Beograd pažljivo prati situaciju u Sarajevu i Banja Luci uz ocenu da je atmosfera u BiH "najuzavrelija" od Dejtonskog sporazuma i da Srbija ne može da ostavi RS u ekonomskom ili bilo kom drugom problemu.

Dodik je uoči sastanka izjavio da će sa Vučičem razgovarati o trenutnoj situaciji u BiH, kao i da ga raduje podrška Srbije Republici Srpskoj i ocenio da Srbija danas "ima najbolji odnos sa Republikom Srpskom i najveće razumevanje". On je istakao da snaga tog odnosa leži "upravo u podršci, a ne nametanjima".

Govoreći o sastanku rukovodstva Republike Srpske i Srbije, Dodik je rekao da će u Beogradu biti reči o složenoj političkoj situaciji u BiH, ali i o nastavku realizacije ključnih zajedničkih projekata kao npr. o hidro-elektrane Buk Bijela, izgradnji auto-puta od Bijeljine do granice na Rači i izgradnji Aerodroma Trebinje, prenosi RTRS.

Dodik je istakao da je Srbija u ovom trenutku najmoćnija država na Balkanu i da je predsednik Aleksandar Vučić "podigao zemlju politički na međunarodnom planu, a regionalno je postavio kao najmoćniju u ekonomskom, političkom i vojnom smislu".

Preporuka za vas

EU: Poricanje genocida protivno vrednostima Unije, cilj je pomirenje i prevazilaženje nasleđa rata u BiH
Dodik pokrenuo inicijativu o neprihvatanju Inckovog zakona

Komentari (0)

Srbija