Politika

Putin telefonom čestitao pobedu Vučiću na izborima: Teme razgovora - od energetike do rata u Ukrajini

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/04/2022

-

12:31

Putin telefonom čestitao pobedu Vučiću na izborima: Teme razgovora - od energetike do rata u Ukrajini
Aleksandar Vučić i Vladimir Putin - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović, Tanjug/AP/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin je, u telefonskom razgovoru, čestitao predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću na ubedljivoj pobedi na predsedničkim izborima i na veoma značajnoj pobedi SNS na parlamentarnim izborima, saopšteno je iz Službe za saradnju sa medijima predsednika Republike.  On je ovom prilikom poželeo predsedniku Vučiću sreću i uspeh na odgovornoj dužnosti šefa države i napredak Srbije u narednih pet godina, uz uverenje da će Srbija i Rusija sačuvati istinski prijateljske odnose.

"Predsednik Vučić zahvalio je na čestitkama i rekao da će Republika Srbija nastaviti da vodi politiku evropskog puta, uz očuvanje svojih iskrenih i tradicionalnih prijateljskih odnosa sa Ruskom Federacijom. Dvojica predsednika analizirali su ekonomsku situaciju i bilateralne odnose u sferi energetike i trgovinske razmene, koja je u 2021. i u prva dva meseca 2022. godine zabeležila rast, što je dobar znak naše uspešne saradnje", navodi se u saopštenju.

Energetika među glavnim temama

Predsednik Vučić je upoznao predsednika Putina sa teškoćama sa kojima se Srbija suočava prilikom uvoza sirove nafte i izrazio uverenje da će rukovodstva Gaspromnjefta i Republike Srbije, kao i partneri iz EU, naći izlaz iz takve situacije.

U isto vreme predsednici Vučić i Putin su konstatovali da dugogodišnji ugovor za gas, koji je imala Srbija, ističe 31. maja tekuće godine, te da je neophodno u najkraćem vremenskom periodu pokrenuti razgovore o ceni, količinama i drugim uslovima nabavke ovog, za Srbiju, važnog energenta.

U saopštenju je navedeno i da je Putin informisao predsednika Vučića o događajima u Ukrajini i razlozima kojima se Rusija rukovodila za sprovođenje, kako je predsednik Putin rekao, operacije u Ukrajini, a predsednik Vučić se pozvao na, predsedniku Putinu već dobro poznate stavove Srbije, i zaključke Saveta za nacionalnu bezbednost, izrazivši nadu da će se sukob u Ukrajini okončati u najkraćem periodu.

Kremlj:  Dogovoren nastavak ličnih kontakata

Ruski predsednik Vladimir Putin čestitao je tokom današnjeg telefonskog razgovora predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na ubedljivoj pobedi na predsedničkim izborima, a dvojica lidera dogovorila su se da nastave lične kontakte, saopštio je Kremlj.

"Vladimir Putin čestitao je srpskom lideru na njegovoj ubedljivoj pobedi na izborima 3. aprila, kao i na uspehu koji je njegova Srpska napredna stranka ostvarila na vanrednim parlamentarnim izborima", navodi se u saopštenju, a prenosi TASS.

Kako se dodaje, Putin je, na zahtev Vučića, informisao srpskog predsednnika o toku pregovora ruskih i ukrajinskih predstavnika, dodaju RIA Novosti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija