Politika

Međustranački dijalog: Urednici RTS i RTV sledeće nedelje u parlamentu

Komentari

Autor: Tanjug/Euronews

09/06/2021

-

16:11

Međustranački dijalog: Urednici RTS i RTV sledeće nedelje u parlamentu
Međustranački dijalog: Urednici RTS i RTV sledeće nedelje u parlamentu - Copyright E-Stock/Miloš Rafailović

veličina teksta

Aa Aa

Lider Dveri Boško Obradović rekao je danas da je na sastanku Radne grupe za međustranački dijalog bez posredovanja stranaca, dogovoreno da sledeće nedelje budu prisutni i urednici informativnih programa RTS-a i RTV-a.

Obradović je ocenio da je danas bio najbolji i verovatno najvažniji sastanak od početka tog dijaloga, s obzirom na to da je bilo reči o medijima, slobodi medija i ravnopravnom tretmanu svih budućih učesnika na izborima.

"Nadamo se da ćemo razgovarati i sa drugim nadležnim ljudima u medijskoj sferi, jer je opozicija saglasna da je pitanje medija najvažnije i, ako tu postignemo dogovor, verujem da će sve druge teme biti lakše dogovorene", rekao je Obradović Tanjugu.

Ističe da je važno da se ravnopravan medijski tretman dobije, ne samo u toku kampanje, već najmanje šest meseci pre prvih sledećih izbora.

"Nadam se da već iduće nedelje možemo da kažemo da smo neke stvari na tom planu pomerili sa mrtve tačke kroz razgovor sa glavnim i odgovornim urednicima informativnog programa RTS-a I RTV-a i to ocenjujem kao jedan ozbiljan pomak u dijalogu”, istakao je Obradović.

Mišljenja je da takve razgovore treba obaviti i sa predstavnicima i ostalih televizija sa nacionalnom frekvencijom, ali i sa urednicima najtiražnijih novina.

Na pitanje kada se nastavlja dijalog na kojem učestvuju međunarodni posrednici, Obradović kaže da u tom smislu mora da izrazi zabirnutost, jer taj dijalog kasni.

Obradović smatra da oba koloseka treba ujediniti u jedan dijalog između vlasti i opozicije i da se donese zajednički sporazum o poboljšanju izbornih uslova, čiju bi primenu pratio nadzorni organ.

"Nemam nista protiv koji će kolosek biti bolji, ali u ovom trenutku ovaj u Narodnoj skupštini bez stranaca radi intenzivnije i kvalitetnije”, zaključio je Obradović.

Zavetnici očekuju kompromis

Predstavnica Srpske stranke Zavetnici Milica Ðurđević Stamenkovski, koja učestvuje u međustranačkom dijalogu u Skupštini Srbije bez posredovanja stranaca, ocenila je danas da taj dijalog ide dobro i očekuje da će biti postignut kompromis.

Ona je za Tanjug rekla da je zajednički dogovor stranaka koje učestvuju u dijalogu bio da mediji budu postavljeni kao prioritet i da su u prilog tome započeti razgovori o tome.

“Mislim da je danas bio najkonstruktivniji sastanak, s obzirom na to da smo doneli određene odluke odnosno konkretizovali šta dalje činiti. Preporuka Radne grupe jeste da se napravi sastanak iduće nedelje sa urednicima RTS i RTV”, rekla je Ðurđević Stamenkovski.

Ona je dodala da će predstavnici stranaka urednicima predstaviti analizu zastupljenosti, jer, kako kaže, definitivno postoji disproporcija.

Tanjug/Rade Prelić

 

 


Ðurđević Stamenkovski smatra i da na Javnom servisu imaju pravo da iznesu mišljenja, kao i da bi trebalo ima više političkih debata i političkog sadržaja kroz koje bi pokazali da ova grupa ide u dobrom smeru i da postiže određene rezultate.

Današnjem sastanku prisustvovali su predsednik parlamenta Ivica Dačić, šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović, kao i funkcioner te stranke Dejan Ðurđević.

Takođe, učestvovali su i predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović, lider Dosta je bilo Saša Radulović, zamenik predsednika SRS Aleksandar Šešelj, predstavnica Zavetnika Milica Ðurđević Stamenkovski, predsednik POKS-a Žika Gojković.

Gojković je prošlog utorka rekao da nije zadovoljan tokom sastanka, navodeći da jedna politička stranka opstruiše rad, te da se govorilo o formalnostima umesto o suštini.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić nedavno je u intervjuu za Tanjug rekao da do kraja juna treba da se završi što je moguće više tema i da se posle toga dogovor predstavi svim organizacijama na plenarnoj sednici.

“Krajnji rok jeste šest meseci pre održavanja predsedničkih i parlamentarnih izbora”, precizirao je tada predsednik skupštine.

Radna grupa razgovara o temama koje se tiču medija, izbornih procedura, finansiranja političkih aktivnosti, funkcionerske kampanje, a tu je i pitanje izbornog dana, kontrole izbornog procesa u smislu sprečavanja određenih manipulacija.

Komentari (0)

Srbija