Politika

Vučević: Razmotrićemo inicijativu o vraćanju smrtne kazne, ali imam udržaniji stav

Komentari

Autor: Tanjug

07/04/2024

-

14:32

Vučević: Razmotrićemo inicijativu o vraćanju smrtne kazne, ali imam udržaniji stav
Miloš Vučević - Copyright FoNet/Zoran Mrđa

veličina teksta

Aa Aa

Mandatar za sastav vlade Miloš Vučević izjavio je povodom najave podnošenja inicijative o vraćanju smrtne kazne da razume emocije građana, ali da kao advokat ima uzdržaniji stav, dodajući da se sve mora dobro proceniti i onda doći do konkretnog i stručnog odgovora.

Vučević je rekao da će razmotriti i dati odgovor javnosti na ovaj predlog čim se formira vlada i kada dobiju inicijativu predsednika Republike o vraćanju smrtne kazne.

"Razumem emocije građana. I sam sam roditelj. Dozvolićete mi da kao advokat možda imam nešto uzdržaniji stav i da uvek pokušavam da razumem sve ono što su nas učili na Pravnom fakultetu. Naravno da razumemo šta su naše obaveze kao članice Saveta Evrope, ali će vlada svakako razmotriti svaku inicijativu, pa i tu", rekao je Vučević odgovarajući na novinarska pitanja posle podnošenja liste SNS-a s koalicionim partnerima GIK-u u Beogradu.

Vučević je rekao da nema dilemu da bi u ovom trenutku većinska Srbija podržala da se za ta najteža krivična dela vrati smrtna kazna, međutim, kako kaže, mora dobro da se proceni, dobro da se razume i onda će biti dat vrlo konkretan i stručan odgovor "vodeći računa da ničije pravo i slobodu ne povredimo, da se ni o koga ne ogrešimo, da čujemo i struku, da razumemo očekivanje javnosti i, naravno, da ne ugrozimo političke pozicije Srbije u međunarodnim institucijama".

"Baš sa tim Savetom Evrope nas čeka pakao oko prijema Kosova (u tu međunarodnu instituciju). Moramo da razumemo sve okolnosti koje nas okružuju, ali mi kao vlada smo obavezni da razmatramo predloge predsednika Republike i ja sam siguran da će većina članova vlade biti za to. Pitanje je šta Srbija može da uradi i kako to možemo da uradimo. Ako bi se i promenio Krivični zakonik to je za ubuduće, ne može ići retroaktivno", rekao je Vučević.

Zvicerova prepiska pokazala da je Vučić najveća prepreka kriminalcima

Vučević je da su sa prepiskom vođe kavačkog klana Radoja Zvicera, koja se pojavila u javnosti, završeni zlonamerni narativi da je predsednik Aleksandar Vučić bio u neposrednoj ili posrednoj komunikaciji sa onima koji su, kako je rekao, navodno pripremali podršku, a u suštini spremali obračun i njegovo ubistvo.

"Nadam se da one državne strukture koje su zadužene za bezbednost dobro analiziraju sve to što se dešava i da vode računa o predsedniku Republike. Ne zato što je to Aleksandar Vučić, nego što je predsednik Republike, institucija države Srbije, predstavnik svih građana, jedini neposredno birani predstavnik građana", rekao je Vučević odgovarajući na pitanja novinara posle predaje liste "Aleksandar Vučić- Beograd sutra" za beogradske izbore.

Mislim da je objavljen samo deo te korespodencije i da ima mnogo toga goreg po Vučića u smislu njegove bezbednosti, rekao je Vučević.

"I vidite kako pripremaju i provokacije kroz sportske događaje, manifestacije i kako vide Aleksandra Vučića kao ključnog protivnika za njihove kriminalne aktivnosti. Tako da priča o Oskarima ili ne znam kojim već kodnim imenima, i ko je bio s kim u komunikaciji je, ne samo pala u vodu, nego je pokazao besmisao po ko zna koji put da se svi alati u laganju i obmanjivanju javnosti koriste samo za sticanje nekog jeftinog političkog poena", rekao je Vučević.

On je upitao i šta će sada oni koji su iznosili takve optužbe da kažu, zašto je Zvicer govorio da treba skloniti Aleksandra Vučića jer je najveća prepreka za kavački klan, te kako se desilo da onaj ko je nekada bio njihova "najveća podrška" suštinski njihova najveća pretnja i problem.

"Pa jeste, zato što je uveo red u državu, zato što je doveo vladavinu prava i zato što je pokazao da Srbija mora da se obračunava sa kriminalom bespogovorno", rekao je Vučević.

Vučević je naveo da veruje da će država imati odgovor prema kriminalcima i da će svi odgovarati za svoja zlodela i nedela.

"U to sam siguran. Za sve ono što su radili. Ne samo zbog te korespondencije, nego i zbog svih onih stvari koje su radili, a oni, Bogu hvala, od 2012. nisu dobrodošli u Srbiju. A te neke druge države koje su ih pravile ili pomagale, možda su tamo dobrodošli, ali u Srbiji nam neće više vladati mafija", poručio je Vučević.

Komentari (0)

Srbija