Politika

Stano: EU očekuje od Srbije da ne jača veze sa Rusijom

Komentari

Autor: Tanjug

07/06/2022

-

23:35

Stano: EU očekuje od Srbije da ne jača veze sa Rusijom
Stano: EU očekuje od Srbije da ne jača veze sa Rusijom - Copyright Printscreen/YouTube/EU Debates

veličina teksta

Aa Aa

Portparol EU, Peter Stano, kaže da EU očekuje od Srbije da, u svetlu "vojne agresije na Ukrajinu", neće dalje jačati svoje veze sa Ruskom Federacijom i da će, kao zemlja kandidat za clanstvo u EU progresivno usklađivati svoju politiku prema trećim zemljama sa politikama i stavovima Unije, uključujući i uvedene sankcije.

"EU želi da računa na Srbiju kao na iskrenog kandidata i pouzdanog evropskog partnera za zajedničke principe, vrednosti, bezbednost i prosperitet", naglasio je Stano za Tanjug.

U saopštenju prosleđenom Tanjugu, a povodom jučerašnje zabrane preleta aviona šefa diplomatije Ruske Federacije, Sergej Lavrova, do Beograda, Stano pozdravlja "praktičnu primenu sankcija" od strane Albanije, Sevrene Makedonije i Crne Gore i naglašava da je potpuno usklađivanje sa EU spoljnom i bezbednosnom politikom "snažan signal posvećenosti partnera zajedničkim vrednostima i integraciji u EU".

Istovremeno, u svom saopštenju Peter Stano ne odgovara na pitanje Tanjuga da li je EU "sankcionisala" i politički dijalog sa Rusijom i da li ta mera važi za sve ili samo za srpske zvaničnike.

Umesto toga, Stano dodaje da EU ne želi da komentariše "neprimerene opaske" Sergeja Lavrova kao ”nekoga ko se nalazi na listi sankcija EU” i jednog od "najglasnijih promotera i pristalica nelegalne ruske agresije na Ukrajinu".

"Mere protiv njega uključuju zabranu putovanja, zabranu njegovog ulaska u EU i zemlje članice. EU i niz zemalja članica primenjuju sankcije koje zabranjuju ruskim avionima da prelete njihovu teritoriju. Mi pozdravljamo potpuno usklađivanje sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, uključujući i sankcije, od strane naših partnera sa Zapadnog Balkana i njihovu praktičnu primenu što je pokazano kroz zabranu preleta Lavrovljevog aviona", navodi Stano.

Portparol EU zaključuje da su sankcije EU protiv Rusije i "moralni i politički stav" suočen sa potpunim nepoštovanjem Povelje UN i međunarodnog prava.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija