Politika

Gujon: Obnovićemo crkvu Svete nedelje iz 1371. godine u Prizrenu

Komentari

Autor: Tanjug

26/03/2024

-

15:46

Gujon: Obnovićemo crkvu Svete nedelje iz 1371. godine u Prizrenu
Gujon: Obnovićemo crkvu Svete nedelje iz 1371. godine u Prizrenu - Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu i predsednik humantirane organizacije "Solidarsnost za Kosovo" Arno Gujon izjavio je danas da će ta humanitarna organizacija ove godine pomoći obnovu crkve Svete nedelje u Prizrenu iz 1371. godine.

Iz Ministarstva spoljnih poslova saopšteno je da je Gujon, nakon naučnog skupa "Kosovo i Metohija, istorija i kulturno nasleđe" na Bogoslovskom fakultetu, naveo da će se uvek boriti za očuvanje kulturne baštine na KiM koja je, prema njegovim rečima, srpska i pravoslavna, ali i univerzalna i deo je vredne hrišćanske civilizacije koja je čuvana vekovima.

"Humanitarna organizacija 'Solidarnost za Kosovo' ove godine pomoći će obnovu crkve Svete nedelje u Prizrenu iz 1371. godine. Svake godine, u saradnji s Eparhijom raško-prizrenskom i vladikom Teodosijem, obnovimo jednu crkvu ili manastir i tako pomažemo da se sačuva dragocena kulturna baština, koja je na ponos srpskog naroda ali i celog čovečanstva", izjavio je Gujon.

On je dodao da su 2004. godine albanski ekstremisti pokušali silom da unište ovu baštinu, a da danas to čine istorijskim revizionizmom, predstavljajući srpsko pravoslavno nasleđe kao albansko.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija