Politika

Ambasador Rusije u Srbiji: Usvojena Rezolucija štetna i za UN, verujem u nastavak saradnje sa Srbijom

Komentari

Autor: Tanjug

03/03/2022

-

12:50

Ambasador Rusije u Srbiji: Usvojena Rezolucija štetna i za UN, verujem u nastavak saradnje sa Srbijom
Ambasador Rusije u Srbiji: Usvojena Rezolucija štetna i za UN, verujem u nastavak saradnje sa Srbijom - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko ocenio je danas da je Rezolucija kojom se oštro osuđuje Rusija zbog rata koji vodi u Ukrajini štetna i po samu organizaciju UN koja ju je donela.

"Rezolucija kao što je ova sama po sebi nije samo štetna za sadašnju, novonastalu situaciju, štetna je i po organizaciju UN. Rezolucija je još jedan udarac u globalnom smislu u OUN, a za Srbiju je OUN izuzetno važna iz razumljivih razloga", rekao je Bocan Harčenko gostujući na K1.

Naveo je da je rezolucija Generalne skupštine UN "novi napad" na Rusiju, ali da je, pre svega, udarac za samu UN kao organizaciju.

"Kao što su sankcije prema Rusiji udarac za zapad i sve je više izjava da je veliki rizik po one koji su uveli sankcije", rekao je.

Na pitanje da li se nešto menja u odnosima dve države nakon što je Srbija sa još 140 zemalja u UN podržala rezoluciju koja oštro osuđuje Rusiju zbog rata u Ukrajini, ambasador je izrazio očekivanje da će odnosi dveju zemalja nastaviti da se razvijaju.

Na Srbiju se vrši veliki pritisak

"Razumemo i shvatamo pojavu pritisaka kakvi se vrši na Srbiju kao i druge zemlje u takvoj situaciji. Imajući u vidu da smo prijateljske zemlje, prijateljski narodi, dogovori dvojice predsednika, sve što određuje naš dugoročni odnos, nadamo se da ćemo ostvariti sve i da ćemo ići dalje u razvoj naše saradnje i odnosa", rekao je Bocan Harčenko.

Bocan-Harčenko je dodao im je kao i svakoj zemlji i pojedincu važna i moralna podrška.

"Što veću moralnu podršku imamo, to bolje", rekao je ambasador.

Kazao je da im je bilo važno da svima kojima su mogli prenesu svoje objašnjenje u nadi da će ih druga strana razumeti.

Na pitanje da li se sastaje sa predsedikom Aleksandrom Vučićem i šefom srpske diplomatije Bocan-Harčenko kaže da često razgovaraju.

"Imali smo razgovore i o Rezoluciji, ovo je diplomatska aktivnost koja nije za javnost", rekao je ambasador.

Nije moguće isključenje Rusije iz SB UN

Na pitanje zašto Rusija devedesetih godina nije uticala u SB UN da se tadašnjoj SR Jugoslaviji ne uvedu sankcije, rekao je da je situacija u Rusiji i u ostatku sveta tada bila drugačija i da nije moguće upoređivati te dve situacije , kao i da ne vidi nijednu tačku podudarnosti.

Ambasador je, takođe, odbacio mogućnost da Rusija bude isključena iz SB UN i istakao da je ona stalna članica te organizacije i pravni naslednik SSSR.

Na pitanje šta je cilj akcije u Ukrajini i dokle je Putin spreman da ide, Bocan-Harčenko je ponovio da je to zaštita naroda u Donjecku i Lugansku, kao i demilitarizacija i oslobađanje Ukrajine od neonacizma, i otklanjanje pretnje zapada iz Ukrajine prema Rusiji.

''Neistina je da je cilj okupacija Ukrajine. Operacija se razvija i završiće se čim budu ispunjeni ciljevi", rekao je Bocan-Harčenko.

Komentari (0)

Srbija