Politika

Vučić: Zahvalni Italiji na podršci, i zaštiti Srba na KiM

Komentari

Autor: Tanjug

29/03/2022

-

15:46

Vučić: Zahvalni Italiji na podršci, i zaštiti Srba na KiM
Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa ministrom odbrane Italije Lorencom Gverinijem i zahvalio Italiji na kontinuiranoj i snažnoj podršci evropskom putu Srbije kao i na zaštiti prava srpskog naroda i svetinja na Kosovu i Metohiji.

Vučić je izrazio zadovoljstvo što Srbija i Italija imaju stabilne prijateljske odnose i intenzivnu saradnju u svim važnim oblastima, saopštila je pres sluzba predsednika.

"Italija je treći spoljnotrgovinski partner Srbije. Saradnju u oblasti odbrane moramo i možemo da podignemo na viši nivo. Veoma smo zadovoljni saradnjom sa italijanskom vojskom u međunarodnim misijima, a posebno zahvalni Italiji na zaštiti prava srpskog naroda i svetinja na Kosovu i Metohiji“, istakao je Vučić.

On je dodao da je očuvanje stabilnosti i mira na Balkanu od najvišeg interesa za Srbiju.

"Srbija je u poslednje vreme jedna od najbrže rastućih ekonomija i mi to ne želimo da ugrozimo", rekao je Vučić.

Povodom aktuelne međunarodne krize, predsednik Vučić je istakao da se Srbija zalaže za mir i da poštuje norme međunarodnog prava i načelo teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Gverini je ukazao na to da trgovinska razmena pokazuje koliko su odnosi dveju zemalja dobri. Ministar je istakao i odličnu saradnju u misijama Evropske unije, kao i učešće pripadnika Vojske Srbije u italijanskom kontigentu u Libanu i dodao da Italija u oktobru ove godine ponovo preuzima komandu nad misijom KFOR, koja pruža važan doprinos stabilnosti.

"Mi smo svesni da trenutna kriza na međunarodnom nivou predstavlja rizik po bezbednost, kao i da će se posledice krize osetiti u svim oblastima, a posebno u energetskom sektoru", naglasio je italijanski zvaničnik i osvrnuo se na aktuelnu situaciju u Ukrajini.

Gverini je ponovio da Italija ceni ulogu Srbije u uspostavljanju stabilnosti u regionu i pruža podršku evropskom putu Srbije dodavši da je integracija zemalja Zapadnog Balkana od suštinskog značaja kako za očuvanje mira, tako i za napredak i ekonomski rast celog regiona.

Dvojica zvaničnika su se saglasili da bi održavanje Četvrte zajedničke sednice dveju vlada, čim to budu dozvolile međunarodne okolnosti, predstavljalo dodatni podstrek unapređenju sveobuhvatnih odnosa i produbljivanju strateškog partnerstva.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija