Politika

Nakon što je prošle sedmice otkazao posetu BiH, Milanović danas u Prištini

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Anđelka Ćup

23/12/2021

-

09:51

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što je u nedelju otkazao posetu Bosni i Hercegovini, iz bezbednosnih razloga, predsednik Hrvatske Zoran Milanović dolazi u dvodnevnu posetu Prištini, gde će se sastati sa predstavnicima vlasti, hrvatske manjine i pripadnicima Kfora.

Milanović će se u Prištini sastati za predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani, koja će svećano primiti predsednika Hrvatske, nakon ćega će biti održana konferencija za medije, oko 11 časova. Potom će se hrvatski predsednik sastati i sa predsednikom Skupštine Glaukom Konjufcom.

Takođe, oko 12.45 očekuje se da će Milanović razgovarati i za kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, ali još uvek nije poznato da li će i nakon ovog razgovora biti održana konferencija za novinare.

Prilikom ove posete, Zoran Milanović će posetiti i selo Janjevo u kojem su nekada Hrvati činili većinu, a sada ih je tek oko 200.

Iako se prvo govorilo da bi predsednik Hrvatske mogao da dočeka Božić u Prištini, on će se večeras ipak vratiti u Hrvatsku.

Podsetimo, hvatski predsednik je prošle nedelje otkazao najavljenu posetu Bosni i Hercegovini, povodom obeležavanja  28. godišnjice humanitarnog konvoja "Beli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu". Poseta je, kako je saopšteno tada, otkazana iz bezbednosnih razloga.

Odluka o otkazivanju poseta "temelji se na bezbednosnoj proceni nadležnih institucija Republike Hrvatske", navedeno je u saopštenju, ali više detalja o razlozima nije navedeno.

"Predsednik Milanović izražava žaljenje što neće učestvovati na obeležavanju tog, za Hrvate Lašvanske doline, važnog događaja, a organizatorima obeležavanja upućuje snažnu podršku i zahvalnost što čuvaju uspomenu na humanitarni konvoj 'Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu'", pisalo je u saopštenju iz Milanovićevog kabineta.

Sa druge strane, iz BiH su saopštili da nije bilo bezbednosnih pretnji uoči najavljene posete Milanovića.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija