Politika

Brnabić: Kina u teškim vremenima otvorila Komoru kineskih kompanija, veruje u Srbiju

Komentari

Autor: Tanjug

03/03/2022

-

14:15

Brnabić:  Kina u teškim vremenima otvorila Komoru kineskih kompanija, veruje u Srbiju
Brnabić: Kina u teškim vremenima otvorila Komoru kineskih kompanija, veruje u Srbiju - Copyright Tanjug/ Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

veličina teksta

Aa Aa

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas, na otvaranju Komore kineskih kompanija u Beogradu, da je Kina sa svojim kompanijama otvaranjem komore u ovim teškim vremenima pokazala da veruje u Srbiju i njenu političku i ekonomsku stabilnost.

Brnabiće je istakla da Srbija želi sa Kinom što pre da postigne sporazum o slobodnoj trgovini i da će se truditi da te razgovore završi što pre. Naglasila je da je samo "nebo granica" za našu zemlju i zahvalila Kini što želi da dogovori taj sporazum sa Srbijom.

"Ovo je za mene izuzetno značajan dan za celu Srbiju, jer živimo u teškim i komplikovanim vremenima, kada se mnogo partnerstava i veza raskidaju i kada smo svi pod velikim pritiskom. Najteže je da očuvate partnerstva i prijateljstva, ali i da ih dalje jačate i otvarate nove koridore partnerstava", navela je Brnabić u Kineskom kulturnom centru.

Istakla je da je Srbija upravo usmerena na to, nasuprot onome što se dešava u svetu, gde investitori drugih zemalja oklevaju i povlače se. Brnabić je naglasila da kineske kompanije otvaranjem Komore pokazuju nameru da i dalje i još više ulažu u Srbiju.

Ukazala je da spoljnotrgovinska razmena Srbije i Kine jača svaki dan i da je u 2021. dostigla rekordnih 5,3 milijardi evra. Ona je istakla da je Kina sada zauzela drugo mesto, posle Nemačke kao najvažnijeg ekonomskog partnera. Izvoz Srbije u Kinu je prošle godine iznosio oko milijardu evra i u poslednjih pet godina uvećan je 15 puta.

"Očekuje se i sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom"

Kako je rekla, odnosi dve zemlje će nastaviti da jačaju, a Srbija će pokušati u što kraćem roku da dogovori sa Kinom sporazum o slobodnoj trgovini o kojem su razgovarali predsednici Aleksandar Vučić i Si Ðinping.

"To će značiti da našs izvoz u Kinu raste i mnogo brže. To je ogromno tržište i ima veliki potencijal", rekla je ona i dodala da ćemo tako moći da privučemo i investitore iz drugih zemalja.

Poručila je da Srbija želi da dođe još više kineskih investitora.

"Ponosni smo što ih toliko imamo. To su sve fantastične kompanije koje su pokazale posvećenost partnerstvu", navela je ona.

Kaže da su dva najvaća izvoznika iz Srbije u 2021. godini bile dve kineske kompanije - Hbis i Ziđin, a na trećem mestu NIS i na četvrtom Mišlen u Pirotu. Kada je reč o najavljenom uvođenju direktnih letova iz Beograda do Pekinga i Šangaja, Brnabić je rekla da će to dosta pomoći jačanju saradnje.

"Hvala vam što se borite da se nastavi jak i stabilan razvoj Srbije", poručila je premijerka kineskim kompanijama.

Predsednik Komore kineskih kompanija u Srbiji Song Sihaji, koji je izvršni direktor kompanije HBIS u Srbiji, zahvalio je na podršci Vladi Srbije, ambasadi Kine i kompanijama. Kazao je da su najveće kineske kompanije u Kineskom kulturnom centru organizovale izložbu posvećenu ekologiji i predstavile se na štandovima.

"Verujem da će naša komora biti jedinstvena i imati ključnu ulogu u jacanju saradnje dve zemlje", naglasio je on i dodao da će i pojedinci moći da koriste Komoru za razmenu iskustava saradnju.

Izrazio je uverenje da će Komora biti još jedan most čeličnog prijateljstva dve zemlje i platforma za privrednu saradnju. On je, na pitanje novinara da li zbog dešavanja u Ukrajini HBIS ima neke probleme u poslovanju u Srbiji, rekao da nemaju već probleme, već da postoji mali uticaj pošto uvoze deo sirovina iz Rusije i Kine, kao i da će proizvodnja biti i ove godine sigurna i stabilna.

Otpravnik poslova u ambasadi Kine u Beogradu Tjen Jišu je čestitao osnivanje komore i zahvalio Vladi Srbije na podršci. Istakao je da su predsednici Si Ðinping i Aleksandar Vučić "čelični prijatelji" i da su dve zemlje izdržale test vremena u međusobnim odnosima, koji su postali još jači i uzor dobre saradnje u međunarodnim odnosima.

Kako je rekao, poslednjih godina odnosi dve zemlje beleže skokovit razvoj. Naveo je da se realizuje veliki broj zajedničkih projekata u oblasti infrastrkture, energetike i proizvodnih kapaciteta, kao i da je Srbija postala omiljena destinacija za investitore iz Kine.

Tek treba iskoristiti potencijal saradnje dve zemlje, dodao je on i napomenuo da je zato bilo važno osnovati platforu za saradnju kompanija. Brnabić je prethodno obišla štandove najvećih kineskih kompanija i upoznala se sa projektima koji su u toku i njihovim poslovanjem u Srbiji. U Kineskom kulturnom centru su na štandovoma predstavljene najveće kompanije: HBIS grupa, Ziđin, Pauer Čajna, Šandong haj spid grupa, Huaveji, CRBC i Linglong.

Komentari (0)

Srbija