Politika

Ambasador Maroka: Protiv smo separatizma, Kosovo i Metohija je sastavni deo Srbije

Komentari

Autor: Tanjug

24/02/2022

-

18:22

Ambasador Maroka: Protiv smo separatizma, Kosovo i Metohija je sastavni deo Srbije
Tanjug/Zoran Žestić - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Maroko smatra Kosovo i Metohiju sastavnim delom Srbije i to je principijelan stav, izjavio je ambasador Maroka u Srbiji Mohamed Amin Belhaz i naveo da ta zemlja istovremeno podržava dijalog Beograda i Prištine koji se vodi u Briselu u cilju pronalaženja trajnog rešenja kosovskog pitanja.

Belhaz je u intervjuu za Radio Beograd 2, povodom obeležavanja 65 godina diplomatskih odnosa Srbije i Maroka, kazao da je stav njegove zemlje prema pitanju KiM principijelan, kao i da Maroko ne podrzava separatizam i da se protivi svim pokušajima ugrožavanja nacionalnog jedinstva i integriteta država.

Ambasador je naveo da diplomatske odnose dve zemlje karakteriše snažno prijateljstvo, zbližavanje stavova po pitanjima od zajedničkog interesa, spremnost na usaglašavanje stavova u međunarodnim telima, kao i zajedničko razumevanje nacionalnog suvereniteta i odbrane teritorijalnog integriteta dve nacije.

Impresivan napredak Srbije

Na pitanje šta je na njega ostavilo najveći utisak tokom boravka u Srbiji, Belhaz je primetio da su u poslednjih pet godina, koliko je u Srbiji, napredak i rast prilično impresivni, pre svega kada je reč o infrastrukturi i velikim građevinskim projektima.

"Sećam se, kada sam prvi put došao, "Beograd na vodi" je bio praktično samo projekat na papiru, a sada je to realnost na terenu koja privlači mnogo turista iz celog sveta. Čak i kada je nastupila pandemija, Srbija je uspela da ostvari jednu od najpozitivnijih stopa rasta na u Evropi, nadmašivši mnoge susedne zemlje koje su članice EU, što je nedvosmisleno ogroman uspeh", kazao je Belhaz.

Podsetio je da je tokom zvanične posete ministra spoljnih poslova Nikole Selakovića Maroku prošle godine dogovoreno da se povodom godišnjice diplomatskih odnosa Srbije i Maroka 2022. proglasi "godinom Maroka u Srbiji" i "godina Srbije u Maroku".

Naveo je da je Ambasada u saradnji sa srpskim i marokanskim partnerima razradila program tokom čitave godine koji, kaže, pokriva mnoge gradove u Srbiji sa fokusom na polje kulture i umetnosti.

Godina Maroka u Srbiji

Belhaz je najavio da će "godina Maroka u Srbiji" početi 1. marta objavljivanjem zajedničkog izdanja poštanskih markica Pošte Srbije i Pošte Maroka i da će biti priređena izložba marokanske filatelije u Muzeju PTT, koja će biti otvorena od marta do maja.

Takođe, u brojnim gradovima širom Srbije biti organizovani festivali i izložba marokanskih i jugoslovenskih arhiva, fizičkih i vizuelnih materijala u Muzeju Jugoslavije u Beogradu.

Ambasada Maroka će u maju organizovati i privredni forum na kojem će privrednici iz obe zemlje moći da razmene iskustva i dosadašnje najbolje prakse.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija