Politika

CIK Kosova: Za gradonačelnike se u drugom krugu glasa u 21 opštini

Komentari

Autor: A. Ćup

28/10/2021

-

12:32

CIK Kosova: Za gradonačelnike se u drugom krugu glasa u 21 opštini
Tanjug/AP/Darko Vojinović - Copyright Tanjug/AP/Darko Vojinović

veličina teksta

Aa Aa

 Na osnovu izveštaja Centralne izborne komisije Kosova, nakon proglašenja konačnih rezultata prvog kruga lokalnih izbora, 17 opština je dobilo gradonačelnike, dok će građani 21 lokalne samouprave glasati u drugom krugu, 14. novembra.

Od 10 opština sa srpskom većinom, Srpska lista je pobedila u devet, dok će se drugi krug održati jedino u opštini Klokot. Od 21 opštine, u kojima će se održati drugi krug, vladajući Pokret Samoopredeljenje ima 12 kandidata, Demokratski savez u osam, Demokratska partija u devet,  Alijansa za budućnost Kosova u pet i po jednog kandidata u drugom krugu imaju partije koje nemaju poslanike u parlamentu Kosova, Socijaldemokratska partija i NISMA.

Najviše pojedinačnih glasova za odbornike, osvojio je Demokaratski savez Kosova, partija nekadašnjih lidera Ibrahima Rugove i Ise Mustafe, a najviše gradonačelnika u prvom krugu je osvojila Demokratska partija nekadašnjih lidera Hašima Tačija i Kadrija Veseljija.

Najveća borba će se, po mišljenju poznavalaca političkih prilika, voditi za gradonačelnika Prištine, gde su se u drugi krug plasirali kandidat Pokreta Samoopredeljenje, Arben Vitia i kandidat Demokratskog saveza Kosova, Perparim Rama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija