Politika

Vučić nakon sastanka sa Erdoganom: Mir i stabilnost nemaju cenu, da guramo napred, ne u prošlost

Komentari

Autor: Tanjug

18/01/2022

-

16:50

Associated Press

veličina teksta

Aa Aa

Mir i stabilnost nemaju cenu i važno je da "guramo" naše zemlje napred, a ne u prošlost, poručio je danas u Ankari predsednik Srbije Aleksandar Vučić i istakao da saradnja Srbije i Turske raste u svim oblastima, te da je uveren da će se ta dobra saradnja samo nastaviti i produbiti.

Vučić je, na zajedničkoj pres konferenciji nakon sastanka sa turskim predsednikom, izrazio uverenje i da će u narednim mesecima imati priliku da Redžepa Tajipa Erdogan ugosti u Srbiji, u bilateralno, a možda i trilateralnoj poseti.

Vučić je preneo da su razgovarali o svim temama, bilateralnoj saradnji u brojnim međunarodnim organizacijama, o svim regionalnim pitanjima.

"Pokušali smo da u svakoj od tema, pronađemo najmanji zajednički imenitelj. Suština je, kao što je rekao i Erdogan, da mir i stabilnost nemaju cenu i zato je važno da to sačuvamo, da se ponašamo odgovnorno i ozbiljno, da razumemo sve okolnosti u kojima živimo i da guramo naše zemlje napred, a ne u prošlost", poručio je Vučić.

Važno je da prošlost znamo, da iz nje izvlačimo pouke, da je proučavamo, ali da svojim rukama gradimo drugačiju i bolju budućnost, naglasio je predsednik Srbije.

On je preneo da je za Srbiju važna ekonomska saradnja sa Truskom, koja konstantno raste.

Izneo je podatak da će u 2021. godini biti zabeležen rast od čak 35 odsto u odnosu na 2020. godinu.

 Vučić je rekao i da je srednjoročni cilj - 5 milijardi evra trgovinske razmene, što je dobro za ekonomije Srbije i Turske.

Dodao je da u Srbiji posluje 110 turskih kompanija, koje su dobrodošle i važne, pre svega zbog toga što mnoge od njih posluju u malim mestima, poput Lebana, Krupnja, koja su time "podignuta".

Vučić je rekao i da je za Srbiju važno da zajedno sa Turskom radi na povezivanju regiona, te ponovio da je gotovo 80 odsto mosta na Savi završeno, što je deo autoputa koji treba da spoji Beograd i Sarajevo, odnosno Beograd i Banjaluku. Taj put radi turska kompanija.

"Verujem da ću uskoro moći da dočekam Erdogana, da mu pokažem koliko smo stvari uspeli da uradimo, da povezujemo dve zemlje. To je važna poruka", rekao je Vučić.

Podsetio je da se radi i na drugim, važnim projektima, poput izgradnje puta Novi Pazar - Tutin, u dužini od 22 kilometara, važnog za tu oblast, i izrazio uverenje da će su budućnosti realizovati i drugi projekti.

Podsetio je i da su Srbija i Turska povezane gasovodom, preko Bugarske.

"Imaćemo još neke ideje, da zamolimo domaćine kako da dalje poboljšamo umreženost i mogućnost priključenja na različite energetske izvore", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je konstatovao da raste saradnja dve zemlje u svim oblastima, kao i da su sporazumi u oblasti obrazovanja, turizma, kulture veoma važni.

Vučić je preneo i da je Erdogan govorio o tome da će Er Srbija leteti iz Kraljeva i Niša za Istanbul,

"Hvala turskim domaćinima što su otvorili let ka Ankari. U prvih godinu dana imaće gubitke, ali sam uveren u profit nakon toga, budući da danas ne možete da nađete mesto na letu između Beograda i Istanbula", rekao je Vučić.

Vučić je pozvao sve građane Ankare da posete Beograd, ali i građane Srbije da, pored Istanbula, posete i glavni grad Turske, koji je, kaže, jedan od najmodernijih, a čijem je razvoju doprineo upravo predsednik Turske.

Pozvao je građane Srbe i da odu na tursku obalu, ali i Turke da dođu ne samo u Beograd, već da posete i Niš, Kopaonik, Zlatibor, Staru planinu, svakako i Novi Sad koji je ove godine Evropska prestonice kulture.

"Mnogo smo više pričali o politici nego što to možemo ovde da vam prenesmo. Po mnogim pitanjima smo se i te kako dobro razumeli i verujem da ćemo nastaviti dobru saradnju. Očekujem uskoro predsednika Erdogana u Srbiji", rekao je Vučić.

Erdogan: Odnosi sa Srbijom na najvišem mogućem nivou 

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan istakao je danas, nakon razgovora sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, da je 2021. bila izuzetna godina za odnose Ankare i Beograda, koji su na odličnom nivou, kao i da trgovinska razmena obara rekorde sa dve milijarde dolara prošle godine, sa ciljem da dostigne vrednost od pet milijardi dolara.

Kazao je da je sa Vučićem razmenio mišljenje o regionalnim i međunarodnim pitanjima, kao i o koracima koji će se preduzeti za dalje jačanje saradnje.

Erdogan je, na zajedničkoj konferenciji za štampu, izrazio zadovoljstvo što je održan treći sastanak Saveta za saradnju dve zemlje i da je sa Vučićem potvrdio značaj koji pridaju zajedno miru i stabilnosti na Balkanu.

On je podsetio da je Turska 1. septembra otvorila Generalni konzulat u Novom Pazaru, i da je time prva država koja ima svoj konzulat u tom gradu.

"Nadamo se da ćemo ove godine otvoriti konzulat i u Nišu. Srbija zajedno sa počasnim konzulatima u Alanji i Bursi povećala je broj svojih konzulata na pet", objasnio je Erdogan.

Rekao je da je zadovoljan doprinosom turskih kompanija razvoju Srbije.

Podsetio je da u Srbiji radi više od 1.300 kompanija, koje zapošljavaju 8.000 ljudi.

Ukupna vrednost turskih investicija povećala se u proteklih deset godina sa milion dolara na 250 miliona dolara, dodao je on ukazujući da su turski privrednici u Srbiji realizovali brojne projekte u vrednosti od oko 823 miliona dolara.

Turska će, kazao je, nastaviti da pruža podršku srpskim investitorima koji žele da ulažu u toj zemlji.

Rekao je i da će turske organizacije nastaviti sa radom u Srbiji, kao što je "Tika" koja je realizovala 323 projekata i aktivnosti, institut za učenje turskog jezika čije kurseve je pohađalo 1.500 osoba.

Ukazao je i da je broj turista u stalnom porastu, izrazivši zadovoljstvo što je "Anadolu džet" u dececembru započeo dirketne letove Ankara-Beograd, a Er Srbija će leteti iz Niša i Kraljeva za Istanbul.

"To ne doprinosi samo turizmu već i trgovini", ocenio je Erdogan.

Istakao je da su svi ovi podaci pokazatelji razvoja odnosa dve zemlje.

Preneo je da je sa Vučićem potvrdio značaj koji pridaju zajedno miru i stabilnosti na Balkanu.

"Razmenili smo mišljenje o BiH, i razgovarali o podršci koju Srbija pruža teritorijalnom integritetom BIH, što je veoma važno za stabilnost te zemlje. Očigledno je da je potrebno zajednički delovati sa međunarodnom zajednicom kako bi se prevazišla kriza, a imperativ je da se sve strane suzdrže od koraka koji štete teritorijalnom integritetu BiH. Turska će nastaviti da ulaže napore i doprinosi smanjenju napetosti na Balkanu", naglasio je Erdogan.

O Dejtonskom sporazumu

Predsednik Srbije preneo je novinarima u Ankari da je predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu rekao danas da je važno poštovanje integriteta Bosne i Hercegovine i integritet Republike Srpske u okviru BiH i da Srbija neće odstupiti od poštovanja Dejtonskog sporazuma, kao i da je to jedina politika koja može u BiH da garantuje očuvanje mira.

Erdogan je rekao da Turska želi da se posle izbora u Srbiji održi zajednički sastanak sa trojnim Predsedništvom BiH u cilju očuvanja teritorijalnog integriteta i celovitosti BiH, kao i da bi taj sastanak sa liderima sve tri strane, Bošnjaka, Hrvata i Srba, mogao da bude održan u Beogradu ili Istanbulu.

Vučić i Erdogan su tako odgovorili na pitanje novinara šta imaju da poruče po pitanju BiH s obzirom na sve napetiju situaciju.

Vučić je rekao da je sa Erdoganom razgovarao o svim odnosima, kao i da je istakao da su najvažniji stabilnost, mir i razgovori.

"Istakao sam da je poštovanje Dejtonskog sporazuma od suštinskog značaja. I čini mi se da se dobro rauzmemo po tom pitanju", naveo je predsednik Srbije.

"Rekao sam mu da Srbija poštuje integritet BiH, kao što uvek ističem da je važno poštovanje integriteta Republike Srpske u okviru BiH. To je naša politika od koje nećemo odstupiti i ona je u skladu sa Dejtonskim sporazumom i to jedina politika koja može da nam garantuje očuvanje mira", nastavio je Vučić.

Kako je rekao, Srbija sa Turskom pronalazi zajednički jezik i trudiće se da ga uvek pronađe.

"Zajednički ćemo raditi, iako je to mnogo teško", kazao je Vučić i dodao da šta god kaže Erdogan da će deo srpskih medija to podozrivo dočekati i još gore ono što on, Vučić, kaže u bošnjačkim medijima.

Takva atmosfera nepoverenja je stvorena i moramo još mnogo da radimo na vraćanju poverenja i verujem da zajedničkim radom to možmeo da uradimo, zaključio je Vučić.

"Trojni sistem u BiH od velike važnosti"

Erdogan je u svom odgovoru na pitanje rekao:

"I ja se tako postavljam iz perpsktive mog dragog prijatelja, bez obzira na neke detalje Dejtonskog sporazuma koji se mogu prihvatiti ili ne mogu prihvatiti. Trojni sistem koji postoji u BiH i teritorijalni integritet BiH je od velike važnosti i mi za uklanjanje svih problema u tom regionu, posebno sa Vučićem, ulažemo velike napore i nastavićemo da ulažemo napore".

Erdogan je kazao povodom aktivnosti za izgradnju autoputa Beograd - Sarajevo da postoje neke male nijanse i raličiti pogledi i da bi trebalo da se to ostavi po strani i dođe do stava.

"Želimo da pomognemo za postizanje tog kompromisa i dogovora. Kao i da se sastanemo sa liderima sve tri strane. Da nakon izbora održimo zajednički sastanak koji će možda biti u Beogradu ili Istanbulu. Želimo da uradimo što pre korak po tom pitanju i postigli smo saglasnost o tome", zaključio je Erdogan.

Erdogan priredio svečanu večeru u čast Vučića

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je svečanoj večeri koji je u njegovu čast organizovao predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, čime je završio posetu Ankari.

"Svečana večera koju predsednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan organizuje u čast predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića", napisao je Vučić na Instagram nalogu "buducnostsrbijeav" i objavio fotografije sa večere.

Vučić je zahvalio Erodganu na gostoprimstvu i poručio da će saradnju nastaviti na najbolji mogući način.

On je dodao da uskoro u Beogradu očekuje "našeg prijatelja" Erdogana.

"Mir i stabilnost nemaju cenu! Zato je neophodno da se ponašamo odgovorno, ozbiljno i da razumemo sve okolnosti u kojima živimo. Umesto u prošlost, važno je da naše zemlje guramo napred i da svojim rukama gradimo bolju i lepšu budućnost", ponovio je Vučić.

Sporazum o saradnji institucija za zaštitu kulturnog nasleđa

Ministarka kulture Srbije Maja Gojković potpisala je danas u Ankari sa ministrom kulture Turske Mehmet Nurij Ersojem okvirni sporazum o saradnji Zavoda za zaštitu spomenika kulture Srbije i Generalne direkcije za kulturno nasleđe Turske.

Sporazum je potpisan u prisustvu predsednika Srbije i Turske, Aleksandra Vučića i Redžepa Tajipa Erdogana.

Komentari (0)

Srbija