Politika

Vučić: Dobio sam potvrdu da će Srbiju ove godine posetiti Si Đinping

Komentari

Autor: Tanjug

26/02/2024

-

12:51

Vučić: Dobio sam potvrdu da će Srbiju ove godine posetiti Si Đinping
Vučić se sastao sa ruskim ambasadorom Harčenkom - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na svečanosti koju je priredio za ambasadora Kine u Srbiji Li Minga u Vili Mir, povodom obeležavanja lunarne Nove godine, da je dobio potvrdu da će ove godine našu zemlju posetiti predsednik Kine Si Đinping.

"I želim sada pred svima da i javno kažem da sam dobio potvrdu u razgovoru sa velikim kineskim direktorom i ministrom spoljnih poslova Vang Jiem, ali ne mogu još o datumima da govorim, da će ove godine našu zemlju, dakle u godini 'Drvenog zmaja', posetiti naš iskreni prijatelj i veliki lider, ne samo Narodne Republike Kine, već rekao bih jedan od najznačajnijih svetskih lidera, naš iskreni prijatelj kojeg želimo da dočekamo u najboljoj atmosferi i na najlepši mogući način Si Đinping", rekao je Vučić u obraćanju.

On je poručio ambasadoru Kine da će Srbija dati sve od sebe da kineski gosti budu zadovoljni i da možemo da se pohvalimo srpskom dobrodošlicom i srpskim gostoprimstvom.

"Za dobre želje nikad nije kasno, iako je kineska lunarna Nova godina stupila 10. februara, danas na izmaku praznika upućujem vam srdačne češtitke i najbolje želje za napredak Kine i blagostanje kineskog naroda", rekao je Vučić na početku obraćanja.

Naveo je da, zmaj, kako kažu, simbolizuje blagost i plemenitost, a drvo rast i evoluciju.

"Uvereni smo da će vaša zemlja u godini 'Drvenog zmaja' sa istom snagom i mudrošću nastaviti putem napretka", rekao je Vučić i istakao da snažno veruje u budućnost odnosa Srbije i Kine.

On je rekao da su odnosi Srbije i Kine dobili novi kvalitet zajedničkim zalaganjem u gotovo svim oblastima i da su na istorijskom vrhuncu.

"Za dalje jačanje saradnje, posebno na ekonomskom planu, od izuzetnog značaja je nedavno potpisani sporazum o Slobodnoj trgovini sa Narodnom Republikom Kinom, na koji smo mi u Republici Srbiji izuzetno ponosni. Želim ovom prilikom da vam se zahvalim na snažnoj podršci u očuvanju teritorijalnog integriteta Republike Srbije, poštovanju normi međunarodnog javnog prava i povelji Ujedinjenih nacija. Republika Srbija uvek će dosledno poštovati princip jedne i jedinstvene Kine i uvek možete računati na podršku naše zemlje", poručio je Vučić.

Napomenuo je da su tri kineske kompanije tri najveća izvoznika iz Republike Srbije i da znači da, kako je rekao, u ogromnoj i fantastičnoj meri Kinezi doprinose razvoju i napretku naše zemlje. I beskrajno vam hvala na tome, dodao je Vučić. On je još jednom zahvalio Kini za to što je u teškim trenucima bila uz Srbiju.

"Možete da računate, mi smo mala zemlja, ali taj glas za poštovanje pravila i međunarodnog javnog prava, povelje UN, ali glas i za prijateljstvo u teškim trenucima uvek ćete imati u našoj Srbiji", poručio je Vučić.

"Treba da uložimo još više snage u promovisanje kinesko-srpske saradnje"

Ambasador Narodne Republike Kine u Srbiji Li Ming rekao je povodom proslave lunarne Nove godine da dve prijateljske zemlje treba da ulože još više snage u promovisanje kinesko-srpske saradnje i čelično prijateljstvo podignu na još viši nivo.

"Veoma smo dirnuti i počastvovani što nam je danas predsednik Vučić, odvojivši svoje dragoceno vreme u sred državnih obaveza, priredio prijem na visokom nivou kineske Nove godine Zmaja", rekao je Ming u Vili Mir.

Naveo je da Vučić time pokazuje prijateljstvo prema kineskom narodu, pridaje veliku važnost odnosima Kine i Srbije i iskazuje ljubav prema kineskoj kulturi kao i poverenje u rad ambasade i kineskih kompanije što je, prema rečima Minga, veliki podsticaj.

"Odnosi naše dve zemlje pod strateškim vođstvom dva lidera i ličnim zalaganjem, neprekidno donose bogate proizvode. U oktobru prošle godine predsednik Vučić je, predvodivši srpsku delegaciju učestvovao na Trećem međunarodnom forumu 'Pojas i Put' i sastao se sa predsednikom Kine Si Đinpingom", rekao je on.

Podsetio je i da su početkom ove godine dvojica predsednika u nekoliko navrata razmenili čestitke izražavajući tada najsrdačnije praznične želje.

"Naša ekonomsko-trgovinska saradnja takođe je prosperitetna, a ukupan iznos robne razmene u prošloj godini premašio je 6,1 milijardu američkih dolara dok su kineske kompanije tri najveća izvoznika Srbije, čime dominiraju u izvozu ostvarujući obostranu korist", rekao je Ming.

Dodao je da se saradnja u kulturnoj razmeni takođe intenzivira kao i da je Vučić kineskom narodu čestitao kinesku novu godinu prenoseći tada srpsko prijateljstvo.

"Prvog dana po kineskoj Novoj godini, u najgledanijoj informativnoj emisiji vestima u 19 časova, emitovana je novogodišnja čestitka predsednika Vučića, čime je zadobio 100 miliona kineskih obožavalaca i pratilaca", rekao je on.

Ming je podsetio i da je uoči praznika Lampiona emitovan intervju predsednika Vučića u kome je on naglasio čvrstu podršku principu jedne Kine i izneo duboke utiske i sećanje na vreme zajedničke borbe protiv pandemije, predstavljajući kineskoj publici lepu Srbiju.

"Treba čvrsto da budemo na pravoj strani istorije, da uložimo još više snage u promovisanje kinesko-srpske saradnje i naše čelično prijateljstvo podižemo na još viši nivo", rekao je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija