Politika

Vučić obišao radove u Šapcu, otvorio fabriku u Loznici: Auto-put Ruma-Šabac biće gotov za godinu dana

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

10/03/2022

-

10:38

Vučić obišao radove u Šapcu, otvorio fabriku u Loznici: Auto-put Ruma-Šabac biće gotov za godinu dana
Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obilazi radove na izgradnji nove fabrike kompanije MINTH United Alloy-Tech Europe u Šapcu. Mint će proizvoditi komponente za električne automobile. Vučić je u Šapcu rekao da je veoma važno da se razvija ovaj kraj Srbije i govorio o značaju gradnje puteva. Naveo je i da će auto-šut Ruma-Šabac biti gotov za godinu dana.

"U dubinskom Podrinju ima zaista malo stanovnika. Stalno se govori o istoku Srbije, ali mi u zapadnoj Srbiji isto imamo problema sa brojem stanovnika", kazao je Vučić.

Kako su prilikom obilaska radova rekli predstavnici kompanije MINTH United Alloy-Tech, završetak fabrike očekuje se u junu, a početak rada u avgustu. Dodao je da ne bi bile realizovane velike investicije u Šapcu da nije država dala velike subvencije.

Vučić je istakao je da je reindustrijalizacija važna za ostanak građana u Srbiji, ali i ukazao na veliku demokrafsku krizu, manjak stanovništva.

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

"U Loznici kažu imamo 80.000 ljudi, imamo prijavljenih, ali ne i da žive tu. Ako se sagleda dubinsko Podrinje od Loznice, Ljubovije, Malog Zvornika, Krupnju, Rađevini kada sve saberete možemo da se počastimo sa 130.000 ljudi. To je veoma mali broj ljudi“, ocenio je on.

Vučić se zahvalio kineskim partnerima i preneo da Železara u Smederevu i pored problema nabavke sirovina na svetskim tržištima neće prestajati sa radom.

Investicija od 50 miliona evra

Fabrika se prostire na 11 hektara i cela investicija košta 50 miliona evra. Radovi su počeli u julu 2021. goidne. To je najveće strano ulaganje u Šapcu u protekle dve decenije. Ova kompanija nedavno je kupila drugu parcelu od još 10 hektara, gde planira izgradnju nove fabriku, čija je vrednost 46 miliona evra.

Dolazak Minta u Šabac biće podsticaj i za druge strane investitore, a posao u proizvodnji komponenti za električne automobile u budućnosti će doprineti zaštiti životne sredine. Grad Šabac ima dve industrijske zone, od kojih se Severozapadna prostire na 600 hektara i najveća je u Srbiji. Tu trenutno posluje 35 kompanija.

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

 

Izgradnjom brze saobraćajnice prema Loznici i deonice autoputa Šabac - Ruma biće to najbrža veza sa Bosnom i Hercegovinom i Republikom Srpskom, ali i Novim Sadom i Beogradom.

Vučić na otvaranju fabrike u Loznici

Kineska kompanija MINTH Automotive Europe danas u Loznici otvra fabriku za proizvodnju delova za automobile, u prisustvu predsednika Srbije.

Po dolasku u fabriku, Vučić je održao sastanak sa rukovodstvom kompanije,

Kineska kompanija Mint za proizvodnju auto-delova otvoriće u Srbiji ukupno oko 3.000 radnih mesta, izjavio je danas predsednik Aleksandar Vučić na otvaranju nove fabrike Minta u Loznici.

Nakon zatvaranja Viskoze nije bilo nade u oporavak Loznice, a onda je odlučeno da se ulaže u saobraćajnu infrastrukturu i investicije su počele da stižu, rekao je predsednik u svom obraćanju.

"Najbolje vreme da se zasadi drvo bilo je pre 20 godina, a drugo najbolje vreme je sada, kaže stara kinska mudrost i uči nas da se prilike ne smeju propuštati i da se moraju koristiti. Na našu sreću, naši prijatelji iz "Minta" zasadili su svoje drvo na vreme i ja želim da se zahvalim predsedniku Siju i našim kineskim prijateljima koji su uvek promovisali dobre odnose između dveju zemalja i ja sam im beskrajno zahvalan", rekao je Vučić.

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Dodao je da je zahvalan i zbog toga što nakon propasti "Viskoze", u kojoj je radilo 11.000 - 12.000 ljudi, sem jedne čarapare, nije bilo ozbiljne fabrike. NIje bilo nade, nije bilo šanse za oporavak, ničega.

"A onda smo počeli da razmišljamo kako možemo da podignemo Loznicu, celo Podrinje, Mačvu. I sem infrastrukturnih radova koje peduzimamo i investicija koje dolaze u Loznicu i sem autoputa Ruma- Šabac i brze saobraćajnice Šabac-Loznica i obilaznice oko Loznice od 13,6 kilomertara, koja je veoma važna i za Mint i za Adient i za srpsku Naturu, veoma je važno da nastavimo sa razvojem", rekao je Vučić.

Dodao je da će biti izgrađeno obdanište na Lozničkom polju, stadion od preko 30 miliona evra i da nastaju ogromne promene u Loznici.

"Verujem da ćemo najveći broj ljudi da zadržimo i da ćemo moći da ojačamo poziciju Srbije u čitavom Podrinju od Bajine Bašte do Loznice", naglasio je Vučić.

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

 

Dodao je da mu je veoma drago što su kineski prijatelji imali poverenja u našu zemlju.

"Mint ima proizvodnju na više desetina lokacija u Kini, Tajlandu, Americi, Meksiku, Japanu, Nemačkoj, Srbiji. Kad kažete Tokio, Minhen, Detoroit i onda dodate Loznica i Šabac, lepo zvuči.

Iz naših fabrika delovi će se ugrađivati u najznačajnije marke automobila poput Bentlija, Rols Rojsa, Audija, ali ovde pre svega Tojote, BMW-a i Renoa. Izlaziće aluminijumski krovni nosači, aluminijumske obloge za enretijer i eksterijer vozila, aluminijumski okviri za vrata i kutije za alkumulatore. Reč je o delovima za najsvremenije električne automobile", najavio je Vučić.

Naglasio je da je Mint predstavio master biznis plan sa ulaganjem od 100 miliona evra i otvaranje 1.000 novih radnih mesta, plus 800 u Šapcu da planiraju da taj broj povećaju na 3.000 radnih mesta, jer planiraju da otvore novu fabriku u Loznici.

 

 

Komentari (0)

Srbija