Politika

Kina, Indija i Brazil podržale osnivanje ZSO: Ključno očuvanje mira na Zapadnom Balkanu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, RTS

21/04/2022

-

08:01

Kina, Indija i Brazil podržale osnivanje ZSO: Ključno očuvanje mira na Zapadnom Balkanu
Kina, Indija i Brazil podržale osnivanje ZSO: Ključno očuvanje mira na Zapadnom Balkanu - Copyright FoNet/UN FOTO

veličina teksta

Aa Aa

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija raspravljao je sinoć o redovnom, šestomesečnom izveštaju generalnog sekretara UN o situaciji na Kosovu i Metohiji. Za Rusiju Rezolucija 1244 ostaje osnov rešenja, dok SAD poručuje da je u svetlu rata u Ukrajini ključno očuvati stabilnost na Zapadnom Balkanu. Kina, Indija i Brazil su podržali formiranje Zajednice srpskih opština. Šefica Unmika pozvala je obe strane na dijalog i pronalaženje rešenja za tehnička pitanja.

Srbiju je predstavljao ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, koji je poručio da je situacija u južnoj srpskoj pokrajini daleko od normalne i stabilne.

"U ovom delu naše zemlje građani srpske nacionalnosti, ali i drugi nealbanci, i dalje su uznemireni i svaki dan dočekuju sa velikom strepljom jer nisu sigurni da li će njihova osnovna ljudska prava biti povređena ili uskraćena", rekao je Selaković.

Šef srpske diplomatije zamerio je što izveštaj o radu Unmika, kada je u pitanju kvalifikacija događaja i njihovih uzroka, nije sadržajniji i eksplicitniji, kako bi dešavanja na KiM mogla da se sagledavaju sveobuhvatnije i u pravom svetlu.

"Pravljenje veštačkog balansa i poistovećivanje dve strane prilikom osvrta na krizne situacije nikako ne doprinosi suštinskom rešavanju problema. Ako jasno ne definišemo uzroke problema, oni će se ponavljati i usložnjavati", istakao je Selaković.

Poručio je da odbijanjem da formira ZSO, Priština ne samo da podriva dijalog sa Beogradom, već šalje poruku da srpski narod treba da nestane iz južne pokrajine.

Podsetio je da je Priština, protivno Rezoluciji SB UN 1244, ali i svim demokratskim principima, zabranila da se na teritoriji KiM organizuje glasanje na referendumu, kao i na parlamentarnim i predsedničkim izborima Srbije.Dodao je da je ovo prvi put od 1999. godine da je građanima na KiM onemogućeno učešće na izborima Republike Srbije, čime je između ostalog prekršen i jasno definisan mandat misije OEBS u vezi sa organizacijom izbora.

Zijade: Za devet godina nisu rešena ni tehnička pitanja 

Specijalna predstavnica generalnog sekretara na Kosovu i šefica Unmika Karolina Zijade ocenila je da Priština i Beograd moraju da se aktivnije uključe u dijalog pod pokroviteljstvom Evropske unije.

FoNet/UN FOTO

 

"Pozivam predstavnike Beograda i Prištine da budu odgovorni tokom ovako kompleksnih dana jer oni snose najveću odgovornost za smanjivanje tenzija. Devet godina posle sklapanja Briselskog sporazuma nisu rešena ni tehnička pitanja kao što su registarske tablice, a ne zna se ni da li će to pitanje biti rešeno sutra. Želim da ohrabrim Beograd i Prištinu da aktivno traže rešenje za tablice i dogovor o slobodi kretanja", rekla je Zijade.

Istakla je da sveobuhvatna normalizacija odnosa dve strane i dalje neuhvatljiva i pozvala zvaničnike i javnost na svim stranama da osude nasilje usmereno protiv patrole kosovske policije i obezbede informacije kako bi odgovorni bili izvedeni pred lice pravde.

Ukazala je da su događaji u Ukrajini ostavili tragove na bezbednost, ali i privredu koja, i zbog posledica pandemije, treba da se oporavi, te da je svaka regionalna inicijativa pozdravljena. Dodala je i da će biti otvorena da sasluša sve stavove, ali da Unmik nije odlučujući faktor u postizanju sporazuma i ishoda dijaloga.

Gervala optužila Srbiju i Rusiju za pretnju miru

Ministarka spoljnih poslova privremenih institucija u Prištini Donika Gervala Švarc optužila je Srbiju i Rusiju da predstavljaju najveću pretnju miru u regionu i ocenila da današnja debata ne može da bude samo o Unmiku, već da mora da se uzme u obzir aktuelna situacija oko Ukrajine.

Ponovo je optužila Srbiju za navodni genocid i zločine 1999. godine, navodeći da to isto sada čini i Rusija u Ukrajini. Istakla je i da se srpska vojska naoružava kako bi napala, a ne kako bi se branila.

FoNet/UN FOTO

 

Tvrdi da je predsednik Aleksandar Vučić zbog spora oko tablica "poslao veliki broj vojnika", a da je i ruski ambasador u Beogradu tada posetio srpsku vojsku, te da je, kako kaže, istom logikom ruski ambasador u BiH pretio ratom.

"Vučić i njegovi saveznici rizikuju konflikte na Balkanu, od Kosova, BiH i Crne Gore i BiH", rekla je Gervala Švarc.

Dodala je da Priština želi i da je spremna za dijalog ali da bi se to desilo, kako kaže, Srbija "mora prvo da prihvati realnost", bez čega nema razgovora. Ocenila je i da je prisustvo Unmika na KiM nepotrebno.

Selakovič: Gervala zloupotrebljava SB

Ministar Selakovič reagovao je na to i odbacio optužbe Gervale, te poručio da ona zloupotrebljava Savet bezbednosti da govori protiv Unmika i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

FoNet/UN FOTO

 

"Umesto da govori o problemima na terenu, nepoštovanju ljudskih prava, ukidanju političkih sloboda, više od 2.000 nestalih, ignorisanim zločinima kosovskih Albanaca, Gervala nam priča o njenim političkim željama i ciljevima, zloupotrebljavajući Savet bezbednosti da govori protiv Unmika i predsednika Srbije Aleksandra Vučića", rekao je Selaković.

"Vučić koji je i vaš predsednik, gospođo Gervala-Švarc i treba da imate poštovanje kad govorite o predsedniku svoje zemlje", rekao je Selaković.

Rusija: Rezolucija 1244 ostaje osnova rešenja

Zamenica stalnog predstavnika Rusije u UN Ana Evstignjejeva poručila je da stav Rusije prema Kosovu ostaje nepromenjen, te da Rezolucija 1244 ostaje međunarodna pravna osnova za postizanje održivog rešenja između Beograda i Prištine.

Podsetila je na godišnjicu NATO bombardovanja u martu, te poručila da se posledice upotrebe osiromašenog uranijuma osećaju i danas. Dodala je i da su nekažnjeni mnogi zločini OVK, uključujući ratne zločine, trgovinu ljudskim organima, te da je izostala pravedna istraga i njen ishod. Istakla je da kosovski Albanci već devet godina sabotiraju formiranje ZSO i ometaju proces međuetničkog pomirenja.

Govorila je i o napadima na Srbe i pokušajima da se proteraju, kao i da se izbrišu njihovi verski objekti, i kao primer navela manastir Visoki Dečani koji ne može da povrati svoju imovinu uprkos odluci kosovskog suda. Govoreći o pravnom nasilju, navela je zabranu glasanja na nedavnim izborima, kao i to što su kosovske vlasti koristile vatreno oružje u nedavnim incidentima, pod izgovorom da traže krijumčarenu robu.

Dodala je da je Rusija alarmirana pokušajima Aljbina Kurtija da eskalira antisrpsku retoriku, kao i time što je Priština eskalirala pokušaje ulaska u NATO i stvaranja vojske.

SAD: Beograd i Prištie da se angažuju u dijalogu

Predstavnik SAD Ričard Mils ukazao je na to da je ovo prva sednica o KiM od početka rata u Ukrajini i naveo da u tim okolnostima očuvanje stabilnosti na Zapadnom Balkanu ostaje od ključnog značaja.

FoNet/UN FOTO

 

"Videli smo slike iz Buče i Marijupolja. Dok one nastavljaju da stižu iz Ukrajine nijedna delegacija zaslužna za nastanak takvih slika nema kredibilitet da drži predavanje nekome u Savetu bezbednosti o poštovanju ljudskih prava", rekao je američki ambasador. 

Pozvao je Beograd i Prištinu da se angažuju u dijalogu uz EU, da nađu rešenje, primene postojeće sporazume i naprave konkretan napredak ka postizanju sporazuma o normalizaciji sa ciljem uzajamnog priznanja.

Dodao je i da je dijalog uz posredovanje EU najbolji način za napredak. Kako je naveo, SAD pozdravljaju napore EU da ugoste glavne pregovarače dve strane ovog meseca i pozivaju Beograd i Prištinu da sarađuju na pronalaženju nestalih lica. Mils je izneo stav da je Unmik ispunio svoju svrhu i da je njegov mandat suvišan.

Podrška Kine, Indije, Brazila za ZSO

Predstavnik Kine u UN kaže da je potrebno podržati održivo rešenje u ovom procesu, ističući da teritorijalni integritet i suverenitet Srbije treba da budu u potpunosti poštovani. Podsetio je na niz jednostranih akcija Prištine koje, ocenio je, vode jačanju tenzija i ne dovode do stabilnosti. Prisustvo Unmika na KiM je, kako kaže, ključno.

"Važan princip je zaštititi prava kosovskih Srba i on je ključan za dugoročnu stabilnost, kao i poštovanje i saradnja sa svim etničkim grupama", istakao je kineski predstavnik i dodao da je potrebno ispuniti sve do sada postignute sporazume i uspostaviti ZSO.

Ambasador Indije u UN podržao je teritorijalni integritet Srbije, kao i dijalog Beograda i Prištine, ističući značaj održavanja sastanaka bez preduslova. Ukazao je i na značaj formiranja ZSO, kao i da obe strane nađu zajednički teren da postignu rešenje preostalih pitanja, među kojima i pitanja nestalih.

Predstavnik Brazila u UN izjavio je da ceni napore UNMIKA, dodajući da njegova zemlja razume da uprkos preostalim izazovima misija postiže neke od glavnih ciljeva. On je dodao da treba još toga učiniti radi jačanja vladavine prava i posebno radi uspostavljanja ZSO kako je dogovoreno Briselskim sporazumom. 

Sednici SB UN o KiM prethodio je sastanak ministra Selakovića sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom.

Komentari (0)

Srbija