Politika

Euleks odgovorio Srpskoj listi: U skladu sa mandatom pratimo odabrane predmete, uključujući i ratne zločine

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/03/2024

-

18:24

Euleks odgovorio Srpskoj listi: U skladu sa mandatom pratimo odabrane predmete, uključujući i ratne zločine
Euleks odgovorio Srpskoj listi: U skladu sa mandatom pratimo odabrane predmete, uključujući i ratne zločine - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Misija Euleks saopštila je danas da, u skladu sa mandatom, nadgleda i prati odabrane predmete, uključujući i one u vezi sa ratnim zločinima, kroz ceo lanac sistema, u policijskim, tužilačkim i sudskim, kao i aspektima građanskog pravosuđa, dodajući da u potpunosti poštuje nezavisnost pravosudnih organa i princip nemešanja tokom procesa nadgledanja.

Euleks je time reagovao na, kako navode, neopravdane kritike Srpske liste, iz koje su toj Misiji pre dva dana, povodom hapšenja još jednog Srbina,  zamerili što je u njihovom prisustvu veliki broj Srba optužen za ratne zločine bez ikakvog materijalnog dokaza, očevica i uz obavezno određivanje pritvora, pitajući Euleks "čega se plaše".

Iz Euleksa navode da oni postupaju na osnovu jasnog i dobro definisanog mandata koji odobravaju države članice EU i koji se periodično obnavlja svake dve godine, kao i da rad Misije podleže redovnoj reviziji od strane država članica.

Podsećaju da je Euleks samo od decembra 2008. do juna 2018. godine imao izvršni mandat, koji je obuhvatao ovlašćenje da istražuje, krivično goni i donosi presude u predmetima ratnih zločina počinjenih na Kosovu.

Tokom tog perioda, dodaju, sprovedeno je više istraga i suđenja protiv pojedinaca svih nacionalnosti, osumnjičenih da su počinili ratne zločine.

Ta isključiva nadležnost Euleksa, da se bavi takvim krivičnim delima, ograničena je aprila 2014. godine, u skladu sa kosovskim zakonom, uglavnom na predmete koji su bili u toku.

To znači da su od tog trenutka pa nadalje kosovski tužioci i sudije takođe postali nadležni za krivično gonjenje i donošenje presuda u svim novim predmetima u vezi sa ratnim zločinima. Nakon završetka izvršnog mandata Misije u sistemu krivičnog pravosuđa u junu 2018. godine, Misija je bila angažovana na predaji spisa predmeta u svom posedu kosovskim vlastima – uključujući policijske, tužilačke i sudske spise. Taj proces primopredaje je završen decembra 2018. godine, stoji u saopštenju Euleksa na Fejsbuku.

"U skladu sa svojim aktuelnim mandatom, Misija sprovodi robusno sistemsko i tematsko nadgledanje odabranih predmeta – uključujući i ratne zločine – kroz celokupni lanac krivičnopravnog sistema, u policijskim, tužilačkim i sudskim, kao i aspektima građanskog pravosuđa, u cilju ocene usklađenosti kosovskih institucija sa svojim obavezama u vezi sa ljudskim pravima. Ukoliko se kroz ove aktivnosti nadgledanja utvrde ozbiljni nedostaci, Misija ih rešava sa nadležnim, odgovornim organima“, navodi se u saopštenju.

Napominuu da su nalazi i preporuke Euleksovog nadgledanja pravosuđa sadržani u redovnim i ad hok javnim izveštajima i o njima se diskutuje sa relevantnim institucijama u periodičnim intervalima.

Kao misija posvećena unapređenju vladavine prava, Euleks u potpunosti poštuje nezavisnost pravosudnih organa i princip nemešanja tokom obavljanja nadgledanja, dodaje se u saopštenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija