Politika

Stano: Disciplinski postupak protiv sudije nije deo sporazuma Beograda i Prištine

Komentari

Autor: Tanjug

28/03/2022

-

12:50

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Portparol EU Peter Stano kaže da je u Briselu "primljena na znanje" odluka kosovskog Sudskog saveta o privremenoj suspenziji predsednice Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici, Ljiljane Stevanović i navodi da EU očekuje da će nadležni prištinski organi poštovati procedure disciplinskog postupka koji, prema njegovim rečima, nije deo sporazuma o pravosuđu.

"Disciplinski postupak nije deo sporazuma. EU veruje da će nadležni organi poštovati odgovarajući proces i procedure u vezi sa postupanjem u takvim disciplinskim slučajevima. Istovremeno, očekujemo da će svo osoblje kosovskog pravnog sistema delovati u skladu sa relevantnim kosovskim pravilima i propisima", rekao je Stano u izjavi za Tanjug.

Stano podeseća da je pravosudno osoblje kosovskih Srba integrisano u kosovski pravni sistem 2017. kroz sporazum postignut u dijalogu uz posredovanje EU i naglašava da je ta integracija omogućila zajednici kosovskih Srba pristup kosovskom pravosudnom sistemu i pravnim uslugama na Kosovu.

"Integrisano sudsko osoblje obavlja važne zadatke od kojih direktno koriste nevećinske zajednice na Kosovu. EU očekuje od nadležnih organa Kosova, ali i Srbije da poštuju sve odredbe ovog sporazuma”, rekao je Stano.

On je ponovio poziv EU Beogradu i Prištini da budu uzdržani i da se klone bilo kakve retorike ili akcije koja bi mogla da dovede do tenzija.

"Očekujemo da se obe strane ponašaju odgovorno i da doprinesu atmosferi koja pogoduje normalizaciji njihovih odnosa”, zaključio je Stano.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija