Politika

Pre 85 godina prva sednica u Domu Narodne skupštine: Blagoslov će se izliti kada braća zgradu slogom posvete

Komentari

Autor: Tanjug

20/10/2021

-

15:58

Pre 85 godina prva sednica u Domu Narodne skupštine: Blagoslov će se izliti kada braća zgradu slogom posvete
Narodna skupština Republike Srbije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Na današnji dan pre tačno 85 godina održana je prva sednica u zgradi Narodne skupštine, a događaji koji su se odvijali tokom godina pod krovom ovog zdanja, govore o državnom kontinuitetu, istorijskim zaslugama, ali i zabludama kroz koje su prolazili Srbija i srpski narod.

Zgrada je osveštana 18. oktobra pre 85 godina, a u skupštinskoj arhivi, uz brojna druga istorijska dokumenta, čuva se i govor tadašnjeg predsednika Narodne skupštine Stevana Ćirića.

"Mi smo danas zgradu osvetili, ali po onoj narodnoj - pomozi se sam i pomoći će ti Bog, pravi božiji blagoslov izliće se na nju kada je sva braća svojom slogom posvete", rekao je Ćirić koji je svoje izlaganje završio sa "živela složna Jugoslavija".

Izgradnja doma Narodne skupštine kao reprezentativnog zdanja za potrebe Kraljevine Srbije počela je 27. avgusta 1907. godine, kada je kralj Petar Prvi Karađorđević položio kamen temeljac u prisustvu najuglednijih zvanica.

Zgrada je završena i osveštana 18. oktobra 1936. godine, a prvo zasedanje u novom zdanju tada Narodne skupštine Kraljevine Jugoslavije održano je 20. oktobra iste godine.

Prvi predsednik Skupštine opisan je u tadašnjem časopisu Jugoslovenski dnevnik kao čovek veoma aktivan i revnosan u vršenju svojih dužnosti na svim poljima, a u prvom redu na političkom polju.

profimedia

 

On je u svom govoru podsetio na tok izgradnje skupštinskog zdanja, govorio je o ratovima koji su zadesili srpski narod, a koji je imao duhovnu veličinu da preživi strahote Albanije, Vida i Kajmakčalana.

Smatrao je da je upravo duhovna veličina kapital koji je srpski deo našeg naroda u zajedničku kuću uneo i da se o Srbima ne sudi drugačije, ako bi ko hteo, nego po čestitosti i poštenju kojom se jedan narod i po cenu svoje egzistencije bori za svoje ideale.

Narodna skupština je tu zasedala tri godine, do 26. avgusta 1939. godine kada je raspuštena ukazom kraljevskih namesnika.

Na početku Drugog svetskog rata u zgradi je bilo sedište nemačkog okupacionog vojno - upravnog komandanta u Srbiji.

Kada je Srbija 5. juna 2006. godine ponovo postala samostalna država skupštinsko zdanje na Trgu Nikole Pašića postalo je Dom Narodne skupštine Republike Srbije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija