Politika

Vučić: Srbija će za 48 sati izaći sa odgovorom na krizu u Ukrajini

Komentari

Autor: Tanjug

23/02/2022

-

18:19

Vučić: Srbija će za 48 sati izaći sa odgovorom na krizu u Ukrajini
Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Srbija sa odgovorom na krizu u vezi sa Ukrajinom izaći u narednih 48 sati i da će stav naše zemlje biti principijelan kao i do sada, zasnovan na poštovanju međunarodnog prava.

"Noćas sam razgovarao sa premijerkom, koja je u tehničkom mandatu, ali da ne bismo tražili izgovore u tehnici i problemima sa kojima se suočavamo trenutno, izaći ćemo sa kompletnim odgovorom na tu krizu u narednih 48 sati", rekao je Vučić, komentarišući poziv iz EU da od Srbije očekuje da se uskladi sa sankcijama Rusiji.

Vučić je rekao da će sutra u Beogradu, po povratku iz posete Španiji, imati sastanak sa ambasadorima zemalja Kvinte i šefom Delegacije Evropske unije, a da će najkasnije u roku od 24 sata nakon toga izaći sa odgovorom.

"Naši stavovi su u potpunosti zasnovani na poštovanju međunarodnog javnog prava, principijelan i neće se razlikovati u odnosu na ono što smo mislili i govorili 2000.godine ili 2016", rekao je Vučić.

Važno da sačuvamo poziciju Srbije, mir i stabilnost

Predsednik Aleksandar Vučić ocenio je večeras važnim posete Monaku i Španiji i poručio da je za Srbiju važno da sačuva svoju požiciju, mir i stabilnost, kao i da je najvažnija poruka da nam, kako je rekao, ne pada na pamet da budemo deo nekih širih ratova.

"Jedino što nas interesuje je da sačuvamo mir i posebno ekonomsku stabilnost", rekao je Vučić novinarima nakon susreta sa najvišim španskim zvaničnicima - kraljem Filipom i premijerom Sančezom.

A što se tiče napada koje trpi od političkih protivnika, predsednik je rekao da je navikao na udarce ispod pojasa.
"Dobro je da ja to mogu da trpim i da će to isto moći i neki drugi predsednik, samo da naša najbolja Srbija ne mora da trpi", rekao je Vučić.

Ukazao sam na licemerje u svetu po pitanju Ukrajine i KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je danas u Madridu tokom razgovora sa španskih zvaničnicima ukazao na brojne nelogičnosti i licemerja koje postoji u međunarodnoj politici kada je reč o ukrajinskim oblastima, sa jedne strane, i KiM sa druge.

Vučić je tako odgovorio na pitanje novinarima da li su razgovarali o Ukrajini i da li je tokom razgovora u Španiji preneo stav o tim dvostrukim aršinima.

"Naravno da smo razgovarali o Ukrajini i ponovio sam naše jasne stavove o poštovanju međunarodnog javnog prava i granica međunarodno priznatih zemalja u skladu sa politikom koju Srbija ima i ukazao na brojne nelogičnosti i licemerja koje postoji u međunarodnoj politici, ali to nije neka velika novost", kazao je predsednik.

Dodao je da se dobro seća pozicije Srbije 1999. godine kada oni kojima su danas puna usta poštovanja međunarodnog prava i međuanrodno priznatih granica nisu tako razmišljali kada je reč o našoj zemlji.

Na pitanje da li smatra da je apsurdno to što je Priština na strani Ukrajine i to što je vlada u Prištini obojena ukrajinskom zastavom Vučić je rekao:

"Kada je reč o Albancima, tu nikada nikakvih principa, nije bilo i niti će ih biti". Dodao je da zato tu nema šta ni da komentariše.

Vučić: Španija neće priznati Kosovo, poštuje teritorijalni integritet Srbije

U razgovoru sa španskim kraljem Felipeom VI, ali i španskim premijerom Pedrom Sančezom jasno je da Španija neće priznati nezavisnost Kosova i da će nastaviti poštovanje međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta Srbije, rekao je danas, po završetku razgovora u Madridu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je, u izjavi novinarima, kazao da je dogovorena nabavka dva transportna aviona, pošto nam je ostao samo Tupoljev 70.

"Ugovorom koji smo potpisali na 81 milion evra značajno smo ojačali vojsku. Oko 66 miliona evra ide na avione, a 15 miliona evra za robu i obuku naših pilota. Time ćemo dobiti konačno važan deo naše ukupne avijacije, transportnu avijaciju. Taj avion moći će da prevozi 79 vojnika ili 50 padobranaca. To je važno za manevre i diverzantsko delovanje, prevoz oružja", objasnio je on.

Vučić je kazao da je razgovarao sa svojim domaćinima i o širenju saradnje dve zemlje.

Zahvalio im se na podršci na evropskom putu Srbije, kao i podršci za otvaranje klastera.

"Španija je četvrta evropska ekonomija, i četvrta po broju stanovnika, veoma značajna zemlja za Srbiju i pored nepriznavanja Kosova", rekao je on.

Vučić je najavio da će pre kraja godine, po prvi put u istoriji, Srbija moći da ugosti ili španskog kralja ili premijera.

"Sa aktuelnim španskim kraljem smo imali prvi zvanični sastanak koji je neko imao iz Srbije. Ovo je bila dobra poseta za Srbiju. Imaćemo veliki biznis forum sa španskim privrednicima u oktobru. Nadam se da ćemo imati tada nekog od najviših zvanicnika, a svakako će neko iz španske vlade doći", rekao je on.

Komentari (0)

Srbija