Politika

Trendafilova: Bezbednost svedoka apsolutni prioritet, nema pritiska na rad suda

Komentari

Autor: Anđelka Ćup

08/09/2021

-

20:12

Trendafilova: Bezbednost svedoka apsolutni prioritet, nema pritiska na rad suda
Trendafilova: Bezbednost svedoka apsolutni prioritet, nema pritiska na rad suda - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Uspostavljen je ozbiljan sistem zaštite svedoka koji će svedočiti u procesima protiv optuženih pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova, izjavila je u Kosovskoj Mitrovici predsednica Specijalizovanih veća Kosova (SVK) Ekaterina Trendafilova.

“Mnogo smo razgovarali o zaštiti svedoka i pravilnik je jedan od glavnih principa. Moram da kažem da, kada smo pravili predlog pravilnika, za sudije Specijalizovanih veća Kosova, ovo je bio jedan od glavnih zadataka", rekla je ona za Euronews Srbija.

Objasnila je da ovo znači da bi trebalo da se uzmu najbolji pristupi koji su u skladu sa zakonom o krivičnom postupku iz domaćeg, nacionalnog ili međunarodnog sistema zaštite, i da se ubace u pravilnik.

"Postoje mnoge mere koje se mogu preduzeti u zaštiti svedoka, da se koriste pseudonimi, brojevi, anonimni svedoci, da se u sudnici prekrije lik ili izmeni glas, da se ide na zatvorene ili privatne sednice, naravno kada je to važno za zaštitu svedoka, a takođe postoji program za zaštitu svedoka", dodaje.

Rekla je i da se stalno prati situacija kako bi se obezbedila bezbednost svedoka, ali i žrtava, kao i onih koji su komunicirali sa SVK, bez obzira da li će biti svedoci u nekom od narednih postupaka.

"Takođe izmeštanje sedišta suda je veoma važno. Naravno, to nije bila naša odluka, već nešto što je navedeno u međunarodnom dogovoru i razmeni pisama. Ovo je nešto što je najbitnije i o čemu stalno razmišljamo, zato što, kao što sam već negde rekla, čak i sa pravnog stanovišta najbolje presude, neće imati nimalo svrhe, ako budu na uštrb života i bezbednosti ljudi. To ne sme da se desi i zato preduzimamo sve potrebne mere", kaže Trendafilova.

"Niko nije pokušao da ometa rad suda"

Razlog dolaska Ekaterine Trendafilove i sekretarke Specijalnog suda za ratne zločine bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova Fidelme Donlon, jeste informativna kampanja o radu ovog suda i pokazatelj da Specijalizovana veća nisu etnički ili politički sud, već institucija koja se bavi ratnim zločinima na Kosovu i traženjem individualne odgovornosti, rekla je predsednica Specijalizovanih veća Kosova.

"Ovaj sud je formiran nakon rastućih ozbiljnih navoda da postoje nerešeni zločini", podvukla je Trendafilova i istakla da će on prestati sa radom onda kada Savet EU obavesti kosovsku vladu da su svi postupci i istrage završeni, dok je sekretarka suda istakla da je veoma važno učešće žrtava u sudskom procesu.

Na pitanje novinara, da li je bilo pokušaja pojedinaca, organizacija ili država da utiču ili ometaju rad suda, Trendafilova i Donlon su jednoglasno rekle da to nikada nije bio slučaj.

"Nadam se da niko neće sebi dati za pravo da to uradi. Mi smo sud, formiran na osnovu zakona i radimo po zakonu, ništa drugo. Niko nikada nije pokušao da uradi nešto slično", rekla je Trendafilova.

Za 15. septembar je zakazano prvo suđenje Salihu Mustafi, početkom oktobra će započeti suđenje članovima Udruženja veterana OVK Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, dok je, kako je rekla Trandafilova, postupak protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija, Jakupa Krasnićija i Pjetra Šalje, u pretpretresnoj fazi

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija