Politika

Poslanici u srpskom parlamentu danas o setu zakona iz oblasti obrazovanja

Komentari

Autor: Tanjug

21/12/2021

-

09:23

Poslanici u srpskom parlamentu danas o setu zakona iz oblasti obrazovanja
Tanjug/Zoran Žestić - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Skupština Srbije počinje danas raspravu o setu zakona iz oblasti obrazovanja, a na dnevnom redu su i izmene i dopune Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

Prema tom zakonu školska godina počinje 1. septembra izvođenjem himne Srbije, a ukoliko obrazovna ustanova ne izvede himnu predviđena je kazna od 100.000 dinara do 1.000.000 dinara. Učenik se ocenjuje najmanje četiri puta u polugodištu u osnovnom i tri puta u srednjem obrazovanju, a ako je nedeljni fond časova obaveznog predmeta, izbornog programa i aktivnosti jedan čas - najmanje dva puta u polugodištu.

Izmenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju rešavaju se određena pitanja do pune primene projekta državne mature. Prema izmenama Zakona o srednjem obrazovanju, opšta, stručna i umetnička matura prvi put će biti organizovana školske 2023/2024. godine, što znači da će je polagati učenici upisani u srednju školu od školske 2020/2021.

Između ostalog, definisano je i da plan i program nastave i učenja verske nastave, na usaglašeni predlog tradicionalnih crkava i verskih zajednica, po pribavljenom mišljenju organa nadležnog za poslove odnosa sa crkvama i verskim zajednicama donosi ministar. Organizovanje i ostvarivanje verske nastave prati Komisija za versku nastavu koju obrazuje vlada na period od šest godina.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija