Politika

Dačić: Sledeće nedelje razgovori koalicije oko SPS sa Vučićem o mandataru, nepotrebno ići na nove izbore u Beogradu

Komentari

Autor: Tanjug

27/02/2024

-

16:10

Dačić: Sledeće nedelje razgovori koalicije oko SPS sa Vučićem o mandataru, nepotrebno ići na nove izbore u Beogradu
Tanjug/Strahinja Aćimović - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da će sledeće sedmice koalicija okupljena oko te stranke ići na konsultacije kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića o mandataru za sastav nove vlade i da smatra da je nepotrebno ići na nove beogradske izbore. 

"Mi ćemo ići, što se tiče moje partije i moje liste", rekao je Dačić na pitanje Tanjuga kada će ići na konsultacije kod predsednika Srbije  o mandataru za sastav nove vlade. 

On je podsetio da je SPS na izborima učestvovala kao koalicija s Jedinstvenom Srbijom i Zelenim Srbije, uz učešće Udruženje naša Drina i Saveza penzionera Srbije. 

"Naš ovlašćeni predstavnik, naše izborne liste je Uglješa Marković, koji je predsednik Socijalističke omladine i on je dobio poziv od predsednika Aleksandra Vučića za te konsultacije i mi ćemo naravno ići", rekao je Dačić, izrazivši očekivanje da će to biti u toku sledeće nedelje.

"Mislim da je ponedeljak u pitanju", precizirao je lider SPS-a.

"Mi smo ponosni na ono što smo do sada dobro uradili zajedno sa SNS-om i Aleksandrom Vučićem. I naravno smatramo da u ovim teškim vremenima treba dalje da nastavimo tu saradnju. Kada će biti konstituisani  organi, naravno za to postoje ustavni i zakonski rokovi i to mora da bude u tim rokovima", dodao je ministar.

Dačić je rekao da opozicija želi oko toga da napravi, kako je rekao političku predstavu, kako oni ne žele da odu na te konsultacije. 

"Mislim i ne vidim nikakav razlog za to, zato što i ako imate nešto da kažete, uvek to možete da iskoristite na tim konsultacijama. Konsultacije su  jedna ustavna kategorija koja zaista, po mom mišljenju, ne zaslužuje da se prema njoj odnosi na takav način da se politizacije. To nisu konsultacije u cilju toga da vas predsednik Vučić ubeđuje ili bilo koji predsednik da uđete u vladu. To su konsultacije gde vi treba predsedniku da kažete imate li vi većinu za sastav vlade ili nemate. To se radi u svim zemljama", podsetio je Dačić. 

Dačić je rekao i da je "nepotrebno ići na nove izbore, zato što ako već Branimir Nestorović kaže da je protiv (Dragana) Đilasa", postavlja se pitanje šta onda tu sad više zavisi od Đilasa. 

"Ovo je jasna odgovornost da li hoćete da se formira vlast a ako nećete, onda se postavlja pitanje zbog čega, odnosno ako ne želite da donesete odluku, zbog čega uopšte učestvujete na izborima", rekao je ministar. 

On je izrazio nadu i očekivanje da će "možda biti odgovornosti i razuma da se ipak konstituiše gradski parlament".

Dačić je rekao da je njegova koalicija za odgovoran odnos, konstruktivan pristup za formiranje državnih institucija gradskih i lokalnih, kao i republičkih kako bi država mogla da odgovori na sva pitanja oko kojih se lome koplja. 

"Niko u Srbiji neće priznati nezavisnost Kosova zbog ulaska u EU"

Podsetivši da se danas u Briselu razgovara o pitanjima jednostranih akcija Aljbina Kurtija, Dačić je rekao da dijalog treba da se pokrene, a ne da Kurti stalno izmišlja nove teme kako da obstruira dijalog i da pokaže Srbima da treba da se isele sa KiM.  

"Paralelno sa svim tim se odvija i proces u organima Evropske unije kada je reč o Poglavlju 35. Sa željom da se u poglavlje, u te pregovaračke osnove za Poglavlje 35, ubaci odrednica, o potrebi da bi Srbija postala članica Evropske unije, puna implementacija Ohridskog sporazuma, iako je predsednik Vučić jasno rekao da se Srbija ne slaže i nismo to prihvatili, to jest bilo šta što liči na priznanje tzv. Kosova i bilo šta što je njegovo članstvo u UN", rekao je Dačić. 

On je rekao da niko u Srbiji neće priznati nezavisnost tzv. Kosovo zbog evropskih integracija, odnosno zbog ulaska u Evropsku uniju.

Povodom zahteva dela opozicije da se pokrene međunarodna istraga o izborima u Srbiji, Dačić je rekao da ako ima problema, oni  se "rešavaju u nadležnim državnim institucijama" jedne zemlje a da "svako tužakanje i ogovaranje države po svetu nanosi štetu državi i svim građanima". 
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija