Politika

Ambasadori EU: Računamo da će Srbija nastaviti da se zalaže za međunarodno pravo, za Ukrajinu i protiv ruske invazije

Komentari

Autor: Tanjug

17/03/2022

-

11:37

Ambasadori EU: Računamo da će Srbija nastaviti da se zalaže za međunarodno pravo, za Ukrajinu i protiv ruske invazije
Ambasadori EU: Računamo da će Srbija nastaviti da se zalaže za međunarodno pravo, za Ukrajinu i protiv ruske invazije - Copyright Euronews Srbija/Printskrin

veličina teksta

Aa Aa

Ambasadori zemalja EU u Srbiji istakli su danas u zajedničkom autorskom tekstu da međunarodna zajednica treba da udruži snage da prekine vojnu agresiju Rusije u Ukrajini i založi se za mir i multilateralni poredak zasnovan na pravilima, te da Unija računa na Srbiju da nastavi da se zalaže za međunarodno pravo, za Ukrajinu i protiv ruske invazije.

Ambasadori ističu i da Unija zna da može da računa na gostoprimstvo i saosećajnost Srbije prema Ukrajincima.

U autorkskom tekstu objavljenom u "Nedeljniku", ambasadori navode da smo ovih dana svedoci jedne od najgorih izbegličkih kriza u Evropi od Drugog svetskog rata, a da je ta humanitarna kriza prouzrokovana isključivo "ničim izazvanom ruskom invazijom", i predstavlja "katastrofu nepodnošljivih proporcija".

"Invazija se ne tiče samo Ukrajine, već se tiče bezbednosti i stabilnosti sveta"

Zato, dodaju, čitava međunarodna zajednica treba da udruži snage da prekine vojnu agresiju Rusije i založi se za mir i multilateralni poredak zasnovan na pravilima.

"Invazija se ne tiče samo Ukrajine, već se tiče bezbednosti i stabilnosti sveta, za sadašnje i buduće generacije", navode, između ostalog, ambasadori zemalja Unije.

Pozdravljaju to što se Srbija pridružila 141 zemlji i glasala za rezoluciju Generalne skupštine UN, najoštrije osuđujući rusku agresiju na Ukrajinu i zahtevajući da Rusija odmah prekine upotrebu sile protiv Ukrajine.

"Računamo na Srbiju da nastavi da se zalaže za međunarodno pravo, za Ukrajinu i protiv ruske invazije", stoji u tekstu.

Podsećaju da su države članice EU usvojile odluku da ljudima koji beže iz Ukrajine odobri status privremene zaštite na godinu dana, uz mogućnost obnove, kako bi se smanjio pritisak na nacionalne sisteme azila i omogućilo raseljenima da uživaju harmonizovana prava širom EU.

Dodaju i da su Evropska unija i Srbija partneri u oblasti humanitarne pomoći izbeglicama već dugi niz godina u različitim krizama, kao i da Srbija ima dugogodišnje iskustvo u prihvatu izbeglica, kako tokom ratova devedesetih u bivšoj Jugoslaviji, tako i tokom migrantske krize 2015. godine.

"Uvereni smo da će Srbija stvoriti uslove za prihvat izbeglica"

"I opet vidimo dobru volju i solidarnost naroda Srbije u svetlu aktuelne humanitarne krize izazvane ruskim napadom na Ukrajinu. S obzirom na srpsko iskustvo i rezultate, uvereni smo da će Vlada Srbije preuzeti svoju odgovornost u stvaranju uslova za prihvat značajnog broja izbeglica iz Ukrajine. Činjenica da Srbija danas može da ponudi iste standarde kao EU kada je reč o pravnom statusu i pravima migranata i izbeglica rezultat je reformi sistema upravljanja migracijama i azilom na kojima je Srbija radila proteklih godina", stoji u autorskom tekstu.

Pismo su potpisali šef Delegacije EU u Srbiji i ambasadori Francuske. Češke, Švedske, Španije, Belgije, Mađarske, Poljske, Danske, Kipra, Irske, Litvanije, Grčke, Italije, Luksemburga, Holandije, Slovačke, Malte, Estonije, Bugarske, Austrije, Rumunije, Finske, Hrvatske, Nemačke, Portugalije, Slovenije i otpravnik poslova Letonije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija