Politika

Viši nivo saradnje Vašingtona i Beograda: Američki zvaničnici žele da se uvere da li je Srbija na "dobrom putu"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/04/2022

-

18:29

Viši nivo saradnje Vašingtona i Beograda: Američki zvaničnici žele da se uvere da li je Srbija na "dobrom putu"
Viši nivo saradnje Vašingtona i Beograda: Američki zvaničnici žele da se uvere da li je Srbija na "dobrom putu" - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini intenzivirao je aktivnosti SAD na Zapadnom Balkanu, a glavni prioritet jeste dolazak do finalnog sporazuma Beograda i Prištine, ocenili su sagovornici Euronews Srbija nakon posete pomoćnice državnog sekretara SAD iz Biroa za evropske i evroazijske poslove Karen Donfrid.

Naime, poseta Donfrid zaokružila je niz sastanaka američkih i srpskih zvaničnika nakon dolaska novog ambasadora iz Vašingtona u Beograd. Troje američkih senatora posetili su Beograd, ali i Prištinu, a potom je došla i Donfrid, koja je takođe boravila i u Beogradu i u Prištini. 

S obzirom na trenutnu krizu u Ukrajini, tema razgovora jeste bilo i opredeljenje Srbije po ovom pitanju, ali su, prema navodima analitičara, druge teme o saradnji dve zemlje sada bile u fokusu. Najpre, sporazum između Beograda i Prištine i diverzifikacija energetskih izvora.

Naposletku, SAD svakako podržavaju i integraciju u EU, a taj proces može zavisiti i od dešavanja u Ukrajini.

Ambasador SAD Kristofer Hil rezultate sastanke koje su američki zvaničnici Karen Donfrid i Gabrijel Eskobar imali u Beogradu sa srpskim zvaničnicima ocenjuje kao odlične.

"Prethodni, a i sastanci koji slede deo su zajedničkih napora da se prodube i prošire nasi odosi", rekao je za Tanjug Hil koji je učestvovao u razgovorima pomoćice državnog sekretara SAD Karen Donfrid i specijanog izaslanika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić u Beogradu.

Brnabić je takođe rekla da pritisci na Srbiju jesu veliki, ali da tokom sastanaka sa zvaničnicima nije bilo ni pretnji ni ucena. Ona je navela da je potpuno jasno da SAD i EU očekuju od Srbije da uvede sankcije Rusiji, i da su pritisci na Srbiju svakodnevni, ali da je zadovoljna što je Srbija postala zemlja u koji "niko ne može da dođe da nam preti".

Glavni zadatak sporazum Beograda i Prištine

Posete zvaničnika iz Vašingtona nisu neočekivane, imajući u vidu diplomatsku aktivnost SAD poslednjih meseci. Sada je u Srbiju zvanično stigao i novi ambasador Kristofer Hil, a promenjeni su ambasadori i u okruženju.

Prema hijerarhiji, nakon poseta senatora, Donfrid, kao i "specijalca" za Balkan Gabrijela Eskobara, u budućnosti nije neočekivana i poseta državnog sekretrara SAD Entonija Blinkena.

Cilj ovih poseta je, ocenjuju analtičari, najpre jačanje saradnje i rešavanje ključnih političkih pitanja regona.

"Moglo se ovako nešto očekivati, u ovoj situaciji kada dolazi do intenzivne polarizacije između SAD i Rusije, očekuje se fokus na Srbiju jer je deo Zapadnog Balkana kao poslednjeg prostoru koji nije integrisan u evroatlanske strukture", kazao je za Euronews Srbija Dimitrije Milić iz organizacije Novi treći put.

Euronews

On je rekao da je fokus na Srbiji jer i po svom položaju, broju stanovnika i veličini ima uticaja u državama celoj regiona.

"Ako bi Srbija bila na nekoj 'nezapadnoj strani', to bi bio problem za ceo region, ali i za celo evropsko okruženje. Postoji želja da se Srbija pomeri ka zapadu u nekoliko ključnih tačaka, jedna je svakako pronalaženje sporazuma između Beograda i Prištine jer bi se time smanjila komparativna prednost Rusije u odnosu na Srbiju koja se oslikva u tome što može koristi pravo veta u UN kao argument odnosima sa Srbijom. Druga važna tačka je diverifikacija energetskih izvora", objašnjava Milić za Euronews Srbija.

On je rekao da nema puno kvalitativnih pomaka u pregovorima Beograda i Prištine i da je tu važna uloga Gabrijela Eskobra koji je konkretno zadužen za naš region.

Takođe, i Miloš Nikolić, predsednik obrazovno-istraživačkog centra Libek izjavio je da je jučerašnja poseta pomoćnice državnog sekretara Sjedinjenih država Karen Donfrid u Beogradu, posebno važna, jer predstavlja vrstu potvrde dobrih partnerskih odnosa između Srbije i SAD.       

"Mi jednu vrstu pojačanih diplomatskih aktivnosti možemo da tumačimo i kao nastavak nekih koje su bile ranije, ali i da uzmemo u širi kontekst rat u Ukrajini. Ova poseta je potvrda dobrih partnerskih odnosa. Mislim da je bitno za posetu Donfrid bilo da se uveri da je Srbija 'na dobrom putu', odnosno da se nastavi ono što je započeto u strateškim pregovorima sa SAD. Tu pre svega mislim na energetsku saradnju - govorimo o ulaganju u obnovljivu energiju, ali i u diversifikaciju u snabdevanju energentima", kazao je Nikolić za Euronews Srbija.

Euronews

Kako je rekao cilj je da dalja saradnja ide u pravcu potpisivanja i neke vrste strateškog ugovora Vašingtona i Beograda.

"Ukrajinska kriza je samo dala 'pogonsko gorivo' za saradnju sa Srbijom, i ka potpisivanju nekog strateškog ugovora. Mislim da postoji jedan pozitivan duh partnerstva, što je posebno važno u današnjem trenutku. Vidite da postoji u medijima određena vrsta paranoje da Srbija odabere stranu, ali mislim da je već odabrala, i da treba da se pronađe način kako da se to iskomunicira", naveo je on.

Nikolić je takođe naveo da se sada vidi kontinuitet američke saradnjem ali da nova administracija sad pristupa bez uslovljavanja i pretnji već da se ide na nekom zajedničkom stavu, a kao glavnu političku temu ističe takođe dijalog Beograda i Prištine.

"Mislim da je Priština sa pravom više kritikovana jer to nije prvi put da ne ispunjavaju neke delove sporazuma.  Širi izazov je ono što je na kraju puta, taj sporazum o normalizaciji mora da prati jedno šire političko rešenje", kazao je Nikolić ističući da će SAD raditi na ubrzanju dijaloga koji se vodi pod okriljem Brisela.

Usklađivanje sa sankcijama i brži put ka EU

Kada je reč o uslovu i da se Srbija pridruži sankcijama Rusiji, Nikolić kaže da se traže načini za to.

"Mislim da pokušavaju da se nađu neki modaliteti sa tim sankcijama, mi smo se prošlog meseca delimično uskladili sa sankcijama iz 2014.  godine. Mislim da će se ovde gledati kako će se situacija odvijati na terenu. Svakako mislim da je Srbija već odabrala stranu glasanjem u UN, učestvovanjem u OEBS", kazao je Nikolić.

Dodaje i da se u budućnosti očekuje i dodatno "odaljavanje" od Rusije.

"Milsim da je odaljavanje od Rusije apsolutna neophodnost, i mi sad radimo iza scene da ublažimo posledice toga. Posledica će biti, ali je vreme da otvorimo širi dijalog o tome gde Srbija i de i šta je tu dobro za nas", istakao je za Euronews Srbija Miloš Nikolić.

Sa druge strane, Dimitrije Milić kaže da se očekuje da Srbija promeni politiku prema Rusiji, ali da su prethpdno potrebni jasni dogovori.

"Da bi Srbija izvršila takav zaokret potrebno je da se dobiju garancije od zapadnih partnera za različite sfere. Cilj jeste da se približi Zapadu i od Hila i Donfrid i Ekobara to je identična poruka", kazao je Milić.

Pixabay

 

Takođe, SAD su i ranije dale podršku članstvu Srbije u EU, a o ubrzanju evropskog puta govori se posebno od početka rata u Ukrajini.

"EU i dalje ima glavnu ulogu u dijalogu Beograda i Prištine, takođe bi trebalo obratiti pažnju i na aktivnosti Francuske. Mi više nemamo vremena za neku apstraktnu nadu i očekivanje - moramo da govorimo o datumu kada će Srbija moći da očekuje ulazak u Evropsku uniju", kazao je Nikolić.

Kada je reč o bržem pristupanju EU, Milić kaže da je važno kako će se percipirati aktuelna kriza u odnosu na naš region.

"Glavno pitanje je kako će evropske države interpretirati ovu krizu u odnosu na naš reigon. Jedna interpretacija može biti da je ovaj reigon u velikoj opasnosti da ako ne bude integrisan u evropske strukture može odmetnuti pod različitim uticajima koji su kontrazapadni i onda se zato put može ubrzati. Druga interpretacija može biti da se može uvesti jedna vrsta reda u celokupni evroatlanski svet, da se adaptira na nove okolnosti i da to podrazumeva da će ovaj region biti pod većim fokusom, ali da to ne podrazumeva nikakav jasan put", navodi Milić.

Kako je dodao, "najlakši put da se pošalje proevropska poruka prema našem regionu je da država poput Crne Gore bude integrisana. Odnosno zemlja sa malim brojem stanovnika, malom ekonomijom, koja je najdalje stigla u pregovorima i članica je NATO-a, i koja je usklađena u spoljnoj i bezbednosnoj politici sa EU. To je jedna od mnogih opcija u ovom momentu, sve se menja iz nedelje u nedelju".

Zaključuje da će mnogo toga zavisiti od dešavanja u Ukrajini.

"Dosta zavisi od toga koliko će ukrajinska vojska biti efikasna sa novim oružjem. Kao što možemo vdeti u izjavama zvaničnika SAD definitvno će se insistirati da Ukrajina ide do pobede, a to podrazumeva dosta komplikovane scenarije", kazao je Milić.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Miloje

27.04.2022 20:19

Nema oni sta da se uveravaju nego cistac iz Srbije. Pa posle bombardovanja ( silovanja) sad da zivimo sa njima ( silovateljima) Srbi nisu MAZOHISTI.

Srbija