Društvo

Badnji dan na Kosovu i Metohiji, sečenje badnjaka u nekim mestima i uz policijsku pratnju

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Anđelka Ćup

06/01/2022

-

13:22

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Pravoslavni vernici u Srbiji obeležavaju Badnji dan tradicionalnim unošenjem i paljenjem badnjaka, liturgijama i porodičnim okupljanjima za posnom trpezom pred najradosniji hrišćanski praznik Božić - praznik kojim se proslavlja rođenje Isusa Hrista. Badnji dan, dan pomirenja i ljubavi, slavi se i na Kosovu i Metohiji, gde su Srbi vekovima vezani za Srpsku pravoslavnu crkvu. Posebno veselo je bilo u Gračanici.

Od ranog jutra, u šumama, u blizini svojih sela, Srbi uz pesmu odlaze u seču badnjaka. Cerovo ili hrastovo drvo, nose kućama ili prvo u crkvenu portu da se osvešta.

"Kao i svake godine i ove godine tradicionalno Srbi u Gračanici se okupljaju u Hristu i u ljubavi prema svojim bližnjima i u nadi i veri da će predstojeći dani biti bolji za nas", rekao je Milan Jovanović iz sela Radevo.

Tradiciju od starijih, nasledili su mladi. Veseli su, iako nisu baš odradili sve kako bi trebalo. Važno je, kažu, dobro raspoloženje i dobre misli.

U Gračanici je policija bila u blizini šuma, zbog još uvek nedovoljne bezbednosti, a ima mesta gde se bez policijske pratnje u seču badnjaka ne ide.

Euronews

Srbi Božić obeležavaju od pamtiveka, a badnjakom odnosno božićnim drvetom u kuću se unose sreća, zdravlje i napredak. Iako je u Gračanici sve relativno bezbedno, nije baš svuda tako, a o tome svedoči i protojerej Dragiša Jerinić, paroh Lipljanski.

"Mi na Kosovu i Metohiji od bombardovanja pa na dalje živimo u posebnim uslovima tako da u nekim stvarima moramo da se prilagođavamo, pravilo da se po badnjak ide ranom zorom pre izlaska sunca, mi to ne možemo da praktikujemo, pogotovo ne mi u Lipljanu. I dan danas, kada mi iz Lipljana krećemo po badnjak, neophodna nam je policijska pratnja da bi otišli organizovano po badnjak na nekih pet-šest kilometara od grada jer uvek postoji ona opasnost koja visi u vazduhu da ako si Srbin, ako si obeležen onda može doći do provokacije, do napada", kaže i dodaje:

"Što se ostalog verskog dela tiče, u samoj crkvi, u verskoj porti ne razlikuje se ništa u odnosu na centralni deo Srbije, tako i ovde kod nas na KiM", rekao je on za Euronews Srbija.

Posle loženja Badnjaka u svim pravoslavnim hramovima na Kosovu i Metohiji, sledi porodično okupljanje u kućama, uz posnu trpezu, uz koju se iščekuje dolazak najradosnijeg hrišćanskog praznika, Božića. 

A kako izgleda posna božićna trpeza možete videti u prilogu Anđelke Ćup.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija