Politika

Skupština Srbije: Predlog za finansijsku pomoć porodicama sa decom u skladu sa Ustavom

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Fonet

27/12/2021

-

14:51

Skupština Srbije: Predlog za finansijsku pomoć porodicama sa decom u skladu sa Ustavom
Tanjug/Zoran Žestić - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Odbor Skupštine Srbije za ustavna pitanja i zakonodavstvo ocenio je na današnjoj sednici da je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom.

Tim zakonom, ukazali su članovi Odbora, predviđeno je da od 1. januara naredne godine za svako prvorođeno dete bude isplaćeno 300.000 dinara, dok je dosadašnja pomoć porodicama za prvo dete bila 100.000.

Na taj način, naglašeno je, Srbija pokazuje da razmišlja o svojoj budućnosti, jer će ta mera, prema mišljnenju članova Odbora, doprineti povećanju nataliteta, posebno u malim sredinama. Odbor je ocenio i da je Predloga zakona o izmeni Zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom.

Podsetimo, Vlada Srbije je u četvrtak, 23. decembra usvojila izmene Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, po kojoj će od 1. januara za svako prvorođeno dete biti isplaćivano po 300.000 dinara, umesto dosadašnjih 100.000. U predloženom rešenju nalazi se još jedna velika dopuna Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom koja se odnosi na uvođenje odeljka koji će urediti pitanje finansijske podrške za izgradnju, učešće u kupovini ili kupovinu porodično-stambene zgrade ili stana po osnovu rođenja deteta.

Kao vlasnica nepokretnosti biće upisana majka. Iz Ministarstva za brigu o porodici i demografiju pojasnili su za Euronews Srbija na da brak nije uslov za finansijsku pomoć prilikom kupovine stana, kao i gde se zahtevi podnose. Iz Ministarstva navode da će ovim izmenama Srbija "znatno unaprediti podršku porodicama sa decom, što je jedan od prioriteta državne politike s obzirom na lošu demografsku sliku Srbije". 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija