Politika

Vučić o poseti Eskobara: Srbija će uvek poštovati Dejtonski sporazum

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

10/11/2021

-

13:39

Vučić o poseti Eskobara: Srbija će uvek poštovati Dejtonski sporazum
Vučić o poseti Eskobara: Srbija će uvek poštovati Dejtonski sporazum - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, na pitanje kako ocenjuje rezultate posete BiH izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara i poruke vezane za poštovanje Dejtonskog sporazuma, i da li da li on (Eskobar) čita sporazum na isti način kao što to čini Republika Srpska, rekao da Dejtonski sporazum nikada nije menjan, da nije nikada postojala saglasnost za menjanje.

"Druga stvar je što je kroz implementaciju dolazilo do promena zbog nametanja međunarodnih zvaničnika drugačijih normi koje nemaju veze sa Dejtonom. Srbija će uvek poštovati Dejtonski sporazum i to je deo naše međunarodno pravne agende", istakao je om

Vučić je ukazao da je sa Eskobarom, koji je tek skoro napustio Beograd, više puta razgovarao, ali da je to bilo davno.

Predsednik Srbije rekao je da je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, prilikom njegove posete Istanbulu, najavio da će doći u Srbiju.

Vučić je povodom najave Erdogana da ima nameru da dođe u posetu Srbiji ili da pozove svog srpskog kolegu da dođe u Ankaru kako bi razgovarali o situaciji u BiH, kazao da mu nikada nije teško da dođe u Tursku ako dobije poziv.

"PredsedniK Erdogan mi je prilikom nedavne posete Istanbuli rekao da će doći u posetu Srbiji. Ali nikada mi nije teško da odem u Tursku. Ni ovog puta neću da komentarišem njegove poslednje izjave o BiH i regionu“, dodao je on.

O izjavi Vjose Osmani

Vučić je rekao da je izjava predsednice privremenih prištinskih institucija Vjose Osmani da je Srbija oruđe u rukama Rusije za destabilizaciju KIM i Zapadnog Balkana, "veoma glupa" i istakao da Srbija nije oruđe u rukama ni Rusije niti bilo koga drugog - ni SAD ni EU.

On je naglasio da je Srbija samostalna i nezavisna zemlja i da je ponosan na to.

"Ponosan sam na politiku koju vodimo. Možda smo jedna od retkih samostalnih i nezavisnih zemalja u ovom delu Evrope i na to sam dodatno ponosan. U našoj zemlji ne odlučuje niko sem nas i o tome kakve ćemo političke i ekonomske poteze da povlačimo. I na to sam dodatno ponosan i to je jedna od politika za koju sam siguran da će građani Srbije želeti da baštine i posle sledećih izbora", rekao je Vučić.

Kako je objasnio, samo je to politika koja može da čuva slobodu naroda, da donosi investicije, čuva mir, ponos, dostojanstvo naroda Srbije.

"Oni koji to ne razumeju i ja njima da odgovaram na to? To je jedan bedni trik kojim se služe jer kada ne znaju šta da kažu protiv Srbije kažu da smo vezani za Rusiju i Kinu. To je matrica, a mi kao treba da se izvinjavamo. Neću nikome da se izvinjavam. Naša politika je nezavisna, suverena, slobodna Srbija na evropskom putu, ali koja poštuje svoje ruske, kineske, američke prijatelje", rekao je Vučić.

Na pitanje o tome što je Osmani rekla da neće biti formirana ZSO, Vučić kaže da je najbolje da ZSO može samo da proizvodi kesice za čokoladice i eventualno da odštampa tri upaljača godišnje pa da tako ona bude zadovoljna.

"Nema ništa od toga, ili će ZSO da formiraju sa onakvim ovlašćenjima o kakvim je pregovarano u Briselu ili 'hvala vam – vi svoj, mi naš posao pa ćemo se sresti jednog dana'", rekao je Vučić.

Govoreći o jučerašnjem incidentu u Njegoševoj ulici u Beogradu, predsednik Vučić je rekao da posao policije nije da sklanja table i murale, već da obezbeđuje javni red i mir. On je rekao da je policija juče u Njegoševoj ulici štitila građane od međusobnog sukoba. Vučić je rekao da je mural uništen, i da ne bi bio uništen da ga je policija čuvala.  

"Policija je štitila građane od međusobnog sukoba. Imali ste dve grupacije, pri čemu su zaštićeni oni koji su kukali da nisu zaštićeni. Da to policija nije uradila danas, govorili biste – zašto ih policija nije zaštitila. Nismo štitili nijedan mural ni grafit, za razliku od onih koji su rekli da se bore protiv zločinaca, a nisu uklonili ploču Aćif Efendije, pa ta tabla stoji osam ili devet godina", rekao je Vučić.

Komentari (0)

Srbija