Politika

Zvaničnik EK: Srbija ostvarila dovoljan napredak za otvaranje klastera četiri, međuvladina konferencija 14. decembra

Komentari

Autor: FoNet

24/11/2021

-

16:54

Zvaničnik EK: Srbija ostvarila dovoljan napredak za otvaranje klastera četiri, međuvladina konferencija 14. decembra
Zvaničnik EK: Srbija ostvarila dovoljan napredak za otvaranje klastera četiri, međuvladina konferencija 14. decembra - Copyright AP/Peter Morrison

veličina teksta

Aa Aa

Vršilac dužnosti generalnog direktora za politiku susedstva i pregovore o proširenju Maćej Popovski izjavio je danas da je Srbija ostvarila dovoljan napredak za otvaranje klastera 4, koji je povezan sa zelenom ekonomijom i povezivanjem.

Popovski je u onlajn razgovoru sa medijima, koji je organizovao Centar za evropske politike, rekao da su ministri Evropske unije u utorak razgovarali o "stanju igre" za Srbiju, uz napomenu da ima još vremena da se države članice usaglase o eventualnom otvaranju klastera za Srbiju.

Imamo izveštaj o napretku u kojem je konstatovano da su ispunjeni uslovi za otvaranje klastera i u toku su razgovori između članica, rekao je Popovski.

Prema njegovim rečima, međuvladina konferencija za Srbijom će biti održana 14. decembra.

Imamo tri nedelje da uradimo neohodan posao, istakao je Popovski i naveo da brzina napretka u evropskim integracijama zavisi od države same i ostvarenog dovoljnog napretka u osnovnim klasterima, koji se tiču poglavlja 23 i 24.

"U izveštaju konstatujemo želju Srbije da se otvore klasteri 3 i 4, dok sa Crnom Gorom, koja je ranije otvorila sva pregovaračka poglavlja, želimo da iskoristimo Međuvladinu konferenciju da razmotrimo napredak u primeni reformi", naveo je on.

Kad je reč o Kosovu, vreme je da EU ispuni obećanje o viznoj liberalizaciji, jer su uslovi ispunjeni, a nažalost nema napretka u Bosni i Hercegovini u 14 uslova da bi zemlja postala kandidat za članstvo, rekao je Popovski. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija