Politika

Grčki mediji dali veliki značaj Vučićevoj izjavi o Dori Bakojani, brinu ih odnosi sa Srbijom, ali i - Kipar

Komentari

Autor: Tanjug

30/03/2024

-

12:53

Grčki mediji dali veliki značaj Vučićevoj izjavi o Dori Bakojani,  brinu ih odnosi sa Srbijom, ali i - Kipar
Grčki mediji dali veliki značaj Vučićevoj izjavi o Dori Bakojani, brinu ih odnosi sa Srbijom, ali i - Kipar - Copyright Tanjug/Marko Đoković, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Grčki list Demokratija danas na naslovnoj strani objavljuje da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u sinoćnjem obraćanju javnosti oštro osudio izvestiteljku za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope Doru Bakojani zbog promene stava Grčke i davanja pozitivnog mišljenja.

List, blizak vladajućoj Novoj demokratiji premijera Kirjakosa Micotakisa navodi da je Vučić u obraćanju naciji upotrebio "neviđeno oštru retoriku" protiv Bakojani, optužujući i nju i grčku vladu u celini da su "odgovorne za iznenadnu promenu stava Grčke".

"Konkretno, tokom svog dramatičnog govora iz Predsedništva, sinoć se predsednik Vučić obratio gospođi Bakojani po imenu veoma ljutitim tonom, rekavši: 'I da kažem Dori Bakojani: Sram te bilo šta si uradila. Sram te bilo! Ja lično znam ko vam je dao nalog telefonskim pozivom a vi ste promenili izveštaj (o Kosovu)... Neki ljudi imaju kičmu, a neki su bez kičme!'", preneo je grčki list.

Ošta reakcija

Demokratija navodi da je Vučić istakao da je tokom dve-tri godine Kurtijeve vladavine na KiM počinjeno duplo više zločina nad Srbima nego u prethodnih devet godina.

Kako se navodi, oštra reakcija predsednika Srbije usledila je manje od 48 sati nakon što je izveštaj Bakojani prihvatila Parlamentarna konferencija Saveta Evrope, a u kojem je bivša grčka ministarka spoljnih poslova predložila uključivanje tzv Kosova u SE, zaobilazeći međunarodne obaveze vlade i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija prema srpskom narodu na KiM, na koje se do pre dve sedmice pozivala i predlagala ih i sama Bakojani. 

List ocenjuje da potez Bakojani "otvara put za međunarodno priznanje Kosova" i ističe da perspektiva priznanja tzv Kosova zapravo grčkom inicijativom, stvara veliki problem i na Kipru, koji se tome oštro protivi, jer je s pravom zabrinut da bi takav razvoj događaja mogao otvoriti put priznanju okupiranog dela Kipra.

Opasan raskol

Kako se dodaje, ostaje da se vidi da li se pod pritiskom Atine promenio i stav Kipra.

Takođe se ističe da ovaj "opasan preokret" nije samo potvrda dubokog raskola koji je, nažalost, sada nastao u grčko-srpskim odnosima pod odgovornošću grčke strane, već da predstavlja i loš predznak "pogubnih posledica" po Kipar. 

Ocenjuje se da je odgovornost potpuno na vladi premijera Kirijakosa Micotakisa, koja, kako se navodi, "zaobilazi nacionalne pozicije bez ikakvog političkog legitimiteta".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija