Politika

Poslanici danas raspravljaju o amandmanima na Predlog zakona o Zaštitniku građana

Komentari

Autor: Tanjug

03/11/2021

-

09:42

Poslanici danas raspravljaju o amandmanima na Predlog zakona o Zaštitniku građana
Sednica Skupštine Srbije - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Poslanici Skupštine Srbije danas će raspravljati o amandmanima na Predlog zakona o Zaštitniku građana. Predlogom Zakona se propisuju nova rešenja za izbor Ombudsmana. Ubuduće će predsednik Narodne skupštine da objavljuje javni poziv, a kandidat ne mora nužno da bude diplomirani pravnik.

Prema novom rešenju, svako će moći da se kandiduje ko ima visoko obrazovanje i desetogodišnje iskustvo na sličnim poslovima. Novo je i da se mandat zaštitnika produžava.

Umesto petogodišnjeg mandata i prava reizbora, predviđeno je da mandat Zaštitnika građana bude osam godina, ali bez mogućnosti ponovnog izbora.

Ima i specifičnosti kada je reč o povredi prava deteta, odnosno pritužbu može samostalno podneti i dete ukoliko je navršilo 10 godina.

Ministarka Marija Obradović je u načelnoj raspravi rekla da se Predlogom zakona o Zaštiniku građana stvaraju uslovi za unapređenje nezavisnosti i efikasnosti rada Zaštitnika građana.

Poslanici će danas glasati o svim tačkama dnevnog reda, pored Predloga o zaštitniku građana, tu su još između ostalog izmene i dopune Zakona o slobodnom pristupu informacijama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija