Politika

Dogovor dela opozicije o izlasku na izbore: Marinika Tepić nosilac liste, nekoliko predloga za predsedničkog kandidata

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/11/2021

-

14:20

Dogovor dela opozicije o izlasku na izbore: Marinika Tepić nosilac liste, nekoliko predloga za predsedničkog kandidata
E-Stock/Dušan Milenković - Copyright E-Stock/Dušan Milenković

veličina teksta

Aa Aa

Deo opozicije okupljen oko Stranke slobode i pravde, Narodne stranke, Demokratske stranke i Pokreta slobodnih gradana postigao je dogovor o zajedničkom izlasku na izbore 3.aprila naredne godine. U tom opozicionom bloku su i Pokret slobodna Srbija, Pokret za preokret, Građanske platforme, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara i Udruženi Sindikata Sloga. Odluka o tome obelodanjena je na današnjoj konferenciji za medije.

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac je naveo da predstojeći izbori nisu fer i pošteni, ali da je saslušan glas naroda i da se ide u novi vid borbe - "frontalnu borbu".

Kako je rekao, ne pravi se kolona, već široki savez, u kome su u pokreti i sindikati. Spisak, dodao je, nije zaključen. 

"Kažem široki savez, a ne kolona. Savez bi trebalo da okupi što širi krug ljudi, iako su možda ideološko politički i programski različiti imaju za cilj stvaranje srbije u kojoj će biti pošteni izbori, sloboda medija... Smatramo da je to dobar način da privučemo neodlučne", rekao je Lutovac na konferenciji za medije.

Vuk Jeremić, lider Narodne stranke je najavaio da sada predstoji zajednički rad na postizanju zajedničkog cilja - "da Srbija posle 3. aprila ne izgleda onako kako izgleda danas". 

"Nije bilo lako. Ovde su organizacije i pokreti koji nemaju isti pogled na sve. Srbija će u budućnosti ponovo početi da liči na evropsku zemlju, bez obzira na to što za to ovog trenutka nemamo mnogo razumevanja naših kolega iz Evrope... Mi smo odlučili da se za to izborimo bez obzira na to što nemamo tu podršku spolja i ako je neko imao dilemu šta nam je činiti, mislim da je od danas više nema. Naš savez neće završiti samo na onima koji su prisutni, ima i onih koji nisu mogli da se pojave, ali ima tu i onih koji će promeniti mišljenje", rekao je Jeremić.

E-Stock/Dušan Milenković

 

 

 

Kako je dodao, svi su ostavili po strani partijske interese i odlučili da se ujedine. 

Lider SSP Dragan Đilas je ponovio da je do ujedinjenja došlo bez obzira na razlike. 

"Ujedinili smo se da izađemo na ove izbore bez obzira na to što svi znamo da uslovi nisu fer. Građani traže i da na ovakve izbore izađemo. Ne izlazimo da bismo imali poslaničke klubove, mi na ove izbore izlazimo da pobedimo na svim nivoima, i u Beogradu i u Boru , i na predsedničkim i na parlamentarnim. Želimo da i Skupština slobodne Srbije bude sa nama u ovoj priči", naveo je Đilas.

On je postavio retoričko pitanje tašto se mora zajedno i odgovorio: "Zato što se ova naša divna otadžbina gasi". 

"Naša obaveza je da uradimo sve što možemo da se takav trend zaustavi, da obezbedimo stabilnost ove zemlje. To je ideja koja je nas ujedinila, koja će nas voditi i do ovih izbora i koja će nas sutra voditi kada na izborima pobedimo", kaže Đilas.

Pavle Grbović iz Pokreta slobodnih građana je kazao da je, da bi se "ostvarila ona pobeda na koju svi mislimo neophodno ostvariti mnogo malih pobeda".

"Sama činjenica da ovi ljudi sede zajedno na istom mestu je pokazala da smo mi dovoljno sazreli i da imamo kapacitet da odgovorimo na potrebe u ovom društvu. Verujem da ćemo u ovakvom formatu da uradimo ono što je ključ to je da zajedničkom jednom predsedničkom kandidatu nateramo Vučića da uđe u drugi krug", smatra Grbović.

Veselinović: Četiri koraka do pobede

Lider Pokreta za preokret Janko Veselinović rekao je da nikada neće odustati od borbe za slobodne i poštene izbore.

“Naredni izbori neće biti slobodni i pošteni i ove organizacije će morati da preuzmzu ulogu institucija da spreče pritiske, ucene, kupovinu glasova. Preuzeće ulogu policije i pravosuđa da na dan izbora spreče ćelavce, bugarske vozove i moraćemo dan posle izbora da se borimo da sačuvamo rezultat koji smo, i pored nepoštenih uslova, izborili. U tom smislu nam je pomoć svakog čoveka bitna, ali i časnih policajaca, tužilaca i sudija kojih je puno”, rekao je.

Veselinović je dodao da su potrebna četiri koraka kako bi pobedili “nakaradnu vlast”.

“Prvi je da se udružimo, drugo da o tome glas stigne do svakog građanina, treći je sloga naroda i opozicije i četrvrti – očuvanje izbornog rezultata”, navodi Veselinović.

Lidija Martović, iz Pokreta slobodna Srbija je izrazila zadovoljstvo što je ovaj pokret "deo sile koja će konačno osloboditi Srbiju".

Zadovoljstvo je izrazila i Marinika Tepić, potredsednica SSP koja će biti nosilac ove liste.

"Prvu pobedu smo danas ostvarili, odlučili smo da idemo do konačne pobede. Predstavnici političkih stranaka, pokreta, udruženja i sindikata danas su potpisali Deklaraciju o ujedinjenom nastupu na izborima", rekla je Tepić.

Deklaraciju su potpisali predstavnici Stranke slobode i pravde, Narodne stranka, Demokratske stranke, Pokreta slobodnih građana, Pokreta slobodna Srbija, Pokreta za preokret, Građanske platforme, Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara i Udruženih sindikata Sloga.

"Imamo više kandidata za svaku poziciju"

Tepić je potvrdila da će predvoditi ovu zajedničku listu.

Na pitanje o detaljima sporazuma poput onih ko će biti predsednički kandidat i kako će izgledati lista na izborima u Beogradu, Lutovac je odgovorio izrazivši uverenje "da građane mnogo više zanima da li smo u stanju da zajednički nastupamo nego kako smo odlučili da međusobno podelimo odgovornost". 

E-Stock/Dušan Milenković

 

 

"Građani su hteli da imaju široki savez, da imaju alternativu... Građane ne interesuje koliko će ko dobiti mandata, već da li postoji politička organizacija, savez da pruži nadu da je promena moguća. Imamo više kandidata za svaku poziciju i o tome ćemo razgovarati i zajednički doneti odluku", kazao je Lutovac.

Na pitanje kako će finansirati kampanju, Đilas je odgovorio tvrdnjom danije u pitanju klasična kampanja.

"Po zakonu će biti određena sredstva kada bude određena lista, ne očekujem da će biti mnogo donatora koji će podržati ovo. Verujem da je suština kampanje da dođemo do svakog mesta u Srbiji. Otići ćemo u svako mesto u kom postoji jedan jedini čovek i koji je spreman da nas sasluša. Kampanja neće biti velika i skupa, ali ćemo se boriti da dođemo do svakog čoveka", rekao je Đilas. 

Lider Narodne stranke Vuk Jeremić nije želeo da komentariše, kako je rekao "lažne vesti", te je na više postavljenih pitanja o Zdravku Ponošu ponovio da su to unutrašnje stvari Narodne stranke.

Potpredsednik Narodne stranke Zdravko Ponoš objavio je juče da neće biti predsednički kandidat na stranačkim izborima, te da će ostati u stranci kao "običan član". U medijima se spekulisalo da bi upravo on mogao da bude zajednički predsednički kandidat opozicije, te da je zbog toga došlo do sukoba sa predsednikom stranke Vukom Jeremićem.

Komentari (1)

Goran

26.11.2021 16:48

Sada kada smo dobili demokratske i slobodne izbore možemo da izađemo pred narod koji nas je pratio u bojkotu i protestu i da kažemo da smo pobedili. I da je sloboda pred vratima. Baš takva kakvi su slobodni i ovi izbori.

Srbija