Politika

Tradicionalno paljeni badnjaci ispred hramova SPC: "Želimo da sve što nije dobro ostavimo iza nas"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

06/01/2022

-

17:00

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Ispred hramova Srpske pravoslavne crkve tradicionalno se danas pale badnjaci. Tako je bilo i ispred Hrama Svetog Save u Beogradu gde su na Badnje veče zapaljeni badnjaci koji su prethodno osvešćeni tokom službe koju je služilo sveštenstvo tog hrama, a predvodio vladika Stefan.

Paljenju badnjaka prisustvovao je veliki broj vernika, među kojima je bilo dosta mališana.

Službu kojom su badnjaci osvešteni uveličalo je pevanje crkvenih pesama, koje slave rođenje Isusa Hrista, u izvođenju crkvenog hora.

Vladika Stefan poručio je da je u slavu rođenja Isusa Hrista zapaljeno hrastovo drvo, koje je najzdravije i najsnažnije u našem rodu i našem narodu, a simbol je beskrvne žrtve koju svake godine prinosimo zato što želimo da sve što nije dobro ostavimo iza nas, a da nam Bog pošalje svaki blagoslov.

 

On je poručio vernicima da se večeras proslavlja najveće rođenje u istoriji čovečanstva i istakao da je to istinito i realno rođenje.

"Mi rođenje Isusa Hrista doživljavamo kao nešto realno, ne samo zato što smo pobožni već zato što je to istinsko rađanje. Svi zajedno ovde okupljeni prizivamo blagoslov i očekujemo da se u našim srcima i našoj duši rodi svaka dobra misao i da dočekamo to rođenje noćas i sutra u svim krajevima u kojima naš narod živi - od Australije, Kanade....do mesta gde je rođen i gde je živeo do sada najveći Srbin Sveti Sava", rekao je vladika.

Pozvao je sve vernike da u hramu zajedno dočekaju rođenje Isusa Hrista i pozdravio ih na tradicionalan način: "Mir Božiji, Hristos se rodi! Vaistinu se rodi!"

Slično je bilo i u Nišu gde su badnjaci paljeni ispred Crkve svetog cara Konstantina i carice Jelene. Tamo je lomljena česnica prečnika dva metra u kome su bila tri zlatnika, donacija jednog mlinarskog preduzeća.

 

Na sličan tradicionalan način Badnje veče je obeleženo i u ostalim gradovima i hramovima u Srbiji. Hrišćani koji poštuju julijanski kalendar večeras proslavljaju Badnje veče, koje se obeležava unošenjem badnjaka u domove i porodičnom posnom večerom.

U svojim domovima ili crkvi vernici dočekuju Božić.

U Hramu Svetog Save večeras će biti služena ponoćna božićna liturgija, dok će svečanu božićnu liturgiju sutra od devet časova u tom hramu služiti patrijarh Porfirije.


Patrijarh Porfirije: Neka nam Božić svima da mira

Patrijarh srpski Porfirije uputio je iz Zagreba čestitku vernicima na Badnji dan.

"Badnji dan u Zagrebu. Neka nam Božić svima da mira, odsustvo straha i hrabrost da zagrlimo jedni druge. Srećno Badnje veče i navečerje Roždestva Hristovog", poručio je patrijarh na Instagramu.

 

 

Petković u Zvečanu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, koji boravi u dvodnevnoj poseti južnoj pokrajini povodom Božićnih praznika, prisustvovao je danas paljenju Badnjaka u Zvečanu, u porti crkve Svetog Ðorđa i porti crkve Svetog Dimitrija, u Kosovskoj Mitrovici, saopštila je Kancelarija za KiM. 

Tanjug/Kancelarija za KiM/Ivan Radulović

 

 

Tokom obraćanja okupljenim vernicima, Petković je čestitao Badnji dan i Božić srpskom narodu na KiM, preneo pozdrave predsednika Aleksandra Vučića i poručio da je najvažnije da sačuvamo jedinstvo i mir. 

 

Komentari (0)

Srbija