Politika

Skupština Srbije usvojila Zakon o finansijskoj podršci porodicama: Od 1. januara dodatak za prvo dete 300.000 dinara

Komentari

Autor: Tanjug

29/12/2021

-

18:27

Skupština Srbije usvojila Zakon o finansijskoj podršci porodicama: Od 1. januara dodatak za prvo dete 300.000 dinara
Skupština Srbije usvojila Zakon o finansijskoj podršci porodicama: Od 1. januara dodatak za prvo dete 300.000 dinara - Copyright E-Stock/Dušan Milenković

veličina teksta

Aa Aa

Skupština Srbije usvojila je večeras izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom kojima se od 1. januara 2022. godine povećava roditeljski dodatak za prvo dete na 300.000 dinara.

Novo pravo je i pravo na početna sredstva za izgradnju i učešće u kupovini porodične stambene zgrade ili stana po osnovu rođenja deteta.

"Ovo pravo će moći da ostvari svaka majka za dete rođeno od 1. januara 2022. godine i kasnije pod uslovom da je državljanin Srbije i da ima prebivalište u Srbiji, kao i da prvi put stiče stan na teritoriji Srbije", rekao je u raspravi ministar za brigu o porodici i demografiju Ratko Dmitrović.

On je naveo da pravo može da ostvari i majka koja je strani državljanin i ima status stalno nastanjenog stranca ako je dete rođeno na teritoriji Srbije ili je drzavljanin Srbije.

U slučaju smrti majke pravo može ostvariti otac deteta, dodao je Dmitrović.

Prema njegovim rečima, od 1. januara 2022. godine zaposlene žene koje samostalno obavljaju delatnost ili su angažovane po osnovu fleksibilnih oblika rada, a ostvaruju prihode koji su veći od tri prosečne zarade u Srbiji moći će da ostvare naknadu zarade i ostale naknade u visini od pet prosečnih zarada u Srbiji na dan otpočinjanja odsustva.

Ratko Dmitrović prihvatio je danas amandmane na sednici Odbora za rad, socijalna pitanja i društvenu uključenost kojima se utvrđuje pravo na jednokratnu pomoć u visini od 100.000 dinara za drugo i treće dete.

Poslanica SNS Milanka Jevtović Vukojičić, koja je predsedavala sednici odbora, rekla je za Tanjug da ostaje pravo koje majke ostvaruju za drugo dete da u periodu od dve godine dobijaju pomoć od 10.000 dinara, odnosno po 12.000 dinara u narednih 10 godina.

Skupština potvrdila više sporazuma iz inicijative Otvoreni Balkan


Skupština Srbije potvrdila je večeras više sporazuma koji su potpisani u okviru inicijative Otvoreni Balkan.

Podržali su Sporazum o saradnji u veterinarsko, fitosanitarnoj i oblasti bezbednosti hrane I hrane za životinje koji je potpisan u Tirani 21.decembra, u okviru Otvorenog Balkana.

"Srpska veterina i srpska fitosanitarna zaštita su apsolutno spremne za ovaj projekat od ponedeljka 3. januara", rekao je ministar poljoprivrede u raspravi Branislav Nedimović u Skupštini Srbije.

On je podsetio da do sada uopšte nisu bile priznate laboratorijske analize hrane bez obzira da li je biljnog ili životinjskog porekla u međusobnoj trgovini između Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

Prema njegovim rečima, sa ovim sporazumom te barijere se apsolutno ruše.
"Potpuno su usaglašene laboratorijske analize za ove tri zemlje, i sve što je izdato u Tirani važi i u Zrenjaninu, sve što je izdato u Novom Sadu važi i u Tetovu…", rekao je ministar.

Potvrđen je i Sporazum za slobodan pristup tržištu rada na Zapadnom Balkanu kojim se uređuju uslovi za slobodan pristup tržištu rada, kao i uslovi za registrovanje državljana strana ugovornica.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka I spcijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević rekla je u raspravi da sporazum ima za cilj da olakša slobodan pristup tržištu rada ovih zemalja, odnosno pojednostavljenje ulaska, kretanja, boravaka i rada državljana tri zemlje.

"Sporazumom su definisani osnovni pojmovi. Jedan od osnovnih pojmova koji se definiše ovim sporazumom je i Identifikacioni broj Otvorenog Balkana. To je jedinstveni broj koji svaka Ugovorna strana dodeljuje svom državljaninu radi korišćenja elektronskih usluga u okviru inicijative Otvoreni Balkan", rekla je ministarka. 

Usvojeni izveštaji nezavisnih državnih organa

Skupština Srbija usvojila je večeras izveštaje nezavisnih državnih organa za 2020. godinu.

Usvojeni su izveštaji Agencije za sprečavanje korupcije, Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, Zaštitnika građana i Poverenika za informacije od javnog značaja.

Skupština je usvajanjem izveštaja završila redovno jesenje zasedanje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija