Politika

Analitičari za Euronews Srbija: Ko su dobitnici, a ko gubitnici lokalnih izbora i šta je bilo ključno za nižu izlaznost?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/06/2024

-

20:00

Analitičari za Euronews Srbija: Ko su dobitnici, a ko gubitnici lokalnih izbora i šta je bilo ključno za nižu izlaznost?
Tanjug/Marko Đoković - Copyright Tanjug/Marko Đoković

veličina teksta

Aa Aa

Građani Srbije glasali su u nedelju na lokalnim izborima koji su održani u 89 gradova i opština. Preliminarni rezultati koje su objavljivale gradske izborne komisije, ali i Cesid i Ipsos pokazale su da je koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke odnela pobedu u većini mesta u kojima se glasalo. Ova koalicija će samostalno moći da formira vlast i u Beogradu i u Novom Sadu, dok je trenutno najneizvesnija situacija u Nišu, trećem najvećem gradu u Srbiji, u kojoj bukvalno od svakog glasa sada zavisi da li će SNS u ovom gradu imati 29 ili 30 mandata.

Ono što je obeležilo izborni dan jeste očekivana manja izlaznost u odnosu na decembarske izbore. U nekim gradovima izlaznost je čak bila manja i više od deset odsto u odnosu na 17. decembar 2023. godine. Analitičari kažu da je to bilo očekivano jer su građani bili manje motivisani, a isto tako lokalni izbori gotovo po pravilu privlače manje pažnje.

Izbornu kampanju obeležila je i podela u tabore i to ne samo na vlast i opoziciju, već je bilo trzavica i unutar same opozicije i podele na one stranke koje će izaći na izbore i one koje to neće, barem u Beogradu. Taj sukob oko takozvanog bojkota, ocenjuju stručnjaci, prelio se i na nacionalni nivo, a upravo je opozicija ta koja je "platila ceh".

Klačar: Nekoliko razloga za slabiju izlaznost, birači malo umorni od izbora

Izvršni direktor Cesida Bojan Klačar rekao je da postoji nekoliko razloga za slabiju izlaznost na jučerašnjim izborima. Kako je rekao, i birači vlasti i birači opozicije su bili malo umorni od izbora jer kampanja faktički traje od 2022. godine, pogotovo kada je u pitanju Beograd.

Euronews TV

"Mi smo videli pad izlaznosti i u istraživanjima i pre nego što je došlo do podele u opoziciji. Drugi razlog možda nije dobar termin bojkot, ali ta konfuzija i te brojne rasprave da li izaći ili ne, odrazilo se na birače i najveći su efekti bili u gradu Beogrdu. Treći razlog je činjenica da je glasanje na lokalnim izborima manje atraktivno biračima. Moramo voditi račun i o sezonalnosti, sezona odmora, juče je bilo prilično toplo, jedan od razloga koji je barem malo mogao da utiče na izlaznost. Onu mobilizaciju koja je mogla da se desi u decembru, nije bilo moguće ponoviti dva puta za šest meseci", rekao je on. 

Kada je reč o izbornom procesu, Klačar kaže da će Cesid izaći sa preliminarnim procenama o kvalitetu procesa. On ocenjuje da se može videti napredak u vidu mirnije kampanje.

"Teško da možemo da govorimo da je taj proces lošiji od onog u decembru, ali znamo da nije bilo prevelikog napretka, jedini napredak koji je vidljiv je mirnija atmosfera, mirnija kampanja, međutim tokom izbornog dana su bila tri ozbiljna incidenta barem kada je reč o Beogradu i Novom Sadu. Ono što je bio problem u decembru ostao je i sada a to je poverenje u izborni proces", rekao je Klačar. 

Govoreći o rezultatu SNS, Klačar kaže da se oni moraju staviti u kontekst 12 godina na vlasti i da čak i njihovi birači traže promenu, ali ocenjuje da je vladajuća stranka i na ovim izborima ostvarila dobar rezultat. 

"Jasno je da će Srpska napredna stranka morati u nekom narednom periodu da ponudi takođe nekakvu drugačiju vrstu podsticaja, energije, pogonskog goriva kako god hoćete kako bi zadržavala svoje visoke rejtinge. Sada je to bila ideja sa ukrupnjavanjem na desnom spektru uz ubacivanje dosta nacionalnih tema u kampanju. Meni se čini da je ta vrsta pogonskog goriva sada iskorišćena, da je dostigla svoj vrhunac i da će se nešto drugačije morati da ponudi u budućnosti. Drugo, to što dolazi do pada u broju glasova Srpske napredne stranke i dalje ne znači ništa ukoliko opozicija ne bude imala aranžmane koji mogu da joj garantuje većinu", rekao je Klačar.

Lacmanović: Front među opozicionim strankama se prelio i na nacionalni nivo

Izvršni direktor agencije Faktor plus Predrag Lacmanović rekao je za Euronews Srbija da su ovi izbori bili teški za prognozoranje jer je bilo nekoliko frontova, a naglasio je i da se front među opozicionim strankama gde su jedne bile za bojkot izbora prelio i na nacionalni nivo, te da je opozicija tu platila ceh. 

Euronews TV

Lacmanović kaže da je pobeda vladajuće koalicije zaslužena jer je opozicija destimulisala svoje potencijalne birače u pogledu izlaska na izbore, i to ne samo u Beogradu nego i u drugim gradovima. On je naglasio i da je potrebno da opozicija artikuliše biračko telo u dva ili tri ključna imena koja predstavljaju tu opoziciju. 

"Da oni budu jedinstveni, da imaju sličnu platformu, da se nekako ukrupne, ovako imamo gomilu stranaka sa gomilom lidera jednostavno to nije lako za koordinisati. Pojedinačno na lokalnim izborima može neko da zasija, ali ovde su ti ljudi pretežno zainteresovani za politiku za nacionalnom nivou", rekao je Lacmanović. 

Na pitanje šta je doprinelo da SNS popravi izborni rezultat, Lacmanović kaže da mora da se prizna da glasači Srpske napredne stranke jesu za SNS na čelu sa Aleksandrom Vučićem. 

"Oni zaista veruju lideru, on više nije lider partije ali jeste simbolički sigurno i lider partije i predsednik države. Znači oni njemu veruju i glasaju za njega. Što se tiče, ja govorim o Beograđanima koji su opoziciono orijentisani, oni baš i ne veruju toliko strankama za koje glasaju kada glasaju na beogradskim izborima. Naravno ima onih koji veruju i glasaju za njih, ali imate i onaj deo protiv vlasti pa ko god. Ova ujedinjena opozicija iz decembarskih izbora treba dobro da se zapita kako i šta dalje da radi", rekao je on.

Govoreći o rezultatu pokreta Kreni-promeni, Lacmanović ističe da je Savo Manojlović ostvario fenomenalan rezultat.

"Iskoristio je momentum. Da li bi izašao na izbore da nije bilo bojkota, ne znam, ali u svakom slučaju to mu je odgovaralo i iskoristio je taj trenutak da verovatno one koji bi glasali možda i za Stranku slobode i pravde, i za Miloša Jovanovića i tako dalje, jednostavno je privukao i deo tih birača i ostvario dobar rezultat", rekao je Lacmanović.

Bursać: Opozicija u Novom Sadu vodila jednu vrlo mlaku kampanju

Politikolog iz Novog Sada Dejan Bursać je rekao da ako se porede rezultati koje su opozicione liste osvojile na izborima na teritoriji tog grada u decembru, vidi se da je to više nego duplo lošiji rezultat. Kako kaže, sigurno da je na to svašta uticalo, a da je jedan od izroka i prelivanje bojkot narativa, ne samo iz Beograda, nego i činjenica da se već od 18. decembra ujutru nakon izbora komuniciralo da su ti izbori bili neregularni. 

Euronews TV

Ističe da je razlika između SNS-a i opozicije u decembru bila nekih 10.000 glasova i da opozicija nije mapirala gde se ta razlika može suzbiti, u kojim ciljnim grupama i na kojim temama.  

"Oni su vodili jednu vrlo mlaku kampanju koja je vrlo stidljivo komunicirala s građanima. Slogan i ime su bili zbunjujući, nije istaknut kandidat", rekao je i napomenuo da i aktuelni gradonačelnik Novog Sada još uvek nije neka naročito snažna politička ličnost i da ni to opozicija nije iskoristila. 

Kaže da su sve to bili preduslovi da se krene sa kampanjom koja će biti mnogo žustrija i fokusiranija, i koja će pokazati građanima jednu vrstu samopouzdanja da može da se pobedi u Novom Sadu.  

"Vi konstantno komunicirate da su izbori jedna neregularna stvar, jedna stvar gde se glas građana ne poštuje i slično. Da, slažemo se, tako je. Da, slažemo se, vladajuća stranka ima prednosti koje nisu fer, ali vi nemate druge nego da izlazite na takve izbore. Sada samo je pitanje šta komunicirate. Da li komunicirate građanima rečenicu da izbori nisu fer, ali čak i na takvim izborima mi ćemo pobediti, što je opozicija u Nišu recimo radila, ili komunicirate rečenicu izbori nisu fer, nema nikakve nade, ali eto idemo na izbore. Pa ko želi nemotivisan onda da izađe. Ja mislim da to između ostalog objašnjava rezultat opozicije i u Beogradu i u Novom Sadu", rekao je Bursać.

Govoreći o kol centrima, kaže da je to potpuno dopuštena i normalna stvar i da u svakoj demokratskoj zemlji političke stranke rade na povećanju izlaznosti svojih pristalica.  

"Političko agitovanje na dan izbora je zabranjeno u medijima, štampanim i elektronskim, na biračkom mestu, a ostalo je apsolutno dozvoljeno. Nije problem kol centar, nego druge okolnsoti oko kol centra. Kako koristite te prostorije, odakle vam spiskovi birača, na koji način finansirate kol centar, ko su momci koji 'brane taj centar '", naveo je poltiikolog. 

Govoreći o rezultatima liste Kreni promeni i Sava Manojlovića, kaže da su oni, uz SNS i listu doktora Milića u Nišu, definitivno pobednici jučerašnjih izbora.  

"To je pokazatelj da opoziciono orijentisani birači traže neka nova rešenja i da im aktuelna politička ponuda nije dobra u porukama, ljudima ili samopouzdanju. Ali to je posledica toga što je naša opoziciona scena fragmentirana", naveo je i poručio da desetak ili 12 stranaka "pucaju" na isto biračko telo, a nisu znaćajno ukorenjeni u biračkom telu. 

Ističe da je veliko pitanje da li će Savo Manojlović do sledećih izbora stvoriti infrastrukturu i bazu podrške koja bi mogl da iznese ozbiljniju nacionalnu kampanju. 

Stojanović: Bojkot dela opozicije samo pomogao SNS

Politikolog Boban Stojanović ističe da je možda najveći efekat koji je uticao na izlaznost u decembru ona široka ujedinjenost opozicije i promocija izlaska na izbore od strane određene grupe intelektualaca i medija. Govoreći o tome koliko su pozivi na bojkot, koji su se videli na ulicama, imali uticaja, Stojanovič kaže da to sigurno u jednom delu jeste imalo efekata, ali da nije bilo presuđujuće. 

On kaže da opozicija može pobediti tek kada uspe da se uđe u biračko telo Srpske napredne stranke, što je, veruje, uspeo dr Dragan Milić u Nišu. Smatra da je bojkot dela opozicije u Beogradu samo pomogao Srpskoj naprednoj stranci. 

"Negde je na osnovu rezultata iz decembra 23. znači uz sve što se dešavalo u pogledu kako su ti izbori održani, ja mislim da je ipak važno naglasiti kada govorimo o izborima u Srbiji da oni nisu ni slobodni ni pošteni, opozicija je u Beogradu pobedila liste Aleksandra Vučića u pet gradskih opština u gradu Beogradu. I ako vidimo rezultate ocenjivaći čak i uz bojkot i uz pokušaj i dela opozicije da pomogne naprednjacima da zadrže čak i te gradske opštine u Beogradu, to se nije desilo. I opozicija ima, ili je na klackalici većina, i Stari grad, Vračar, Savski venac, Novi Beograd i Zvezdaru je jedva SNS uzela, što znači da nije bio bojkot, uzeo bi samo ono što je urađeno i u decembru i tada se pokazalo da će biti neizvesno ili potencijalno neizvesno u Nišu i Novom Sadu", rekao je Stojanović.

Kada je reč o kol centrima, i on navodi da je potpuno legitimno imati kol centar.

"Ali kada vi krenete da bežite i imate unutra nabildovane mladiće sa fantomkama i palicama to znači da radite nešto protivzakonito", rekao je on.

Komentari (0)

Srbija